

SVERIGES ROLIGASTE MEDLEMSKLUBB FÖR SENIORER
®

Aktiviteter, inspiration och erbjudanden för dig som är 60+
Resa med cykel till Nordtyskland - en reseskildring av Annika Christerson
Få länder är så generöst försedda med cykelvägar som Tyskland. Tyskar älskar helt enkelt att ta med cykeln när de turistar i sitt eget land. Det gör det lätt att hänga på. Enklast är det att hänga cykeln på ett (obs) godkänt cykelställ på bilen och ge sig iväg till en lockande utgångspunkt. Glöm bara inte att beställa en extra registreringsskylt i god tid!
Ett trevligt alternativ vår, sommar eller tidig höst när vädret är lite trevligare är en tripp på 6–7 dagar till norra delen av ”gamla Östtyskland”. Det ligger nära Sverige men skillnaderna i kultur och traditioner gör att det ibland känns väldigt långt hemifrån. Med andra ord är det både roligt och spännande! Följande förslag på rutt startar i delstaten Brandenburg nära Berlin och tar dig sedan norrut in i Mecklenburg-Vorpommern, ut till Rügen och sedan hem.
Grosser & Kleiner Wannsee
Ett riktigt guldläge för cyklisten på jakt efter vackra cykelleder är trakterna kring sjöarna Grosser och Kleiner Wannsee och floden Havel utanför Berlin. Området runt sjöarna är mycket vackert och sommartid populärt bland båtfolk och berlinare på utflykt. Sevärdheterna är många (flera slott) förutom kaféer, olika restauranger och badplatser. Det är inte särskilt kuperat så något större behov av elcykel finns inte. Cykelkartor av papper finns hos turistbyrå eller hotell. En av alla rundor som testades juni 2023 är på ca två mil. Själva cyklandet tar ca 1,5 timme men turen räcker hela dagen för den som vill. Anledningen till att vi valde just den här leden var en önskan att samtidigt besöka en strandbelägen villa med trädgård som tillhört konstnären Max Liebermann.
Bilen parkerades i villakvarteren vid den lilla järnvägsstationen S Griebnitzsee Bhf, och cyklade sedan norrut i riktning mot orten Wannsee längs Neue Kreisstraße som när vi kom över kanalen byter namn till Kohlhasenbrückerstraße. Rätt snart dyker det upp en till bro. Ställ dig gärna och se på båtar ett slag men cykla inte över. Du ska in i skogen till höger, titta efter skylten. Skogsstigen följer vattnet som du nu har på vänster hand. I utkanten av Wannsee hamnar du på den kullerstensbelagda Bismarckstraße med imponerande bostadshus. Leta efter del lilla skylten som pekar ut das Kleist-denkmal - gravstenen över Heinrich von Kleist och Henriette Vogel. Just här, på denna natursköna lilla skogshöjd med utsikt mot vattnet, hade han och hans väninna beslutat sig för att ta sina liv senhösten 1811. Kleist på grund av ekonomiska problem och bristande tilltro till sin förmåga som författare och dramatiker, Vogel då hon led av cancer. De hade med sig picknick-korg med kaffe, vin och
2 rom samt pistoler. Von Kleist sköt först sin väninna. Sedan sig själv, Platsen för deras ensamma grav är lätt att missa. Den var heller inte utmärkt på kartan som vi använde.
Färden fortsätter in i staden Wannsee och ett mer trafikerat område, över en större bro och in i ett område med eleganta strandvillor. På Colomierstraße 3 ligger Liebermann villa am Wannsee. Det finns många skäl att hitta hit. Entrén leder genom en sådan där trevlig museibutik fylld med föremål relaterade till den tysk-judiske impressionist-influerade konstnären Max Liebermann (1847–1935). Vi är på väg att besöka vad som en gång var hans sommarparadis. På andra sidan kommer man ut i en underbar liten trädgård med avdelningar både för blomstersängar och grönsaksodlingar. Bostadshuset är stort men inte överväldigande, uppförd i klassicistisk stil i tegel med vita kolonner. Det innehåller utställning över Liebermanns liv, konst av honom och tillfälliga utställningar. Här finns även ett mycket sympatiskt kafé som serverar allt från bakverk till grönsakspaj, varma och kalla drycker. Har du tur lyckas du få bord på trädgårdsterrassen. Trädgård och utsikt över vatten och båtliv på husets baksida är också starka anledningar till att dröja sig kvar.
Bara ca 400 meter längre fram kommer du till ett dystert minnesmärke - das Haus der Wannseekonferenz: platsen för Wannsee-konferensen i januari 1942. Det var i den här villan som organisationen bakom systemet med deportation och läger som ledde till förintelsen planlades. Inträde till utställning om händelsen och villans trädgård är gratis och öppettiderna är generösa.
