... ...
 

Extra förmånligt att åka till Kanarieöarna nu!

2019-01-03 22.15.07.jpeg
2019-01-03 16.51.52.jpeg

Om du är sugen på att resa ner till sol och värme nu under våren och sommaren så kan det vara bra att veta hur det ser ut med flyg, restriktioner och priser. Är det mesta nerstängt och hur är det med Covid-19?

Nu när det finns en uppsjö av lediga lägenheter till låga priser så kan det vara mycket lockande att  flyga ner till sol och värme. När alla är vaccinerade och invaderar Kanariöarna i höst och vinter lär priserna på boendet stiga upp till tidigare nivåer igen. Så billigt som det är nu lär det väl aldrig bli.

Vi har hittat månadshyror på mellan 500 euro till 800 euro beroende på storlek och läge. Det rör sig mellan 30 -50 % lägre pris. Dessutom ligger Euro-valutan rätt bra till just nu. Du får 9,766 Euro för 100 svenska kronor.

Hur är det med flygen? Går de regelbundet? Kort sagt, är det för få bokningar på en flight så är risken stor att den ställs in. 

När det kommer till priserna så är det relativt billigt att flyga nu om man väljer att ta en sista minuten med TUI eller Ving. Ving börjar flyga i maj igen efter ett litet uppehåll i april men har inte satt ut några tider än. Vi hittade tidigare priser för 990:-/st. Dock fick man lägga till för bagage.  Norweigan flyger inte längre vilket gör utrymmet större för de andra som t.ex. SAS som flyger på ondagarna.

Det finns också andra flybolag som fungerar. Många rekommenderar Iberia och Vueling men de kan ha många stopp på vägen vilket gör att resan tar onödigt lång tid.

 

När det gäller Cowid-19 så är det munskydd som gäller på flyg, promenader, stränder och butiker men man slipper dem på restauranger, när man solar på stranden och vid inviduell träning.  Vid ankomsten så scannas qr koder och hälsodokument samt att man får ta en coronatest inom 72 timmar. Hälsodeklarationen gör man digitalt på https://www.spth.gob.es/

  

20190208_143412.jpg
20200218_173443.jpg

När det kommer till boendet så kan man lätt hitta ett billigt och bra boende på www.idealista.com eller genom en lokal svensktalande mäklare som tex. Tina canarylife Real Estate mäklare tina.boustedt@canarylife.es. Lotta Jensen, Elisabeth Strid eller Martin Kjellgren. Man hittar dem på facebookgruppen GC friends. Ett annat sätt är också att hyra en lägenhet privat av någon som inte är där.

Bara cirka 25% av hotellen på ögruppen är öppna. På många hotell passar man på att renovera.

I dessa tider kan man pruta på priset 150 - 200 Euro. De kanske inte får lägenheten uthyrd annars. 

Man får också sätta upp ett varningens finger för hus och lägenheter som läggs ut på internet av kriminella bedragare som vill ha betalt i förskott. Objekten finns med fina bilder på nätet och bokar du en sådan så lär du varken se objektet eller pengarna. De här bedragarna har många konton som öppnas och stängs. De skriver att de ska möta dig på flygplatsen men där får du stå med dina väskor utan att ha någonstans att bo. Det hela verkar till en början seriöst men det är det långt i från.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Några gemensamma sammankomster, fester och liknande är inte tillåtna. Man får vara högst 4 personer om man bjuder hem vänner.

När det gäller Coronan så finns det nu den 31 mars 1484 aktiva fall på Gran Canaria och 1 676 aktiva fall på alla öarna den 31 mars. Covid-19 ligger på 60 fall per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna. Antalet smittade sjunker alltså i jämförelse med Sverige där den ökar. Totalt har 218 personer avlidit i Las Palmas med omnejd. I de södra delarna väldigt få. Med andra ord är det säkrare på Kanarieöarna än i Sverige. Gran Canaria rapporterade 94 nya fall av coronaviruset under tisdagen vilket gör att ön nu har 1.620 smittade personer totalt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är relativt folktomt på gator och torg under vardagarna men till helgerna kommer canarierna själva ner till stränderna och då kan det bli ganska fullt. Risken att få Covid-19 är ju inte så stor för turisterna då man inte känner någon och stränderna är rymliga och alla håller avstånd. På promenaderna,stränderna och i matvarubutiken måste man ha munskydd. Man är dock inte tvungen att använda ansiktsmask när man utför individuell träning utomhus.

Det är ett begränsat antal som får vara inne i butiken samtidigt men det är inget problem då det är relativt folktomt mellan hyllorna.

Risken att smittas är störst när man är på flygplatsen, åker taxi eller besöker de offentliga toaletterna. Risken är mycket mindre nu när det är mindre turister på ön.

Det är främst i de större städerna som Las Palmas coronan finns. På södra Cran Canaria är de mycket få smittade.

Det gäller att välja rätt försäkringsbolag ifall man blir kvar längre än man tänkt sig. 

Folksam t.ex. har beslutat att inte tillåta förlängning av försäkringen pga av coronan. Många tecknar förlängd försäkring via andra försäkringsbolag. Som t.ex. Gouda.

Fall där den drabbade själv krävts på betalning är särskilt vanliga på Kanarieöarna trots att man har ett blått EU-kort vilket kan bli mycket dyrt därför kan det vara bra att teckna en extra försäkring.

Man behöver en extra försäkring för ambulansflyg eller vid dödsfall. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Kanarieöarna finns det många privata sjukhus/kliniker men i mer komplicerade fall remitteras patienterna ofta vidare till offentliga sjukhus som har mycket större behandlingsmöjligheter.

Då kan det inträffa att man inte har rätt till kostnadsfri behandling utan själv måste står för hela beloppet. 

Om du är pensionär så räcker det inte bara med EU-kortet utan du måste ha ett intyg från försäkringskassan där det står att du är pensionär. Då får du samma förmåner som spanska pensionärer i sjukvården, nämligen allt gratis.

Många resturanger har det tufft med ekonomin nu när det är så få turister och många restauranger är stängda liksom många butiker. Personalen har varit tvugna att söka sig arbete på annat håll och många har lämnat ön. Dock finns det tillräckligt med restauranger och butiker öppna så man saknar ingenting.

20200210_215336.jpg
20190205_190639.jpg
20210320_161547.jpg
20210328_163633.jpg