... ...
 

Flygplanen går fulla till Kanarieöarna!

2019-01-03 22.15.07.jpeg
2019-01-03 16.51.52.jpeg

Om du är sugen på att resa ner till sol och värme nu under vinter och våren så kan det vara bra att veta hur det ser ut med flyg, restriktioner och priser. 

Det finns många fördelar med att bosätta sig över vintern på Gran Canaria. Inte bara att man slipper mörkret och kylan. Smittorisken är mindre och dag kan man glädjande nog få tredje sprutan covid-vaccin och även influensa-sprutan gratis mot uppvisandet av blå kortet, passet och covidpasset och nu när så många är vaccinerade och invaderar Kanarieöarna i vinter kan man tro att priserna på boendet stiger men det finns gått om bostäder lediga att hyra för en månad eller 2. På www.idealista.com har vi hittat många bostäder för 600 till 900 eur per månad.

 

De flesta hotell, restauranger och butiker är nu öppna.   Vilket man kan se på att arbetslösheten sjunker.  På www.idealista.com har vi hittat månadshyror på mellan 600 euro till 900 euro beroende på storlek och läge. Dessutom ligger Euro-valutan rätt bra till just nu. Du får i nuläget 9,91 EUR för 100 svenska kronor sen tillkommer det förstås växlingsavgiften i bankomaterna vilket kan variera. 

Flygen från flygbolagen går nu regelbundet och är fulla med resenärer? På lördagarna har upp till 54 000 resenärer fått vänta i flera timmar från de steg av planet till att de kommit ut ur terminalen p.g.a. för lite personal i kontrollerna där man visar upp covid-passen och hälsodeklarationen.  

Alla resenärer i sällskapet behöver ha ett ifyllt inreseformulär innan incheckning på avreseflygplatsen, men tidigast 48 timmar före avresa. Redan på avreseflygplatsen måste du visa QR-koden från ditt inreseformulär, Vid ankomsten så scannas qr koder och hälsodokument.

Är du färdigvaccinerad sedan 14 dagar innan avresa och har ett giltigt covidbevis så behöver du endast se till att fylla i landets officiella inreseformulär som krävs för inresa. Vi rekommenderar att du skriver ut ditt intyg på att du är fullvaccinerad via covidbevis.se

Hälsodeklarationen gör man digitalt på https://www.spth.gob.es/

När det kommer till priserna så är det relativt billigt att flyga nu om man väljer att ta en sista minuten med TUI, SAS, Norwegian eller Ving.  Vi har hittat priser för 1200:-/st.  

Norweigan har börjat flyga igen vilket gör att konkurrensen ökar och priserna hålls nere.

Det finns också andra flygbolag som man kan välja. Många rekommenderar Iberia och Vueling men de kan ha många stopp på vägen vilket gör att resan tar onödigt lång tid.

 

När det gäller Cowid-19 så är det munskydd och handsprit som gäller på flyg, butiker men man slipper dem utomhus på restauranger, när man solar på stranden och vid träning om man kan hålla ett avstånd på minst 1,5 meter. 

Många restauranger har öppet, men med varierande öppettider. Det lönar sig oftast att boka bord i förväg eftersom restaurangerna är rätt så frekventerade just nu.  

Barer, diskotek, nattklubbar och restauranger får ha öppet till klockan 24.00.  Dans är fortfarande förbjudet än så länge i samtliga kategorier. Gran Canaria befinner sig för närvarande i kategori 2 p.g.a. Den ökande smittan.

 

Myndigheterna på Kanarieöarna tror att den 1 december kan vara ett möjligt datum då man kan börja med kontroll av Covid pass för att komma in på restauranger, barer och andra platser där folksamlingar kan uppstå, och där man kan befinna sig inomhus utan att ha ansiktsmask på sig.

Shoppingcentrerna är öppna som vanligt, men man måste ha munskydd på. Handsprit finns vid ingången och restriktioner för hur många personer som får vara i butikerna samtidigt står på skyltar. Frukt och grönsaker plockas med plasthandske på.

Alla från och med 12 år som inte är färdigvaccinerade behöver uppvisa ett negativt antigentest som är max 48 timmar gammalt vid ankomst till Spanien inklusive ett reseintyg på engelska. Hotellen kräver att du kan uppvisa dokumentation på att du är vaccinerad, testad eller immun

  

20190208_143412.jpg
20200218_173443.jpg

När det kommer till boendet så kan man lätt hitta ett bra boende på www.idealista.com eller genom en lokal svensktalande mäklare som tex.  Lotta Jensen eller Martin Kjellgren. Man hittar dem på facebookgruppen GC friends. Ett annat sätt är också att hyra en lägenhet privat av någon som inte är där under vintern.

Man får också sätta upp ett varningens finger för hus och lägenheter som läggs ut på internet av kriminella bedragare som vill ha betalt i förskott. Objekten finns med fina bilder på nätet och bokar du en sådan så lär du varken se objektet eller pengarna. De här bedragarna har många konton som öppnas och stängs. De skriver att de ska möta dig på flygplatsen men där får du stå med dina väskor utan att ha någonstans att bo. Det hela verkar till en början seriöst men det är det långt i från.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När det gäller Coronan så är smittokvoten just nu på ögruppen under de senaste 7 dagarna per 100.000 invånare 35,8, trots det relativt stora antalet smittade på Tenerife. Under tisdagen rapporterades ytterligare 91 smittade personer på Kanarieöarna. Av dessa härrör 76 från Tenerife och bara 7 nya, smittade personer på Gran Canaria! Lanzarote fick 5 nya coronafall, Fuerteventura 2 och La Palma ett.

44 personer vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelnigarna runt om på öarna och ytterligare 195 personer är inlagda på sjukhus. På tisdagen fanns det 4.158 smittade personer på Kanarieöarna – 2.574 på Tenerife och 1.450 på Gran Canaria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte så mycket folk på playan  men till helgerna kommer kanarierna själva ner till stränderna och då kan det bli ganska fullt. Risken att få Covid-19 är ju inte så stor för turisterna då man inte känner någon och stränderna är rymliga och alla håller avstånd. 

Det gäller att välja rätt försäkringsbolag ifall man blir kvar längre än man tänkt sig. 

Folksam t.ex. har beslutat att inte tillåta förlängning av försäkringen pga av coronan. Många tecknar förlängd försäkring via andra försäkringsbolag. Som t.ex. Gouda.

Fall där den drabbade själv krävts på betalning är särskilt vanliga på Kanarieöarna trots att man har ett blått EU-kort vilket kan bli mycket dyrt därför kan det vara bra att teckna en extra försäkring.

Man behöver en extra försäkring för ambulansflyg eller vid dödsfall. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På Kanarieöarna finns det många privata sjukhus/kliniker men i mer komplicerade fall remitteras patienterna ofta vidare till offentliga sjukhus som har mycket större behandlingsmöjligheter.

Då kan det inträffa att man inte har rätt till kostnadsfri behandling utan själv måste står för hela beloppet. 

Om du är pensionär så räcker det inte bara med EU-kortet utan du måste ha ett intyg från försäkringskassan där det står att du är pensionär. Då får du samma förmåner som spanska pensionärer i sjukvården, nämligen allt gratis.

20200210_215336.jpg
20190205_190639.jpg
20210320_161547.jpg
20210328_163633.jpg