Den som är sugen på att bada har strax bra möjligheter eftersom vi nu kommer förbi Badestelle Alter Hof. Cykelleden dyker sen in i Düppeler Forst, en blandskog med stort inslag av lövträd och sandig jord. Så småningom skymtar på vattensidan utsikt mot en ö med ett slott i floden Havel: Pfaueninsel (Påfågelön). Du kan absolut ta den lilla färjan över och spendera lite tid här, kanske besöka slottet med anor från 1700-talets slut. Tyvärr är dock varken cyklar eller hundar tillåtna på ön.
Nästa stopp är Glienicke-brücke. Bron uppfördes år 1907 och band ihop Berlin med Potsdam. Efter 1945 utgjorde den en gränspunkt mellan öst och väst. Här har utväxling mellan internationella agenter ägt rum vid olika tillfällen under kalla kriget. Inte förrän en dag efter Berlinmurens fall öppnades bron för den tyska befolkningen.
Fortsatt färd ger möjlighet att kasta en blick på en rätt häftig skapelse: Schloss Glienicke. Förgyllda lejon glänser på pelare vid grindarna och slottet liknar en stor, italiensk villa.
Efter att ha dykt in i skogen igen uppenbarar sig på vänster sida strax före en liten bro över Teltowkanalen utomhusserveringen Wartmanns kafé. Glassen är underbar, liksom kaffet och plommonpajen. Fortsätt sen över kanalbron.
Ett sista slott dyker upp bakom grönskan efter en stund: Babelsbergs slott. Denna jättebyggnad i gult tegel från 1830-talet ritades ursprungligen av den berömde Berlin-arkitekten Karl Friedrich Schinkel. Inspiration lär ha hämtats från engelsk gotik och Windsor castle. Renovering pågår och planer finns på att öppna slottet för besökare inom en nära framtid.
Området vi cyklar igenom nu heter Neubabelsberg och vägen kantas av ståtliga hus. I Villa Truman bodde den amerikanske presidenten år 1945 Henry Truman under Potsdamerkonferensen då de allierade la upp planerna för Tysklands öde efter krigsslutet. Truman lär då ha fattat beslutet att fälla de två atombomberna. Även Winston Churchill och Josef Stalin bodde under konferensen i villor här som idag bär deras namn.
Andra tänkbara platser att starta cykelturen är S-bahnhof Wannsee eller Babelsberg.
Potsdam Park Sanssouci
Även om du är här för att cykla i första hand så kan du inte missa att uppleva det enorma slottskomplex med park som kallas Potsdam Park Sanssouci. Det hade varit praktiskt att ta med cykeln, dessvärre är den förbjuden här. Köp biljett i förväg: www.spsg.de, kom tidigt och planera att stanna en hel dag. Parkering finns på olika sidor om anläggningen, även diverse caféer och matställen. Entrébiljetten (om du köper endagsbiljett) gäller området med alla slott, men där finns en del komplikationer.
Fredrik den stores sommarresidens, lustslottet Schloss Sanssouci, kan man bara komma in till den tid som står på biljetten. Det är mycket viktigt att vara där i god tid då det är väldigt populärt. Boka helst tidigt på dagen och se detta först. Det är väldigt mycket annat intressant och sevärt som ingår i inträdet till området…
Köksavdelningarna kommer du till vänster om ingången till Sanssouci. Runt hörnet, ner till vänster finner du Fredrik den stores konstsamling, die Bildergalerie i en separat byggnad. Nere i den vidsträckta parken kan du leta dig fram till das Chinesiche Haus. Fredrik den store (1712–1786) var bror till Lovisa Ulrika av Sverige (1720–1782) som i sin tur var mamma bl.a. till Gustav III och gift med kung Adolf Fredrik. På Drottningholm lät hennes make uppföra lilla Kina slott: här är inspirationskällan.
Jämförelsen säger en del om skillnaden mellan Preussen och Sverige på 1700-talet.
Till höger om slottet Sanssouci ligger ett palats som är synd att missa: Neue Kammern von Sanssouci, för gäster till kungen. Har du tid så ladda ner appen och lyssna när du går runt, det blir en jättebra visning. Das Neue Palais som du kommer till genom att köra runt bilen eller gå en bra bit genom parken får du också tillträde till via din endagsbiljett. Här måste du dock gå med en guidad tur. Anmäl dig i närliggande besökscenter. Vänta inte för länge så att du missar sista turen. Schloss Sanssouci användes för privat kungligt umgänge, residenset Neus Palais för representation. Det byggdes för att imponera – vilket det fortfarande gör. Mittemot ingången, på andra sidan den enorma gårdsplanen, ligger grandiosa annex. De tillhör idag stadens universitet.
Trots mer att upptäcka går vår resa dock nu vidare norrut.
