SVERIGES ROLIGASTE MEDLEMSKLUBB FÖR SENIORER
®
Aktiviteter, inspiration och erbjudanden för dig som är 60+
LIVRUSTKAMMAREN
18 mars – 31 mars
Adress: Kungliga Slottet, Slottsbacken 3, 111 30 Stockholm
Telefon: 08 402 30 30
Bokning lrk.bokning@lsh.se
Fri entré - visningar 60 kr, barn gratis
Öppet: Tisdag–onsdag, fredag–söndag 11–17 Torsdag 11–20
Januari
Ny utställning öppnar 30 mars! Välkommen på öppen vernissage kl 17-19
Katanas - japanska svärd i fakta & fiktion
Du har sett det, men vad är det? Katanas är en lättsmält utställning om ett mytomspunnet stycke hårt stål. Från att ha varit krigarens identitetmarkör i japansk samurajkultur har svärdet blivit hollywoodhjältens favoritvapen. Genom tid och rum har katanans betydelse varierat. I utställningen Katanas visar vi ett antal japanska svärd ur Livrustkammarens vapensamling. Här får du bekanta dig med vad ett japanskt svärd egentligen är och kan vara och möter fiktiva karaktärer som inte tvekar att dra sin katana.
Program:
Nyhet! Historiemackan – lunchföredrag med matigt innehåll.
Onsdag 22 mars kl 12-12.45
Karin Nilsson, chef för samlings- och digitaliseringsenheten på museimyndigheten LSH, berättar om digitaliseringens nya vägar och möjligheter och dess betydelse för vårt kulturarv och gemensamma historia. Myndigheten har idag ungefär 55 000 bilder i sitt bildarkiv och som också finns på Wikimedia och har visats mer än 79 miljoner gånger! Pris 100 kr inkl matig macka.
Onsdag 29 mars 12-12.45
Möt avgående överintendent Magnus Hagberg. Vad har hans snart 9-åriga uppdrag att förestå museimyndigheten LSH – Livrustkammaren, Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museet betytt? Vad är hemligheten bakom dagens rekordstora besökssiffror? Och vad händer i framtiden?
Onsdag 29 mars mars kl 12- 12.45. Pris 100 inkl matig macka.
Föredrag: Jaga med falkar.
Biblioteksansvarig Anja Kujala berättar om falkjakt och presenterar Thorvald Lindquists unika falkjaktsbibliotek, en del av Livrustkammarens samlingar.
Lindquist var en hängiven och engagerad samlare av speciallitteratur om falkar och om jakten med dem. Lindquist kom också att bli den som initierade förbud mot jakt på rovfågel i Sverige. Torsdag 23 mars 17.30
För barn:
Riddarklubben arrangerar:
Klä dig som Sveriges tuffaste prinsessa!
Har du någonsin undrat hur det känns att vara klädd som en prinsessa på 1600-talet? Nu har du chansen! Kom och prova en kopia av drottning Kristinas prinsessklänning. Lördag 25 mars 13-15
Guidade visningar
Guidad introduktion till museet alla öppetdagar
13.00 & 13.30 (15 min)
Gratis
Lördagar och söndagar
Familjevisning "På upptäcktsfärd i Livrustkammaren".
13.00
Följ med på en spännande och rolig upptäcktsfärd i museet. Tillsammans utforskar vi silverskimrande dräkter, praktfulla rustningar och guldglänsande vagnar och en uppstoppad häst! Vi upptäcker dramatiska händelser från det förflutna och kommer ansikte mot ansikte med historia!
Gratis
FLER AKTIVITETER FÖR BARN
Följ med Slottsmusen på en spännande tur i Livrustkammaren. Slottsmusen har bott i Slottets källare i flera hundra år och har ett hemligt skrin fyllt med roliga saker. Med hjälp av skrinet utforskar ni Livrustkammaren på ett lekfullt sätt. Du kan låna skrin och vägledning gratis i butiken.
Slottsmusens skrin kan också användas av grupper som vill besöka museet på egen hand och förhandsbokas då gratis på tel: 08-402 30 30.
I Livrustkammaren har vi två rum bara för barn. Kliv in i en förtrollad värld med sköna riddare och tappra prinsessor. Prova klänningar och riddarkläder, lek, läs och rita.
I "Varför har kungen krona?" kan du se vackra kröningskläder i guld och silver. Det finns också många spännande saker att prova på. Hur balanserar du en kungakrona på huvudet?
Livrustkammaren
Här finns praktfulla och vackra dräkter, fantastiska vagnar och påkostade, stiligt dekorerade vapen . Det mesta sparat från stora ceremonier vid hovet - från kröningar, bröllop eller begravningar - från 1500-talet och framåt, finns att beskåda.
Här finns även hästen Streiff – ingår i museets logotyp – som Gustav II Adolf red på vid det berömda slaget vid Lützen, där han dödades. Ett annat dödsögonblick är när Karl XII stupade vid Fredriksten – hans uniform från 1718 står utställd i samma rum. Här finns även Gustav III:s dräkt från det ögonblick när han träffades av Anckarströms kulor på maskeradbalen i mars 1792.
Från Maria Rosén
e-post: maria.rosen@lsh.se
Telefon 08 402 30 15
Presskontakt: maria.rosen@lsh.se
e-post: post press@lsh.se