... ...
top of page

Birgitta Wållgren berättar om livet på Gran Canaria

Många har frågat mig vad man hittar på när man som jag spenderar så gott som hela vintern på Gran Canaria.

 

I mitt fall hyr jag en bungalow, vilket är lite annorlunda än att bo på hotell och det blir en annan känsla, som sitt andra hem.

Man tar dagen som den kommer, går upp när man känner för det, äter frukost, tar en promenad och kanske tar ett dopp i havet eller i en pool om man har tillgång till det.

Det är enkelt att ta sig till olika platser. Det finns flera trevliga marknader som man kan besöka. Las Palmas ligger inte heller så långt bort. Dit tar man sig lätt med buss.

I San Agustin finns Svenska Kyrkan, som har haft och kommer förmodligen att ha flera olika aktiviteter som man kan deltaga i.

För den som kan och vill sjunga, så har kyrkan en kör som man kan medverka i. Där träffade jag mina första vänner för 19 år sedan när jag kom hit första gången till Gran Canaria.

I dag tränade vi ute, efter en månads corona-sjukdom i kyrkan.

Andra aktiviteter som kyrkan erbjuder är ex. putting på söndagar kl 10.00 – 12.30 viket brukar vara mycket populärt. Alla är välkomna, även nybörjare och kyrkan tillhandahåller klubbor och bollar. Priser delas också ut, i form av kaffe och bulle på kyrkan.

Caféet har för övrigt öppet vardagar mellan kl 10.00 – 14.00 om man bara vill gå dit och ta en kaffe, umgås, läsa svenska tidningar, böcker etc. Vill man så är det även gudstjänst varje söndag kl 18.00 med fika både före och efter för den som önskar.

 

Det finns också matlagning i kyrkan. Vi lagar maten tillsammans och äter den. Var 14:e dag herrar och var 14:e dag damer.

Det finns också en bazargrupp som syr, stickar och gör lite av varje. Alla gör så gott de kan och sedan säljs alstren på bazarer 2 gånger om året.

Det är som regel lätt att få kontakt med folk så länge man är intresserad av att lära känna nya bekantskaper, svenska eller spanska. De flesta är mycket trevliga och själv har jag lärt känna många, som blivit vänner för livet.

Även om det bor många svenskar här nere så har man självklart nytta av att behärska spanska, särskilt om man vill lära känna och bekanta sig mer med lokalbefolkningen och andra aktiviteter som riktar sig till spansktalande.

Själv kämpar jag därför på med mina spansklektioner i kyrkan ca en dag i veckan vilket är roligt.

Skandinaviska klubben är också en trevlig mötesplats för svenskar på GC. Deras lokaler hittar man både i San Agustin och i Las Palmas och de anordnar allt från minigolf, boule och föreläsningar till spännande utflykter och vandringar.

Svensk TV är inte heller så svårt att installera, så länge det finns Wi-Fi.

Nu är det snart vår och då skall det bli trevligt att komma till Sverige!

Tack Gran Canaria för en fin tid!

 

Birgitta Wållgren

Bild5.jpg
Bild7.jpg
Bild1.png
bottom of page