Greifswald
Greifswald är en charmig universitetsstad i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Den ligger bara en liten bit från Östersjökusten. Ett bra ställe för den cykelburne att övernatta är byn Wiek vid floden Rycks inlopp. Cykelvägen in till stan går längs floden och har inga backar. Klosterruinen i Eldena, en annan sevärdhet i området, ligger bara några minuter bort åt andra hållet.
Eftersom landskapet runt Greifswald är så flackt ser man stadens berömda siluett på långt avstånd. Högst når domen, St. Nikolai (”Langer Nikolaus”), en gotisk tegelstenskyrka påbörjad under 1200-talet. På ena sidan omges St. Nikolai av en kyrka i tegel från samma tid, St. Marien, även kallad ”Dicke Marie” (tjocka Marie) pga. sitt tjocka, korta torn som nästan smälter samman med det höga taket. På västra sidan, fast lite längre bort och något mindre än de två övriga kyrkorna, ståtar stadens tredje kyrka i tegelstensgotik – St. Jacobi kirche (”Kleiner Jakob”). Just denna siluett har förevigats vid olika tillfällen av stadens berömda konstnär, Caspar David Friedrich (1774–1840).
Greifswald präglas av sitt Universitet med anor från 1400-talets mitt och studenterna märks och syns i vimlet. Det är därmed lite äldre än Uppsala universitet som grundades år 1477. Nuvarande huvudbyggnad härstammar från den svenska tiden och byggdes på mitten av 1700-talet. Mängder av svenska studenter har passerat här. Det är dessutom en gammal hanseatisk hamnstad, belägen vid östersjökusten. Drygt 50 000 invånare bor här, vilket gör Greifswald till Vorpommerns näst största stad efter den något större Stralsund.
En bra idé för den som är intresserad av både staden och dess främste konstnär är att följa den s.k. Caspar-David-Friedrich-Bildweg. Du kan promenera, men det är betydligt mer effektivt att ha en cykel. Utgångspunkt är Caspar David Friedrich-zentrum på Lange Straße mitt i gamla delen av staden. Vid varje skylt visas även var de övriga finns. Det är ändå praktiskt att först leta upp CDF-zentrum. Här kan man få en karta att bära med sig och de har även enkla stadskartor för turister. Gamla staden i Greifswald är rätt liten. Antingen frågar man någon efter vägen eller så kommer man att hitta hit ändå genom en av alla skyltar som pekar mot olika sevärdheter.
På varje punkt i bilvägen får du se ett av Friedrichs konstverk som visar den gatubild eller naturvy som du har framför dig. På så sätt kan man själv uppleva vad som har förändrats och vad som är sig likt samtidigt som man blir konstnärens följeslagare och lär sig om hur han rörde sig i sin hemstad.
Slingan börjar i de kvarter bakom domen där Friedrich föddes år 1774 och bodde sina första år. Vidare passerar den universitet och Jacobi kyrka, leder bort mot floden Ryck och hamnen (på Friedrichs tid full av handelsfartyg) och går ut mot klosterruinen i Eldena och havsbukten die Dänische Wiek. Så fortsätter den genom stadens gamla torg (historischen Marktplatz) och avslutas i das Pommersches Landesmuseum där de även har originalmålningar av konstnären.
Baabe och Thiessow på ön Rügen
Det finns massor att se på ön Rügen, men vi väljer ett hörn av den östra kusten längs sträckan med badorter. Här finner vi Baabe som är en riktigt bra utgångspunkt för turer i området – särskilt till cykel. Lederna går genom böljande fält med vidsträckta utsikter, genom strandängar och i blandskog med lövträd och tall som döljer vida sandstränder.
Baabe ligger på en smal landremsa mellan en bukt och havet. Särskilt fin är den del som ligger inåt bukten. Där ligger det också ett ovanligt trevligt hotell, Solthus Hotel & Spa. Lugnet lägger sig oftast kvällstid över den lilla bryggan i bukten där båtarna angör bryggan. Andra gånger är det någon lokal sångare som uppträder på en minimal scen. En liten sommarpub finns, och ett fiskrökeri i närheten med välbesökt restaurang.
Längst ut här på Mönchgut-halvön ligger den lilla orten vid namn Thiessow. Cykelvägen från Baabe är fantastisk. Stranden är lika fin längs hela den här kuststräckan och de strandkorgar som man kan hyra är lika bekväma överallt. Lunchen är utmärkt men om vill du lyxa till livet lite så beställ en stor kaffe samt våffla med varm körsbärssylt, grädde och en kula vaniljglass. Dela portionen om du vill ha en chans att orka äta något mer innan kvällen.
Vid det här laget är dina 6–7 övernattningar över och det är dags att vända hemåt. Förmodligen tänker du att du måste återvända.
Detta var en reseskildring av Annika Christerson











.jpg)





