... ...
top of page

Tidsrik men inte rik på pengar?
Här kommer lite förslag på hur man kan få mer guldkant på tillvaron.

Många seniorer idag är tidsrika men inte rika på pengar då pensionerna för många är jämförelsevis låga.

För en del går det jämt upp med omkostnaderna och för andra som inte har ett sparat kapital räcker det inte ens till de mest angelägna omkostnader, vilket gör att seniorlivet kan bli mycket torftigt.

Här kommer några förslag på hur man kan få in extra resurser som gör att man kan sätta guldkant på tillvaron.

För den som är lite slängd på att arbeta på datorn så finns det massor av digitalt arbete att utföra några timmar om dagen på nätet. Man kan jobba var som helst t.ex. utomlands i solen, på landet, i husbilen, hemma vid köksbordet m.m. bara man har en uppkoppling och det är bara roligt och inte särskilt betungande.

Här kan man få massor av tips på hur man tjänar pengar på nätet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kostnaden för att starta en enskild firma är 1000 kr.

Då har du har möjlighet att dra av kostnader för dator, bredband, mobil, hyra för arbetsrum m.m. som just nu belastar ditt privata konto. Redan där har man tjänat in några tusen kronor som gör livet lättare och sätter guldkant på tillvaron.

 

Många sajter idag behöver intressant och underhållande material man gärna betalar för. t.ex. här på Senior.se

Det kan vara roliga eller dråpliga historier ur din levnad. Intressanta ämnen som historia eller annat som du är bra på. Resor från olika delar av världen med video och bilder. Egen musik. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Gillar du inte bokföring så kan du bli egenanställd. Vilket du kan läsa om här! 

Världens digitala framfart har gjort det enklare än någonsin tidigare att tjäna pengar hemifrån.

Här nedan hittar du några tips att arbeta med:

https://vismaspcs.se/ditt-foretagande/starta-eget-foretag/tjana-pengar-hemifran

https://www.surveybee.se/ 

https://betaldaenkateronline.se/

https://samuelssonsrapport.se/tjana-pengar-online/

Du som fortsätter att arbeta vid 65 års ålder betalar lägre skatt än yngre inkomsttagare. När du driver eget företag kan du även tillgodoräkna dig lägre arbetsgivaravgifter.

 

Sedan jobbskatteavdragen mellan 2007 och 2011 är skattesatsen lägre för inkomst av tjänst än för motsvarande inkomst av pension. Enligt 2018 års regelverk får inkomsttagare över 65 år ett jobbskatteavdrag på mellan 5 och 20% för inkomster upp till 300 000 kronor per år. Därför är det ofta skattemässigt förmånligt för dig som är pensionär och företagare att om möjligt senarelägga pensionsutbetalningar och istället ta ut lön från ditt företag.

 

Jobbskatteavdrag
För arbetsinkomster upp till 100 000 kronor ges ett jobbskatteavdrag med 20 % av lönesumman. På arbetsinkomster i skiktet 100 000 kronor till 300 000 kronor ges ett jobbskatteavdrag med 5 % av lönesumman.

 

Högre gräns för statlig skatt
Som en konsekvens av det högre jobbskatteavdraget blir brytpunkten för att betala statlig inkomstskatt högre för dig som är över 65 år. Inkomståret 2018 är gränsen 493 200 kronor, eller 41 100 kronor per månad.

Eftersom äldre inte omfattas av socialförsäkringssystemet vid exempelvis sjukdom eller arbetslöshet är arbetsgivaravgiften reducerad för inkomsttagare som uppnått pensionsålder. Sedan 2016 ska arbetsgivare alltid betala antingen reducerad arbetsgivaravgift eller särskild löneskatt för löner till anställda över 65 år.

 

Arbetsgivaravgift
Avgiften är reducerad från 31,42 % till 16,36 % för inkomsttagare födda mellan 1938 och 1951. Avgiften utgörs av ålderspensionsavgift 10,21 % plus särskild löneskatt 6,15 %.

 

Särskild löneskatt
Istället för arbetsgivaravgift betalas enbart särskild löneskatt med 6,15 procent för inkomsttagare födda 1938 eller tidigare.

 

Vi kommer att fylla på med nya tips på hur man kan sätta guldkant på tillvaron så gå in lite då och då och kika.

Har du själv några bra idéer som du vill delje oss så hör av dig till nils-erik@senior.se

Tjana-pengar-online.jpg
bottom of page