... ... Niklas berättar om livet på Silverkusten | senior
top of page

Fjärde delen av fyra vandringstips på Silverkusten

Serra da Pescaria eller Salgadoturen

Efter tre vandringstips i, och norr om Nazaré, följer en favorit bland många av oss som bor i området: ”Salgadoturen” som vi kallar den eftersom den tar dig på en fin stig ner till den lilla badorten Salgado nedanför Serra da Pescaria strax söder om Nazaré.

Jag föreslår att du startar utanför restaurang Tasca do Janeca på Rua Bartolomeu Dias uppe på åsen i Serra de Pescaria ovanför Praia do Salgado. Dit är det är ca 5 km från Nazaré så om du vill vandra till/från Nazaré blir det här en ganska lång tripp. Vi tog bilen och ställde den vid restaurangen.

 

Åsen som sträcker sig mellan Nazaré i norr och São Martinho do Porto i söder når höjder på ca 150 möh och bildar ett fint vind- och havsskydd för jordbruksbygden som ligger på östra sidan, nästan nere på havsnivå. Här finns ett fint nät av slingriga traktorvägar kombinerat med rena stigar som vindlar upp och ner på båda sidorna om åsen. Hela området är mycket vackert och ganska lätt att få grepp om på egen hand. Man hittar alltid till någon av de lite större bilvägarna om man känner sig vilse och därifrån orienterar man sig lätt vidare.

 

Lite beroende av var man börjar och slutar så kan man få till vandringar i varierade längder. Säg uppemot 30 km om man startar i Nazaré eller São Martinho do Porto och så att säga gör ett helvarv. Man kan också som vi gjorde välja en godbit på mitten. Det blev 11 km i rena sommarvärmen fast det bilderna är från två olika vandringar nu i vinter. Bra med en trevlig lunchrestaurang efteråt!

Vi gick så att säga medurs. Vid restaurangen går du nerför den asfalterade vägen som leder ner till Famalicão. Ca 1 km ner ska du leta efter en smal och brant grusväg som går upp på högra sidan i en vinkel som är spetsig. Säg att den inre vinkeln är 45 grader. Du går alltså nästan mot den färdriktning du hade nyss ute på asfaltsvägen. Gå inte in på någon bredare väg. Då har du kommit fel.

 

Väl på traktorstigen ska du nu gå söderut på åsens ostsida. När du kommer till en t-korsning är det höger. I det här området är det lätt att villa bort sig men sikta på att nå vägen som heter Estrada da Cumeira och väl på den går du mot sydväst. Sedan Estrada do Bom Jesus mot väster och sydväst. Sväng höger på Traversa do Rio vid radhusen med pooler och tag höger på Rua Bartolomeu Dias och sedan direkt vänster, vänster. Du ser en nedlagd kvarn på en kulle till vänster. Då är du rätt. Nu fortsätter du på en grusväg som går mellan små gårdar mot havet. Fortsätt till Rua Praia do Salgado, tag höger och sedan höger igen. Nu ser du havet tydligt och en liten bit ner för backen ligger en lerig backe på höger sida. Här ska du upp. Väl uppe; vik in vänster i buskarna och du finner en liten stig som går på skrå hela vägen ner till samhället Salgado.

Väl i Salgado ska du gå till höger upp för backen och när husen slutar till vänster och norrut in på en mindre grusväg. Den går varken brant uppåt eller brant neråt. Fortsätt norrut fram till en liten vit byggnad på höger sida där vägen går vänster och nerför. Här ska du klättra uppför till höger på en jordväg med stora traktorspår. När vägen delar sig håller du vänster. Sikta på kvarnen med den blågröna kepsen. Den ska du runda på västra och sedan norra sidan. Fortsätt på vägen fram till asfaltsvägen. Där tar du vänster och går upp för backen. Framme!

 

Distans: 11 km på bitvis branta stigar.
Total stigning: 330 m
Tid: 2 tim 30 minuter
Höjd över havet vid start/mål: ca 145 m
Svårighet: 4


Lämplig säsong: Året runt. Bra om du har klart väder. Det ger en bättre vy från åsen.

