... ...
top of page

The Story of Hans Edler

Hans Edler 76 år (Vilket man inte kan tro, Dra bort åtminstone 20 år) Han är född 23 mars 1945 i Björkhagen, Stockholm, är en svensk popmusiker, skivbolagsdirektör och konsertarrangör, programledare på TV och konstnär. Han var kreativ och företagsam redan som 12-åring då han startade en fotbollsförening, tog skubbjobb och startade sitt första företag vid 13 års ålder. 

Edlers mor var musiklärare och hans morfar var folkmusiker från Jämtland. Första bandet han ingick i hette The Mirrors som han spelade med i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. Under 1960-talet blev han något av en tonårsidol när han spelade i de två banden The Ghostriders (som senare kallade sig Mike Doughan and the Ghostriders, där Mike Doughan var Edlers artistnamn) och We 4.

Senare grundade han det egna skivbolaget Marilla där han gav ut en mängd olika sorters skivor som pop, progressiv rock, barnskivor, religiös och klassisk musik. På 1980-talet producerade han ett flertal TV-program för SVT och skrev musik för kör. På 2000-talet har han fokuserat på dansorienterad musik och techno och fungerat som manager för unga svenska band som han försöker lansera utomlands. Han har upptäckt och lanserat fler av våra kända artister.

Under 20-talet har han arrangerade spelningar på konserthuset, Tyrol på Gröna Lund, Södra teatern och på ett flertal ställen runt om i landet.

Men han har också arrangerat spelningar utomlands i Tyskland, Japan, Los Angeles 1979 och till och med på Röda Torget i Moskva 1991. 2003 hyrde han anrika Palladium i London när det var uppehåll i deras ordinarie program. Man kan bli imponerad för mindre över allt han företagit sig. Inga begränsningar där inte.

1986 skulle Världsnaturfonden (WWF) i Sverige sätta upp en miljömusikal. Musikalen hette ”En värld, värd att leva i”.  Den svenske kungen Carl XVI Gustaf är hedersordförande för Svenska WWF och Hans Edler blev ombedd att producera hela showen. Den sattes upp på Konserthuset i Stockholm i februari samma år och det var första gången som den svenska kungafamiljen framträdde tillsammans i ett officiellt evenemang. Den spelades av familjen under hela båtresan ner till Öland.

Den 9 april 2022 spelar han på Södra Teatern. Hans Edler On Stage har blivit ett begrepp för de som älskar 60-talet och dess magiska popmusik. Edler, med drygt 50 års erfarenhet av att stå på scen, är en av pionjärerna inom svensk pop och den som håller den levande med sin musik och sina konserter. Det finns lite biljetter kvar så skynda dig!  Beställ din biljett här!

HANS EDLER med sitt band WE FOUR ( WE 4 ) 1966.

NR 1 HIT-skiva "REMEMBER"

​Hans Edler 16 år sjunger och spelar sin egen låt med sin röda Fender stratocaster från 1957. Filmad med en 8 mm kamera.

Söndag 6 februari 1966 på Johanneshovs-ungdomsgård.

 

Med "Remember" hamnade han på Tio i topp. Andra plats efter

Michelle med Beatles och på första plats på Svenska listan.

1969 anmälde sig Edler till en kurs på Elektronmusikstudion (EMS) i Stockholm. . 1971 kom resultatet ut i form av LP:n Elektron kukéso som Edler gav ut på sitt eget skivbolag Marilla. Musiken på skivan som är helt och hållet skapad med datorer och annan elektronisk utrustning på EMS är en blandning av pop, psykedelia och elektroakustiska experiment. Ovanpå detta ligger Edlers sång med titlar som "Jag söker efter kärlek," "Vi hör ett skrik och fattig man söker efter mat".  I och med att intresset för annorlunda musik och äldre elektroniska experiment med tiden ökade kom den ovanliga skivan att få kultstatus och 2004 gavs den ut på CD på det lilla skivbolaget Boy Wonder Records.

Hans Edler presenterar 30 års Rock´n Roll Jubileum från Tyrol.  

Hans Edler genomför sina galor med en enorm skicklighet. Han fixar återkommande nostalgikonserter i Stockholmsområdet med de gamla band som var inne vid den tiden ex; The Violents, Spotniks, Shanes, Gary and the Pacemakers mfl.  Han framträder själv med stor säkerhet. 

Hans Edler är på dessa galor en avspänd, vältalig, engagerande konferencier. Det märks att han har vanan inne.

Hans Edlers Liveshow 2006 på Atlantis i Stockholm.

Hans har en stor förkärlek för Shadowslåtar så när Shadows var i Stockholm fick han besök av dem.

Här kan du lyssna på en shadowslåt framförd av Hans.

Sitt 40-årsjubileum som artist firade han med ”Remember Concert” och ett utsålt Konserthuset i Stockholm. Det blev fler Remember-konserter och det blev album som toppade listorna, och det blev hitsingeln ”Black Fender” som toppade singellistan 44 år efter Tio i Topp-debuten med låten ”Remember”.

Här är en inspelning från Stockholms konserthus 7 Mars 2009 "Remember Concert Nr 2

Alltsedan han spelade Black Fender på scen första gången, december 2006, har den vuxit till en rejäl publikfavorit.  Black Fender har varit ett givet extranummer på alla konserter.

Hans Edler On Stage med sin "Remember The Sixties" som har sänts på flera olika tv-kanaler i Schweiz ett antal gånger i veckan. Dessutom medverkar Hans i det populära tv-programmet Alpen Welle 

Här kan du lyssna till "Ghost Riders In The Sky" from Alpen Welle, Schweiz television

Här uppträder Hans med sin dotter Magoria Edler som har gått i sin fars fotspår och blivit en känd sångerska  i bl.a  Ryssland och Japan.

Lyssna på hennes fantastiska röst i låten "Johnny Remember Me" i en inspelning från Stockholms konserthus 

bottom of page