... ...

Hur farligt är det att åka till Gran Canaria i vinter?

Vi är många som är sugna på att resa ner till sol och värme i vinter men hur ser det ut med flyg, restriktioner och priser. Är det mesta nerstängt och hur är det med Covid-19?

Att många vill slippa den kalla, regniga och mörka innesittartiden över vintern i 5-6 månader är förståeligt. Vissa dagar går man knappt ut och vissa bara för att handla. Dessutom nu under covid-19 pandemin ska man sitta i karantän hemma vilket kan bli olidligt för en senior som är van att vara i rörelse.

Då kan det vara mycket lockande att ta risken och flyga ner till sol och värme.

Hur är det med flygen? Går de regelbundet? Kort sagt,  är det för få bokningar på en flight så är risken stor att den ställs in. Under augusti månad minskade antalet internationella turister med nästan 77%. När det gäller intäkterna från dessa internationella turister så föll de med 77,2%. Detta jämfört med samma månad år 2019. 

När det kommer till priserna så är det relativt billigt att flyga nu om man väljer att ta en sista minuten med TUI eller Ving. Vi hittade priser för 900:-/st. Dock fick man lägga till för bagage. Man kunde också boka om biljetten till en annan tidpunkt. Norweigan flyger inte längre vilket gör utrymmet större för de andra som t.ex. SAS.

Det finns också andra flybolag som fungerar. Många rekommenderar Iberia och Vueling men de kan ha många stopp på vägen vilket gör att resan tar onödigt lång tid.

 

När det gäller Cowid-19 så är det munskydd som gäller på flyg, promenader och butiker men man slipper dem på badstränder och på restauranger.  Vid ankomsten så scannas qr koder och hälsodokument samt att man får ta en coronatest inom 72 timmar. Hälsodeklarationen gör man digitalt på https://www.spth.gob.es/

  

När det kommer till boendet så kan man lätt hitta ett billigt och bra boende på www.idealista.com eller genom en lokal svensktalande mäklare som tex. Tina canarylife Real Estate mäklare tina.boustedt@canarylife.es

Bara cirka 25% av hotellen på ögruppen är öppna.

Det finns också seniorboende med service på https://www.seplus.nu/

Ett annat sätt är också att hyra en lägenhet privat av någon som inte är där men de brukar lägga ut objektet till en förmedlare som lägger på sitt arvode och bestämmer priset vilket kan bli lite dyrt.

 

I dessa tider kan man pruta på priset 150 - 200 Euro. De kanske inte får lägenheten uthyrd annars. Kanarieöarna kommer att drabbas av en kraftig nedgång av bostadspriset enligt undersökning.

Man får också sätta upp ett varningens finger för hus och lägenheter som läggs ut på internet av kriminella bedragare som vill ha betalt i förskott. Objekten finns med fina bilder på nätet och bokar du en sådan så lär du varken se objektet eller pengarna. De här bedragarna har många konton som öppnas och stängs. De skriver att de ska möta dig på flygplatsen men där får du stå med dina väskor utan att ha någonstans att bo. Det hela verkar till en början seriöst men det är det långt i från.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Några gemensamma sammankomster, fester och liknande, utan munskydd är inte tillåtna.

När det gäller Coronan så fanns det 4136 aktiva fall på Gran Canaria och 6.919 aktiva fall på alla öarna den 30 sep. Covid-19 sjönk under 50 fall per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna. Antalet smittade sjunker alltså i jämförelse med Sverige där den ökar. Totalt har 238 personer avlidit som en konsekvens av Coronaviruset. Med andra ord är det säkrare på Kanarieöarna än i Sverige. Under måndagen den 6 okt. registrerades 125 nya smittofall på ögruppen, vilket var tredje dagen i rad som öarna hade mindre än 150 fall om dagen. Totalt var 291 personer inlagda på sjukhus. Av dessa vårdades 60 personer på intensivvårdsavdelningar.

Det är relativt folktomt på gator och torg och risken att få Covid-19 är ju inte så stor på de rymliga stränderna om man håller avstånd. På promenaderna och i matvarubutiken måste man ha munskydd. Det är ett begränsat antal som får vara inne i butiken samtidigt. Risken att smittas är störst när man är på flygplatsen, åker taxi eller besöker de offentliga toaletterna. Risken är mindre nu när det är mindre turister på ön.

Det gäller att välja rätt försäkringsbolag ifall man blir kvar längre än man tänkt sig. 

Folksam t.ex. har beslutat att inte tillåta förlängning av försäkringen pga av coronan. Många tecknar förlängd försäkring via andra försäkringsbolag. Som t.ex. Gouda.

Fall där den drabbade själv krävts på betalning är särskilt vanliga på Kanarieöarna trots att man har ett blått EU-kort vilket kan bli mycket dyrt därför kan det vara bra att teckna en extra försäkring.

Man behöver en extra försäkring för ambulansflyg eller vid dödsfall. 

På Kanarieöarna finns det många privata sjukhus/kliniker men i mer komplicerade fall remitteras patienterna ofta vidare till offentliga sjukhus som har mycket större behandlingsmöjligheter.

Då kan det inträffa att man inte har rätt till kostnadsfri behandling utan själv måste står för hela beloppet. 

Om du är pensionär så räcker det inte bara med EU-kortet utan du måste ha ett intyg från försäkringskassan där det står att du är pensionär. Då får du samma förmåner som spanska pensionärer i sjukvården, nämligen allt gratis.

Många resturanger har det tufft med ekonomin nu när det är så få turister och många restauranger är stängda liksom många butiker. Personalen har varit tvugna att söka sig arbete på annat håll och många har lämnat ön.

Adsupply Media Sweden AB

Kristinehovsgatan 16

117 29 Stockholm

 

E-post: info@senior.se 

Tel. 073 733 77 57