Varning: Vandra inte här när det är blött och har regnat. Det blir mycket lerigt.

D.1..jpg
D2.jpg
D9.jpg

Tredje delen av fyra vandringstips på Silverkusten

Sitio och Praia do Norte

 

Den här rundan har vi mest joggat men det går givetvis lika bra att vandra i eget tempo. Det är vår ”standardrunda” och vi utgår direkt från hemmet i Sitio. Jag har tidigare utsett den till ”Europas bästa joggingrunda” men jag har givetvis inte varit överallt så det är lite förmätet. Däremot är det i alla fall den vackraste och bästa joggingrunda som jag har avverkat någonsin.

Den har allt: en bra kombination av asfalt, grusväg, skogsstig och bitvis sugande sand (=bra träning) samt trappor. Allt inramat av vacker natur, hänförande strand, Atlanten och den spännande fyrklippan som delar Praia do Norte i norr och Praia da Nazaré i söder. Dessutom bitvis mycket kuperat.


Starta på kompassrosen ovanför bergbanan uppe i Sitio. Orientera dig till tjurfäktningsarenan och passera ut genom ringmuren på södra sidan om tjurfäktningsarenan. Fortsätt på Rua de Serracao fram till du kommer till en y-korsning där bebyggelsen slutar. Ta vänster och fortsätt i skogen. Efter ca 250 m tar du vänster ner mot havet, västerut.

 

Fortsätt genom rondellen och utefter vägen som går mot havet. Tag höger in på grusvägen som går norrut med skogen på vänster sida och öppna landskap på höger sida. Ungefär 600 m in kommer du se en sandig väg som går ner mot havet 90-gradet från grusvägen. Ta den och fortsätt tills du hör och ser Atlanten. Härifrån valfri väg söderut mot fyren i Nazaré. ”Farol da Nazaré”.

 

Fortsätt på stranden och orientera dig nära vattnet på sluten så kommer du hitta en trappa som leder upp mot fyren. Tag den och sikta in dig på fyrbyggnaden. Väl utanför fyrbyggnaden letar du på stigen som går på södra sidan;  Nazarésidan och följer den upp mot den stora grusparkeringen. Fortsätt sedan via torget och tillbaka till kompassrosen.

 

Distans: 6 km
Höjd över havet vid start och mål: 131m
Total stigning: 156m
Tid (vandring): ca 1,5 tim
Svårighet: 4
L

ämplig säsong: hela året men undvik blåsiga dagar. Då kan stranden vara tuff.

Övrigt: Följ med i bilderna (tagna i mars) och i bildtexterna så kan du sitta hemma i soffan och jogga med på denna tur. Det här är sex kilometer som kan förändra ditt liv till det bättre!
 

C.21..JPG
C.26..JPG

Andra delen av fyra vandringstips på Silverkusten

Monte de São Bartolomeu

 

Det här är ett utsiktsberg som ligger knappt tre km öster om stranden i Nazaré. I folkmun kallas det mest São Brás och man kommer så gott som ända upp till toppen som ligger 156 meter över havet. Ett tips är att bestiga berget via vandringsleden som går på östra sidan. Alltså inte på havssidan. Då får du en mycket härlig upplevelse när stigen tar slut och du passerar genom en mur vid ett litet kapell och hela havet och Nazaré öppnar sig i väster.

Väl där uppe finns ett kapell, ett utsiktstorn och ett stort kors. Utsikten är magnifik och platsen är välanvänd för konfirmander och scouter. Tag gärna med matsäck med fika och sitt och njut en stund. På vägen ner föreslår jag att du tar trapporna på havssidan. Då får du en härlig utsikt över Nazaré och Atlanten.

Vi startade i Sitio, vid kompassrosen ovanför trapporna ner till Nazaré, och gick via trapporna och sedan bostadskvarteren och småvägarna i Nazaré och Pederneira på vägen dit. Väl i Pederneira korsade vi den nya genomfartsvägen en bit söder om rondellen och fortsatte mot utsiktsberget i pinjeskogen. På vägen tillbaka gick vi över väg N8-5 igenom pinjeskogen fram till väg IC9 och sedan på grusvägen innanför den bågformade genomfartsvägen som leder fram till rondellen där väg N242 kommer in från norr. Sedan därifrån tillbaka till Sitio och torget.

