... ...
top of page

Flygplanen går fulla till Kanarieöarna!

2019-01-03 22.15.07.jpeg
2019-01-03 16.51.52.jpeg

Om du är sugen på att resa ner till sol och värme nu under våren och sommarenså kan det vara bra att veta hur det ser ut med flyg, restriktioner och priser. 

Det finns många fördelar med att åka ner till Gran Canaria nu under våren. Många svenskar som har övervintrat här åker hem och Kanarierna har ännu ingen semester. Mat och dryck på restauranger och butiker är billigare. Smittorisken är mindre och nu kan man glädjande nog få tredje sprutan covid-vaccin och även influensa-sprutan gratis mot uppvisandet av blå kortet, passet och covidpasset och nu är priserna på boendet  låga och det finns gott om bostäder lediga att hyra för en månad eller 2. På www.idealista.com har vi hittat många bostäder för 600 till 900 eur per månad.

 

Alla hotell, restauranger och butiker är nu öppna.  

Flygen från flygbolagen går nu regelbundet och är fulla med resenärer?  

Alla resenärer i sällskapet behöver ha ett ifyllt inreseformulär innan incheckning på avreseflygplatsen, men tidigast 48 timmar före avresa. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, Vid ankomsten så scannas qr koder och hälsodokument.

Är du färdigvaccinerad sedan 14 dagar innan avresa och har ett giltigt covidbevis så behöver du endast se till att fylla i landets officiella inreseformulär som krävs för inresa. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se

Hälsodeklarationen gör man digitalt på https://www.spth.gob.es/

När det kommer till priserna så är det relativt billigt att flyga nu om man väljer att ta en sista minuten med TUI, SAS, Norwegian eller Ving.  Vi har hittat priser hos SAS för 1200:-/st.  

Det finns också andra flygbolag som man kan välja. Många rekommenderar Iberia och Vueling men de kan ha många stopp på vägen vilket gör att resan tar onödigt lång tid.

 

När det gäller Cowid-19 så är det munskydd och handsprit som gäller butiker men man slipper dem på restauranger när man äter och dricker, 

Alla restauranger har öppet med varierande öppettider. Det lönar sig oftast att boka bord i förväg eftersom restaurangerna är rätt så frekventerade just nu.  

Barer, diskotek, nattklubbar och restauranger får ha öppet så länge de vill och kan nyttja alla sina platser utan avstånd.  Dans är nu också tillåtet och det är tillåtet att gå på sport och musikevenemang. 

 

Shoppingcentrerna är öppna som vanligt, men man måste ha munskydd på. Handsprit finns vid ingången och restriktioner för hur många personer som får vara i butikerna samtidigt står på skyltar. Frukt och grönsaker plockas med plasthandske på.

Alla från och med 12 år som inte är färdigvaccinerade behöver uppvisa ett negativt PCR-test som är max 48 timmar gammalt vid ankomst till Spanien inklusive ett reseintyg på engelska. Hotellen kräver att du kan uppvisa dokumentation på att du är vaccinerad, testad eller immun

  

20190208_143412.jpg
20200218_173443.jpg

När det kommer till boendet så kan man lätt hitta ett bra boende på www.idealista.com eller genom en lokal svensktalande mäklare som tex.  Lotta Jensen eller Martin Kjellgren. Man hittar dem på facebookgruppen GC friends. Ett annat sätt är också att hyra en lägenhet privat av någon som ännu inte nyttjar sin "sommarstuga".

Man får också sätta upp ett varningens finger för hus och lägenheter som läggs ut på internet av kriminella bedragare som vill ha betalt i förskott. Objekten finns med fina bilder på nätet och bokar du en sådan så lär du varken se objektet eller pengarna. De här bedragarna har många konton som öppnas och stängs. De skriver att de ska möta dig på flygplatsen men där får du stå med dina väskor utan att ha någonstans att bo. Det hela verkar till en början seriöst men det är det långt i från.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte så mycket folk på playan  men till helgerna kommer kanarierna själva ner till stränderna och då kan det bli ganska fullt beroende på vädret. Risken att få Covid-19 är ju inte så stor för turisterna då man inte känner någon och stränderna är rymliga och alla håller avstånd. 

Det gäller att välja rätt försäkringsbolag ifall man blir kvar längre än man tänkt sig. Priserna varierar kraftigt mellan försäkringsbolagen och kostar mycket mer nu än tidigare p.g.a.pandemin. Det lönar sig att jämföra priserna. En reseförsäkring hos Folksam kostar ca. 14 000 kr för 5 månader men många seniorer tar inte en försäkring då man har samma rätt till vård som canarierna själva om man uppvisar intyg på att man är pensionär s.k. Spanienintyget och blå kortet.

Man behöver dock en extra försäkring för ambulansflyg eller vid dödsfall. 

På Kanarieöarna finns det många privata sjukhus/kliniker men i mer komplicerade fall remitteras patienterna ofta vidare till offentliga sjukhus som har mycket större behandlingsmöjligheter.

Då kan det inträffa att man inte har rätt till kostnadsfri behandling utan själv måste står för hela beloppet. 

Om du är pensionär så räcker det inte bara med EU-kortet utan du måste ha ett intyg från försäkringskassan där det står att du är pensionär. Då får du samma förmåner som spanska pensionärer i sjukvården, nämligen allt gratis.

20200210_215336.jpg
20190205_190639.jpg
20210320_161547.jpg
20210328_163633.jpg
bottom of page