... ...
top of page

Kärlekslappar fyller väggarna runt bronsstatyn av Julia. 

KÄRLEK OCH AMARONE I

VERONA

I Verona i norra Italien står kärlekspar tätt under balkongen där Romeo bedyrade Julia sin kärlek i Shakespeares pjäs. Adigefloden formar nästan ett hjärta runt stadens medeltida centrum. Vi bor bland olivlundar och vinodlingar strax utanför Verona, vi provar Amaroneviner hos Masi och lever gott.

Stadens vapen är blått och gult nästan exakt som vår flagga. I turistbyrån nära den romerska arenan och stadens största torg Piazza Brá får vi kartor och går mot Julias balkong. På Via Mazzini är gatubeläggningen i elegant ljus marmor och gågatans butiker har italienska designermärken. Julia kanske inte bodde här i Casa di Giulietta, men ingen av besökarna bryr sig. De fotograferar! Tågluffande ungdomar från Norge betalar inträde för att ta bilder från balkongen. Två irländska flickor får hjälp av sin mor att nå Julias bröst. Bronsstatyn som föreställer Julia är blanksliten på det högra bröstet. Lägg handen här och du får tur i kärlek.

Veronas äldsta bageri ligger några steg bort. La Torte de Verona, La Torte de la Rose och kakorna Romeo et Guilietta är populära. Maurizio Cordioli bakar en trappa upp, sonen Giovanni står i butiken med sin mor Silvana. Hon berättar:

 

–Risini är bakad med ris. Zaletto med majs och russin. Så gjorde man under kriget och de är godast varma till frukost.

Klockan närmar sig fem och buonasera hörs i olika tonlägen i butiken. Många är italienare, några är turister.

 

Osteria Verona Antica ligger mellan broarna Pietra och Nuovo. Vid sju är vi där, italienarna vid halv nio. Vi rekommenderas lokal mat som Bigoli col Musso, köttbullar av hästkött, fettuccine lagad på kastanjemjöl och risotto som liksom allt varierar enligt säsong och tillagas med färska råvaror. Det blir risotto med svart tryffel och bigoli utan åsneköttet. Bigolin är lite kortare, men tjockare än spagetti och görs i grannhuset.

 

Den romerska arenan har olika event. Ikväll är det operan Nabucco med musik av Giuseppe Verdi. Allt är storslaget. Två italienska eleganta färgkoordinerade herrar sitter nära oss. När de förstår att vi är från Sverige berättar de i kör:

- När Birgit Nilsson sjöng hördes hennes röst utanför arenan. Hon var underbar! Nu har vi inga operastjärnor längre – inte sedan Pavarotti och Birgit. Fast svenska Iréne Theorin är utsökt.

Natten är ljum och vi tar taxi hem till vårt hotell. Frukosten i trädgården till ljudet av cikador och med utsikt mot vinodlingarna och olivträd är vilsam. Fyra schweiziska gäster har redan tagit en promenad ner till byn. I går kväll åt de på Botega Al Vini på rekommendation av hotellets ägare Alberto Delser. De är helt överväldigade.

 

–Nästa säsong kommer jag att ha restaurangen klar berättar Alberto. Pelarna här är inte ”fake”, de är äkta från romartiden. Hotellets och min historia har rötter som liksom trädets går långt ner, långt tillbaka. Mina förfäder var tempelriddare och vapnet finns på lakanen i rummen. Min religion är naturen – det ekologiskt hållbara. Vi gör tvålar av våra oliver och snart har vi en köksträdgård och en biobassäng.

I byn finns restauranger, en underbar gelateria och det går att följa floden in till Verona.

Vi är i hjärtat av vindistriktet Valpolicella. Här produceras de röda kraftfyllda Amaronevinerna. En allé av cypresser leder fram till Serego Alighieri Italiens äldsta vingård. Sonen till poeten Dante köpte gården och hans släktingar bor fortfarande i det solgula stenhuset från 1300-talet. Man kan hyra en av de åtta lägenheterna på gården, äta lunch eller gå på guidad vinprovning.

-Kom hit i oktober då luktar det gudomligt, säger guiden. Då torkas nämligen druvorna på bambuställ på vinden och så slipper ni sommarvärmen.

Idag ägs egendomen av grannen Masi. Vin från Masi serveras både på Polarpriset och senare i år vid Nobelfestligheterna. Vid Gardasjön har Masi ännu en vacker egendom för övernattning, goda måltider och vin.

 

Om man väljer att åka flera generationer tillsammans så kan de som inte uppskattar vin roa sig kungligt på Aquardens. Här väntar hydromassage och elva olika pooler med varmt termalvatten. I baren där själva barstolen är under ytan kostar ett glas vin eller en Coca-Cola tre euro. Fina restauranger, bistro, bastu och spa finns också på området.

 

I Verona vandrar vi, vilar i vackra kyrkor och njuter. Femstjärnig lyx med spa finns på konsthotellet Villa Amistà. Bor man på Il Sogno di Giulietta kan man se Julias balkong från vissa rum. Alla hjärtans dag och Europas äldsta karneval firas stort i februari.

 

Mats Eks koreografi av Julia & Romeo för Kungliga Baletten inviger hösten på Operan i Stockholm. Det kanske passar för att komma i stämning inför resan eller varför inte dricka Amarone och laga Risotto al Amarone.

 

Text & Foto: Agneta Rickardsson för Senior.

HOTELL:

www.hoteldelserverona.it - Delser Manor House

www.masiwineexperience.com - För boende och vinprovning

www.byblosarthotel.com - Byblos Art Hotel Villa Amistà

www.sognodigiulietta.it - Il Sogno di Giulietta

 

RESTAURANGER:

www.osteriaveronaantica.it - Osteria Verona Antica

www.bottegavini.it - Antica Bottega del Vino

www.pasticceriacordioli.it – Konditori med några sittplatser

 

INFORMATION:

www.italiantouristoffice.se - Italieninfo på svenska

www.tourism.verona.it - Turistinfo Verona

 

SEVÄRDHETER:

www.masi.it - Masi Agricola

www.seregoalighieri.it - Serego Alighieri

www.aquardens.it - Aquardens termalbad

www.arena.it - Veronas romerska amfiteater

bottom of page