 

Distans: 11 km

Tid: 2,5 tim
Total stigning: 270 m vid start/mål i Sitio

Svårighet: 3

Lämplig säsong: Hela året men välj en klar dag så att utsikten mot Atlanten och Nazaré kan avnjutas.

Övrigt: Du kan givetvis ta bilen till bergets fot och parkera där. Då blir det en kort men ganska brant vandring. Bilderna togs 29 december 2018.

B.1..jpg

Startar du i Sitio da Nazaré tar du sikte på utsiktsberget som reser sig som en kulle i öster. En bra start är vid kompassrosen ovanför trappan.

B.5.Panorama.jpg

Välj en klar dag och du får strålande utsikt över Atlanten och Nazaré med omnejd.

Första delen av fyra vandringstips på Silverkusten

Vi har haft hus i Nazaré på Silverkusten sedan 2013 och varit bofasta här sedan december 2017. Under dessa år har vi verkligen lärt känna Nazaré med omnejd under alla årstider. Vi har bilat runt, cyklat mountainbike, vandrat, joggat och till och med seglat hit från Sverige en gång. I den här krönikan väljer jag att dela med mig av fyra vackra vandringar på Silverkusten.
Har du missat vår story om varför vi kom hit från början finns den att läsa på under detta avsnitt.

 

Portugal är ett mycket bra land för vandring eller hiking av flera skäl; Du kan vandra alla månader om året, det finns gott om bra rösade leder och du kan välja mellan flackare stigar och branta och bergiga leder. Portugal är dessutom grönt och skönt året runt, i alla fall om du undviker de högre bergen runt Serra da Estrela där det ofta blir snö och frost i perioden januari till mars.

 

Med utgångspunkt från Nazaré följer här fyra olika vandringstips som jag själv gillar. De är helt olika till sin karaktär både vad gäller stigarnas beskaffenhet, höjdskillnaden, längd och svårighetsgrad. Två av dem är havsnära, en är lite mer inåt landet och den fjärde är både och.

Är du intresserad av någon av dessa vandringsleder så rekommenderar jag dig att söka upp vägar och orter på Google Maps så kommer du hitta dem själv. Ta också dela av mina bilder med bildtexter så klarnar det förhoppningsvis lite mer. Jag svarar också gärna på mejlfrågor om detta; niklas@portugalagent.com och vi har ännu mer om vandringar och Silverkusten på vår hemsida www.portugalagent.com Sök i äldre nyheter eller Googla på det du letar efter och lägg till Portugalagent så hittar du vad du söker.

Notera: I beskrivningarna nedan har jag hittat på en egen femgradig svårighetsskala där fem är svårast.

 

Praia do Norte till Vale Furado

Jag börjar norrut med en vandring längs den fina stranden Praia do Norte på Silverkusten. I juli och augusti kan det var rätt mycket folk på stranden i Nazaré. Vill du komma ut på en milsvid strand där du redan efter någon kilometer inte ser en enda människa är en lång power walk på Praia do Norte att rekommendera. Lämplig startpunkt är torget i Sitio da Nazaré. Hit kommer du från Nazaré med bergbanan eller för den som vill ta i lite extra redan från början, via trapporna upp från Nazaré. Det är ca 130 höjdmeter så det är en ganska jobbig start i så fall.
Väl på torget ska du söka dig mot norr och nordost via Rua Dom Fuas Roupinho sedan vänster mer norrut på Estrada Areeiro. När du når en t-korsning invid en stor parkering på höger sida (ett event- och marknadsområde) tar du höger och sedan ganska snart vänster in på en grusväg som skiljer pinjeskogen från ett öppet landskap. Vandra med vindsnurrorna i sikte och passera dem på samma grusväg. Nästa gång du kommer till en t-korsning är det dags att söka dig via stigen ner mot stranden och havet. Väl på stranden är det bara att fortsätta mellan Atlanten och bergväggarna. Det är egentligen bara vid Praia da Falca och Praia da Légua som du kommer träffa på människor på stranden. Stora delar av den här vandringen sker helt utan andra turister eller ens fiskare eller surfare. Efter ca 10 km når du fram till Vale Furado. Hur vet du att du är där? Det går inte att gå längre på stranden. Det sticker ut en klippa och en liten bergformation som tvingar dig upp för trapporna mot det lilla, några få hus, samhället Vale Furado. Här kan jag rekommendera en lunch eller i alla fall något att dricka på restaurang Mad.

