... ...
top of page

VÄRDEFULLA TIPS VID GRILLEN

Nu drar grillsäsongen igång – men är du beredd? Vare sig du föredrar kol eller gasol är hettan A och O. Att låta köttet vila en stund efter grillning är lätt att glömma men skiljer mästaren från amatören. Starta upp redan nu, pröva och öva dig fram till sommarens härligaste grillafton!

Det finns egentligen två typer av grillmästare. Kolgrillaren som av tradition håller fast vid det genuina med att tända grillen, förbereda anrättningen, invänta den perfekta glöden, grilla, låta köttet vila och sedan njuta. Kolet ger karaktär och känsla. Gallret ska vara hett så undvik misstaget att lägga grillgallret vid sidan av grillen. Särskilt fisk fastnar gärna på ett nedkylt galler. Gasolgrillaren, däremot, vill grilla inom tio minuter och kunna justera effekten. Dessutom upplevs hantverket renare och enklare med gasol utan en massa sot och aska. Fler brännare ger också flera möjligheter att laga mat på olika temperaturer - samtidigt. Både kött, fisk, grönsaker och sås blir färdigt i samma stund. Även efterrätten kan enkelt tillagas på gasolgrillen. Grilla frukter, strö över vit choklad så kan du bjuda på en Gino med glass till efterrätt.

Enkelt och gott på vilken grill som helst är grillade lammracks, endast kryddade med salt och peppar. Grilla på direkt värme tills köttet får fin färg. Grilla sedan på indirekt värme tills innertemperaturen är 56-58˚C, rosastekt. Pensla gärna med glaze medans racksen ligger på grillen. Glace är en slags trögflytande söt, salt och het pasta som ska penslas på mot slutet av grillningen och passar lika bra för stekar som fina skaldjur. Hemligheten med smakbäraren glaze är att de söta delarna i blandningen karamelliseras i hettan från grillen. När lammracksen vilar, ca 10 minuter, förbereder du en yoghurt eller myntasås .

Att grilla eller att röka med twist kan göras genom att använda rökflis. Att låta locket vara stängt och hålla grillen på en temperatur på 120-150˚C kallas indirekt grillning som ger möra och saftiga råvaror med en valfri touch av asp, en, äpple eller körsbär. För att kunna använda rökflis i en gasolgrill krävs däremot en röklåda där spånen placeras i. Så kallad ”slow cook” är en mer och mer populär grillteknik med hjälp av en grill kallad barbecue-smoker vilken sköter sig själv med allt mellan 1 till 12 timmar och du hinner göra annat. Större styckdelar som bringa, rostbiff eller fläskkarré blir möra och saftiga om köttet tillagas långsamt, ytan får en fin djup färg och smaken blir rökig. Texas smoker, offset smoker eller en BBQ grill, kärt barn har många namn och vill du bjuda in nära och kära på sommarens riktiga smakupplevelse så är en smoker eller rökugn ditt nästa steg. Det finns flera på marknaden tillverkade i Sverige för skandinaviska förhållanden.

Text: Myrthel Hermansson

bottom of page