... ... Locka till schack
top of page
Black Chess Pieces

LOCKA TILL SCHACK

Schack är inte bara ett spel som spelas av smarta människor. Schack, själva spelet, gör dig smartare och skyddar din hjärna från kognitiv nedgång.

Genom historien har schack genomgått många variationer. Schackets historia sträcker sig över cirka 1 500 år. De tidigaste föregångarna till schack uppstod i Indien på 500-talet. Därifrån spred det sig till Persien. Frasen ”schackmatt” (shâh mât) är persiska och betyder "kungen är besegrad" eller "kungen är hjälplös". När araberna erövrade Persien blev schacket introducerat i Nordafrika och därifrån spreds det vidare till södra Europa. I Europa utvecklades det till sin nuvarande form på 1400-talet.

Det är enkelt att börja spela schack!

Om du inte kan reglerna lär du dig dem snabbt och sedan kan du börja spela. Du kan spela hemma, på nätet eller i en förening. Om du vill prova på att tävla finns det många schackklubbar som erbjuder verksamhet för nybörjare, både för vuxna, barn och seniorer. Det finns massor av schacktävlingar som inte riktar sig till elitspelare utan till breddspelare (läs brädspelare) på alla nivåer.

Schack förhindrar Alzheimers. National Institutes of Health i Storbritannien tittade på olika faktorerna för att förebygga Alzheimers. I deras texter beskriver de seniorer som spelar schack, vilket involverar kognitiva aktiviteter som planering, analys och problemlösning, vilket i sin tur bidrar till att bygga upp hjärnans långtidsminne. När vi är engagerade i en kognitivt utmanande verksamhet som schack, måste alla sex områden i hjärnan samverka. Dessa områden är;

  • Korttidsminne

  • Långtids minne

  • Lingvistisk analys och bearbetning

  • Kritiskt tänkande och analys

  • Bedömningen av möjliga utfall, risker och effekter

  • Visuell-rumslig bearbetning

  • Schack hjälper hjärnan att utveckla dendriter

Vad är då dendriter? De är de trädliknande strukturerna i hjärnan som hjälper neuroner att kommunicera med varandra mer effektivt. När du deltar i ett mentalt utmanande spel som schack, eller till och med korsord, ökar antalet dendriter. Ju fler dendriter din hjärna har desto bättre och effektivare kommer din hjärna att fungera.  Så, nästa gång du letar efter en psykiskt stimulerande aktivitet att leka med dina barnbarn eller vänner, plocka upp ett schackbräde. Odla nya dendriter, förbättra din kreativitet, skärp ditt mentala fokus och skapa några bra minnen.

Text: Myrthel Hermansson

FAKTA

Börja spela i klubb?

Läs mer på www.Seniorschackstockholm.se Seniorschack spelas alla dagar i veckan. Vill du bli medlem? Hör av dig till tävlingsledare eller kontaktperson eller kom till klubblokalen nästa tisdag, onsdag eller torsdag. Årsavgift för passiv medlem är 200:-.

 

Utforska mer på Sveriges Schackförbund: http://www.schack.se/category/veteran/

bottom of page