Efter Vale Furado går de enklast via vägen österut tills du kommer till bilvägen som tar dig söderut och tillbaka till Sitio da Nazaré igen. På atlantsidan av vägen går en cykelbana skild från biltrafik så det är en säker och enkel vandring tillbaka.

 

Viktigt: Du ska bara gå på stranden när det är lågvatten eller på väg att bli det när du startar vandringen från Sitio. Vid högvatten kommer du att få vända eller klättra upp på höjderna ovanför stranden.

Distans: 22 km varav 7km barfotagång i sand.

Tid: 4,5 – 5 tim

Total stigning (start vid torget): ca 160 m

Svårighet: 4 beroende på sanden 7 km. Annars 1.

Lämplig säsong: Året runt men inte vid högvatten. Undvik blåsiga dagar.

Övrigt: Mad har stängt på onsdagar och på lågsäsong även på torsdagar.

A.5..jpg

Vale Furado ligger långt bakom min rygg i norr

A.13.jpg

Här ska du upp i trappan mellan husen

A.14.jpg

Mat och dryck på Mad i Vale Furado

A.9..jpg

Bild tagen från Vale Furado och söderut. Här har du gått om du tagit dig ända till Vale Furado.

1 Nazare.jpg
9..jpg
Hästar_på_Praia_do_N_2.jpg
DSC_6738.JPG

Niklas berättar om hur det är att bo på Silverkusten i Portugal

Vi hade många funderingar innan vi fattade beslut om att köpa bostad på Silverkusten i Portugal. Tänkbara platser att köpa boende utomlands på var bland andra: Florida, Turkiet, Thailand, Spanien, Kanarieöarna och Sydafrika men allt kokade ner till Nazaré på Silverkusten. Varför? Här kommer förklaringen!

 

Jag har ett förflutet inom vindsurfing och entreprenörskap. Jag var bl.a. redaktör på vindsurfingtidningen SurfSport, sedermera, FunSport Förlag med tidningar och webbsidor om snowboard, surfing, mountainbike och skateboard på 90-talet. Min kompis, Calles Sjöberg, som i dag är i fastighetsbranschen, tävlande inom vindsurfing och hans framgångar och mina tidigare journalistiska uppdrag har medfört att vi tillsammans rest till många olika stränder i många olika länder i flera världsdelar. Efter en gemensam vindsurfingresa till Florida 2010 där Calle gjorde comeback (4:e plats!) och min son Folger gjorde debut i VM-sammanhang, bestämde vi oss för att försöka hitta var sitt hus att köpa på samma ort nära någon trevlig strand i något trevligt land.

 

Vi började leta i Florida men landade i Nazaré på Silverkusten i Portugal! Hur gick det till?

 

Så här resonerade vi: Ett fritidsboende i ett annat land och som på sikt ska kunna bli ett permanentboende, bör inte ha den tidsskillnaden som t.ex. Florida eller Thailand har. Det bör heller inte vara allt för många timmar bort. Då blir det omöjligt med weekendresor.

Nu gick Sydafrika bort - lång flygtid. Florida och Thailand gick också bort – stor tidsskillnad.

Kvar blev Europa; ingen tidsskillnad och ofta direktflyg med max 4 timmars flygtid.

Turkiet eller kanske Grekland? Njae, tveksamt politiskt och ekonomiskt klimat.

Till slut ratade vi alla länder som ligger vid Medelhavet av olika skäl: ofta mycket dyrt om du vill ha havsutsikt, för många turister, för varmt på sommaren, semesterstäder som kan vara tomma på vintern.

