... ...
top of page
Sök

Medtrafikant

Uppdaterat: 10 juli 2020

Jag fortsätter på temat med körkort och trafik.

Så fort du vistas utanför din egen dörr så är du en medtrafikant av något slag och då finns det vissa regler som underlättar för oss alla.

Jag kan börja med gångtrafikanter, du använder dig av dina ben för att förflytta dig och så fort som möjligt behöver du lära dig ett trafiksäkert beteende. Du är oskyddad i trafiken, men har också skyldigheter att se upp för faror. Du kan inte ”slänga” dig ut på ett obevakat övergångsställe, nej, för det gör ont att bli påkörd även om du skall släppas fram av bilister!

Jag själv syndar genom att inte bära reflexer när det är mörkt ute – jag ska börja att använda dessa i fortsättningen. Jag vet själv hur förskräckt jag som bilförare blir när jag ser dessa mörkeränglar.

Nästa grupp som ”syndar” i trafiken är cyklister, många far fram som om de är odödliga! Jag själv vågar inte längre cykla, har fått lite sämre balans bland annat, därför använder jag mig nu av bil eller buss vid behov.

Vi har i alla fall skyddsvästar i bilen för åtminstone 4 personer, detta var ett obligatorium när vi åkte med bil ner till Kroatien. Man får inte stanna bilen efter vägen utan att ta på sig skyddsvästen vid utgång och du ska ställa dig långt bort på vägrenen.

Medtrafikanter som har många skyldigheter det är sådana som har någon typ av körkort, så vi ska veta detta.

Här nedan berättar jag lite av hur det kan låta när min man kör bil och jag sitter som passagerare:

Du ska högerblinka när du kör ut ur en rondell (cirkulationsplats är det rätta namnet), i annat fall så kan det bli böter á 500 kr (och om Trafikpolisen finns på plats). Så då kan jag säga 500 kr, 500 kr eller har vår blinkers frusit fast? Du får gärna blinka vänster i rondellen också, men inget måste. Det hela går ju ut på att du ska underlätta för dina medtrafikanter – det är trevligt att veta att jag inte ska fortsätta i rondellen för mina medtrafikanter.

Nästa är dessa som ”skräms” genom att köra med full hastighet fram till rondellen och sedan tvärnita. Jag kör mycket lugnare nu när jag vet att dessa personer kan få 1000 kr i böter, det tolkas som ”underlåtenhet att tydligt visa avsikt att iaktta väjningsplikt”.

Men något som vi är ”tvungna” att synda mot, det är att inte köra in i en rondell förrän båda körfälten är fria. Det kan kosta 2000 kr i böter, men här har vi ett köpcenter som ställer till det för oss alla så vi får göra ett ”chicken race” för i annat fall så skulle vi ha trafikstockningar utan dess like, tyvärr!

Dessa trafikregler kan ni alla ta del av genom nedanstående länk: Tyvärr så upptäcker jag att dessa förträffliga länkar har tagits bort. Så nu får ni bara tro på mina utsagor, redigerat inlägget den 10 juli 2020.

Ibland kan det bli för mycket tjat. Ja detta hände i slutet av 1950-talet när en kusin till min mamma och hennes man med barn skulle åka från Lund, deras boställe sedan många år tillbaka, men de hade sitt fritidsboende kvar i Härjedalen. På den tiden fanns det inga motorvägar och standarden på vägarna var ju usel. Idag är resvägen 92 mil lång, men då så var det många timmar på vägarna för att komma dit upp. Men som tur var så hade de båda körkort så de startade resan med att frun körde och maken satt i baksätet för att kunna vila ordentligt till dess att det blev hans tur att köra. De åker några mil, men sedan kör frun (mammas kusin) in till vägkanten och kliver ur bilen, varvid maken undrar varför? Jo, du kan ju ändå köra bilen för du kör ju fastän du sitter i baksätet!

Medtrafikant – lösning i korsord för sparkåkare.

73 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

I dessa coronatider..

Jag har haft lyckan att inte drabbas av detta elände som coronapandemin ställt till med. De små problemen för min del är att jag tillhör gruppen som ska respektera karantänbestämmelserna, men jag har

En geting flyger in

Jag gick en skrivarkurs. Vi var 9 personer på kursen som fick samma ämne att skriva en novell om: "En geting flyger in". Jag hade väldigt roligt och vill därför delge ert mitt resultat. Håll till godo

Comments


bottom of page