... ...
top of page

Det finns många fördelar med husbilslivet. Inte minst att man kan upptäcka hela vårt vackra land. Allt från Bohusläns kullriga berg, Skånes långa sandstränder till Norrlands fjäll. 

Lite lägesrapport från husbilsturen sommaren 2019.
Vi startade i Roslagens famn och har hittat många fina ställplatser där. Bl a Gudinge, Kallerö, Väddö kanal och förstås storfavoriten Grisslehamn. Man ska ju ha en fantastisk tur om man får plats i Grisslehamns hamn och det hade vi än en gång. När man väl är där så är det ju svårt att inte ta en tur med urmysiga Eckerölinjen. Skön avkoppling under några timmar, god mat och bra underhållning. 
Styrde sedan kosan mot Norrtälje som är en jättefin sommarstad med fina promenadstråk längs ån. 
Så tuffade vi vidare mot Rejmyre och glasbruket. Väl värt ett besök men allt är ju gjort i glas där (😊) och det är ju inte så lämpligt att ha i husbilen. Det fick bli en fin klänning från Klädboden istället.
Så mycket bättre!
Vidare till Helgenäs och en jättefin ställplats dom kostar gratis! Men vill man ha el så kostar det 100.-.
Mot Västervik i morgon för att träffa gamla husbilspolare. 
Fortsättning följer.
Kör klokt och HÅLL AVSTÅNDEN!
Vi på redaktionen önskar er en fortsatt trevlig och solig sommar på rull genom vårt eller någon annans land! 🌞

Husbilsliv….. vilket underbart ord.

Själva är vi på redaktionen husbilsåkare sedan mer än 10 år tillbaka och är inne på vår femte bil. Det har varit turbulent varje gång vi har bytt bil för att den man har ”just nu” är alltid bäst. MEN hur än det är så bor man in sig i den nya även om det tar lite tid och man får bygga om lite efter tycke och behov.  Jag grät t ex när jag upptäckte att det stod en stod en micro på bästa plats i skåpet där jag ville ha mina glas och mitt (plast) porslin, men med en händig ”gubbe” så löste det sig med hyllor istället och micron åkte ut för all framtid. Vi HAR ju dessutom en fungerande ugn i bilen.

Tjusningen tycker vi, är ju att åka omkring och upptäcka nya platser och nya människor hela tiden och det bästa är att när man hamnar någonstans och sätter ut ett bord för middag så är det alltid folk som hänger på och till slut har vi ett långbord på allt från 5 till 10 bord eller flera.

Ställplatser kan ju variera med olika ”faciliteter” men om man inte har så stora krav så kan man faktiskt hitta havsutsikt och färskvatten på de flesta ställen.

Vi åkte i Finland i somras från norr till söder och trots språkförbittringar några gånger så lyckades vi ändå bli inbjudna av en finländsk familj, på en liten privat ”ställplats”, till SAUNA kl 19.00 på kvällen. Märk väl att det då var ca 30 grader plus, så vi tackade nej, men förstod sen att det var ”svalt” efter att ha suttit i en bastu. Jaja, alla är vi olika.

Sista anhalten för vår resa i Finland blev Åbo. Därifrån skulle vi ta båten hem. Vi låg nära hamnen de sista nätterna och tog en promenad via sjöpromenaden och tittade på de fina villorna a la Djurgården eller Saltsjöbaden här hemma men missbedömde avståndet tillbaka till husbilen och jag kan säga att det var VÄLDANS varmt men husbilen hägrade ju med en sval dusch så benen bar oss ända hem.

Vi vill också tipsa om två bra gratis-appar för ställplatser. För svenska ställplatser heter appen helt enkelt ”ställplatser” och för Europa, ”Camping App Eu”.

Kör klokt och håll avstånden!

Nedan följer lite husbilstips på platser som vi besökt och som vi kan rekommendera till andra:

När vi åker upp mot Norrland och Höga Kusten så brukar vi stanna till i Grisslehamn och ta Eckerölinjen över till Åland för att bunkra och äta gott. Många som vill besöka Åland med husbilen brukar ta den här snabbare vägen över då det bara tar 2 timmar.

Vill man ligga kvar med husbilen i Grisslehamn så finns det gott om parkeringsplatser. Har man tur kan man få en plats i själva hamnen.

Ombord på M/S Eckerö bjuds det på mycket nöje, alla dagar i veckan, med fartygets kryssningsvärdar och gästartister. Under sommarmånaderna, då solen och värmen hittat tillbaka till våra nordiska breddgrader, flyttar en del av underhållningen ut på soldäck. Här får man njuta av välkända sommarlåtar som framförs av olika liveband, solen som värmer i ansiktet och havsdoft i kombination med vidsträckta vyer över Ålands hav. I anslutning till soldäcket finns även en sommarbar där man kan köpa sig en svalkande drink eller något lättare att äta.

ms_eckero.jpg
bottom of page