Kanarieöarna då? Där har jag, Calle och familjen varit många gånger. Trevliga öar och mycket bra vindsurfing, vandringsleder, mountainbike, sol och surfing. Men, lång flygresa och att äga en bostad på en ö känns inte så lockande; lite instängt i längden?

Efter allt resonerande blev det bara länder i Europa och som ligger vid Atlanten kvar. Det garanterar fräscha vatten och ett svalkande hav på sommaren. För att få lite värme även vintertid vid Atlantkusten måste man titta söderut. Då finns bara två länder kvar att välja mellan: Spanien och Portugal. Spanien har vi varit mycket i förr så dit behövde vi inte åka igen. Kvar hade vi nu Portugal att upptäcka och att jämföra med Spanien.

 

Vi gjorde vår hemläxa om Portugal och fann ganska snart ett antal positiva punkter som lockade; låga fastighetspriser relativt sett, prisutvecklingen spås vara fortsatt ökande, mycket gynnsamma skatteregler (NHR) och vacker natur. Silverkusten med vidsträckta stränder som erbjuder solnedgång i havet lockade extra. Slutsats: Portugal måste vi besöka och vi ska borra ner oss ordentligt i olika kuststäder framförallt på Silverkusten. Det viktigaste är att verkligen att gilla läget, staden och landet innan vi köper en bostad. 

 

Vi satte upp några kriterier som vår drömort i Portugal gärna får uppvisa: genuin småstad, levande året runt, nära till internationell flygplats, solnedgång i havet och surfstränder.

I februari 2012 bestämde vi oss för en förutsättningslös ”upptäcktsresa” med syftet att hitta vår drömort i Portugal. Om inte Spanien skulle vinna förstås.

Att vi valde februari var ingen slump. Då är det vinter och lågsäsong och nu skulle vi testa våra kriterier på ett antal platser.

Sagt och gjort. Flyg till Lissabon, hyrbil och ut till Estoril och Cascais. Vackert och trevligt samt nära Lissabon och flygplatsen men för höga fastighetspriser; ”rena Djursholm” och en sydkust som inte ger solnedgång i havet.

Upptäcktsresan gick vidare norrut med en natt i vackra Sintra som är ett alternativ om man hoppar över havet, sedan upp utefter Atlantkusten. Ericeira, Peniche och Baleal är trevliga surfstäder men hade inte så mycket annat som lockade. På den fina golfbanan Praia del Rey strax norr om Peniche blev vi inbjudna av en mäklare att bo på femstjärnigt hotell. Dagen efter tittade vi på fina hus vid golfbanan med utsikt över havet. Hög standard och mycket vackert men vi vill helst bo där det finns en levande stad runtomkring. Inte i en villastad som är helt död på kvällen varför vi reste vidare norrut. Ett längre besök i Foz do Arelho samt även i São Martinho do Porto på Silverkusten fick pulsen att stiga. Här fann vi en mycket intressant del av Portugal. Fantastiskt hav, fantastisk natur och otrolig utsikt över havet och inlandet.

Ok, nu hade vi hittat två orter som kan passa oss norr om Lissabon. Var det någon idé att fortsätta norrut på Silverkusten? Tanken med resan var ju att också hinna se Atlantkusten söder om Lissabon samt även hela Algarve innan hemresan. Vi tog beslutet att det fanns tid för en stad till på Silverkusten. Ut på motorvägen och upp till Nazaré. Redan i backen ner i stan och mot Marginalen som strandpromenaden kallas, byttes blickar i bilen och jag tror vi båda tänkte: Wow! Vilken stad och vilken utsikt.

Ganska snabbt rekade vi av Nazaré; bra strand – check, bra hamn för fritidsbåtar och fiskeflottan, -check, mysig stadskärna med gränder och restauranger, -check, marknad (typ saluhall) –check, hus till salu med havsutsikt, -check. Dessutom en bergbana till en av de övre stadsdelarna Sitio. Bara bergbanan i sig var lockande på något vis. Sedan träffade vi en mycket bra mäklare som serverade en hel palett med bra förslag på hus och lägenheter som alla var prissatta på ett attraktivt sätt. Samtliga objekt med havsutsikt. Eftersom Nazaré ligger i en sluttning mot väster och husen längst bort från stranden ligger på drygt 100 meters höjd över havet möjliggör det havsutsikter nästan överallt. Efter en dag och en natt i Nazaré körde vi söderut på åsen ovanför Salgado och vi kunde konstatera att hela området från Foz do Arelho i söder till Nazaré i norr är mycket bra och bäst kändes Nazaré. Men det är mycket kvar att se i fina Portugal!

Nu körde vi söderut där första stoppet blev Setúbal. En semesterstad med fina stränder nära Lissabon. Dock inte riktigt vad vi tänkt oss. Stan saknar dessutom den där solnedgången i havet. Vi körde vidare till Sines som ligger ungefär mitt på kustremsan mellan Lissabon och Sagres på Algarves västspets. Här fann vi inte vad vi letade efter. Sines är för mycket industri. Nästa stopp blev Vila Nova de Milfontes. En trevlig liten stad vid mynningen av floden Mira. Staden ligger i skydd från havet en bit in i flodmynningen och ger inte den där bedårande havsutsikten vi letade efter. Ner till Cabo de São Vicente och Sagres. Här är det bra surfing. Sagres ligger mycket vackert med en sandbukt i sydost och en annan bukt lite mer österut med fin hamn, men återigen ingen solnedgång i havet. Upptäcktsresan gick vidare mot öster. Lagos, Portimão och Albufeira besöktes. I mitten av februari var tyvärr många restauranger, butiker och hotell stängda. Syftet med resan i februari var att vi ville ha svar på frågan om staden lever året om, vilket var ett av våra grundkrav för att skaffa en bostad utomlands. Vem vill bo i en tom och avfolkad stad? Resan fortsatte ytterligare österut; Tavira, Vila Nova de Cacela och Vila Real de Santo Antonio vid spanska gränsen.

Nu hade vi alltså sett delar av Portugals kuststäder från Nazaré på Silverkusten i norr via Sagres i sydväst och ända till spanska gränsen i öster. Nu hade vi många platser i Portugal att jämföra Spanien med. Redan på flyget hem vann Portugal över Spanien. Det är enklare människor i Portugal, de talar ofta engelska, är mycket ärliga och dessutom är det mesta billigare i Portugal jämfört med Spanien. Jämför man med Sverige blir det givetvis ännu större skillnad. Vid senare möten hemma i Sverige sammanfattade vi Portugal ungefär så här:

Algarve är vackert och har lite högre temperatur året om jämfört med Silverkusten men i februari upplevdes vissa städer som döda. Dessutom är sol och bad inte huvudsyftet med ett andra boende utomlands, utan mer aktiviteter, natur, kultur och sport. Västkusten söder om Lissabon upplevde vi inte som lika spännande och vacker som Silverkusten och den vackra, ganska korta kustremsan från Cascais i väster till Lissabon i öster blir helt enkelt för dyr om man ska bo havsnära med havsutsikt. Favoriten är sträckan mellan Foz do Arelho och Nazaré på Silverkusten där Nazaré var en väl bevarad hemlighet innan vi åkte ner för backen och föll pladask.

Efter februari 2012 har följande hänt: Jag och min fru Kari gjorde flera olika resor på olika årstider till Silverkusten. Jag träffade mäklare i både Foz do Arelho och Nazaré för att leta fram flera bra objekt. I Nazaré fanns det många bra alternativ och efter ytterligare några resor till Silverkusten köpte Calle ett radhus i Sitio da Nazaré och Kari och jag ett parhus på samma plats under hösten 2013. 

 

Snart har det gått sex år sedan vi köpte huset i Nazaré på Silverkusten och ett och ett halvt år sedan vi verkligen flyttade till Portugal. Ett mycket lyckat beslut på många sätt. Vi är också medgrundare av, och delägare i ett fastighetsmäkleri på Silverkusten. Där hjälper vi svenskar och andra att köpa bostad i Nazaré och på Silverkusten i Portugal. I senare blogginlägg kommer vi berätta mer om livet på Silverkusten, pension i Portugal och mycket annat!

 

Kari och Niklas Forsén på Silverkusten. Europas bästa kustremsa!

IMG_1679.jpg
bottom of page