... ... Jurmala – ett paradis för naturälskare!
top of page
Jurmala naturmuseum

JURMALA - ETT PARADIS FÖR NATURÄLSKARE

Om man vill ha ett långt och lyckligt liv får man ta till sig av livets glädjeämnen. Man kan inte köpa sig glädje för pengar, men helt säkert blir man glad av att resa för att lära sig nya saker, besöka vackra platser och få minnesrika upplevelser av fysisk aktivitet i naturen. Här finns det möjligheter till fallskärmshoppning, djupdykning i havet eller bergsbestigning, till promenader, simning eller stavgång - definitivt ett bra sätt att aktivt njuta av naturen, och samtidigt förbättra sin hälsa.

Tretton år i rad har Världshälsoorganisationen klassat Jurmala som en Hälsosam Stad, vilket bekräftar att människorna här älskar och respekterar sin omgivning, ser till att den används på ett hållbart sätt, samt erbjuder ett brett utbud av möjligheter till rekreation i naturen. Vandra genom smala och romantiska gränder med vackra byggnader i trä, eller längs stranden som är nästan två och en halv mil lång, cykla längs bekväma cykelvägar, se på fåglar i Ķemeri nationalpark, ta lektioner i stavgång i skogen och på stranden - det är bara några idéer om hur man kan tillbringa sin tid i naturen i Jurmala på ett hälsosamt sätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ragakāpa naturpark

Ragakāpa naturpark i östra delen av Jurmala stad till väster om mynningen av Lielupe ger goda möjligheter till rekreation i friska luften. Ragakāpa naturpark har en ca 2 km lång vandringsled, bestående av en plankgång genom tallskog. Den ständiga förändringen av ekosystemen gör naturparken till många sällsynta arters enda tillflykt. Sju habitat som är skyddade av EU har identifierats, inklusive embryonala vandrande dyner (fördyner), vita sanddyner, trädklädda sanddyner och naturligt utvecklade gamla barrskogar. Längs leden kan man hitta 21 lettiska särskilt skyddade arter: åtta växter, en svamp, åtta insektsarter och fyra fågelarter. I parken finns EU-skyddade nejlikor, häckande duvor, spillkråka, trädlärka and piplärka. På grund av  Ragakāpas värdefulla natur ingår den i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000. I parken finns också Jurmala friluftsmuseum med sin fantastiska samling av fiskeutrustning, ankare och båtar!

16 april presenterar Jurmala friluftsmuseum traditionellt lettiskt påskfirande, 20 maj har museet ett natt-evenemang, och 30 september ordnar museet den traditionella vinfesten i fiskargården, där vinproducenter presenterar sina lokaltillverkade varor.

 

Hälsoleden i Kauguri

Jurmala hälsoled i Kauguri är 2 km lång och går genom en tallskog ända till Kaugurciema vid stranden. Kaugurciema var ett av de viktigaste fiskelägena i Jurmala. Området livnärde sig  huvudsakligen av fiske – männen gick ut till havs med båt och tog stora fångster, som dels såldes och dels direkt gav mat till deras familjer. Längs leden står skyltar med utmaningar inte bara för kroppen utan även för hjärnan så att bägge får en chans att stärkas. Promenader längs skogsvägar och kortare sträckor längs den sandiga stranden vid havet kan göras med hjälp av stavar.

 

Stavgång på stranden och på skogsstigar

Man kan stavgå när som helst året runt och i alla åldrar. Stavgång har funnits som en effektiv idrottsaktivitet under nästan 100 år. Med hjälp av stavar belastas kroppen likformigt och omkring 90% av musklerna aktiveras. År 2000 genomförde företaget Cooper Institute Research en studie som fann att stavgång är mycket effektivare än normal gång utan stavar. Jurmala har så vacker natur att det är väl värt att göra vandring med stavar till en nöjsam sport. För att lära sig rätt teknik kan man få hjälp av erfarna instruktörer vid Jurmalas idrottsanläggningar. Nödvändig utrustning finns på ett antal hotell i Jurmala, och platser att gå stavgång finns  - överallt.

All information om vad du kan göra i Jurmala finns på www.visitjurmala.lv. Du kommer att bli glatt överraskad av Jurmala och dess orörda natur – det är vi säkra på!

Jurmala NationalPark

Ķemeri nationalpark

Kemeri nationalpark, i västra delen av Jurmala, är ett storslaget och vidsträckt naturområde, som inbjuder besökaren att lära känna och lyssna till naturen. Parken omfattar hela 44 000 hektar och erbjuder nästan obegränsade möjligheter för en sund och meningsfull fritid. De mest populära sevärdheterna i Ķemeri nationalpark är vandringsleden genom Stora Ķemeri mosse - en underbar plats för promenader, där man kan bekanta sig med en orörd, 8 000 år gammal högmosse och dess invånare - växter, fåglar och träd. Mossen kan nu beträdas på en plankgång, två stora cirklar som arrangerats som en åtta. Du kan välja den "lilla" cirkeln på 1,4 km, eller gå hela vägen - 3,4 km. Den ”stora” cirkeln har en uppbyggd plattform från vilken du har utsikt över långsträckta sjöar och en labyrint av vattensamlingar, som skapar ett mycket speciellt landskap.

Klibbal sumpskog har också en plankgång från vilken man kan utforska mycket fuktiga, naturliga lövskogar - Klibbalträsket. Leden är 0,6 km lång och den bästa tiden för att besöka den är på våren, när kabblekan blommar och de omgivande skogarna är översvämmade av vatten från floden Vēršupīte. Från plankgången går det bra att se fåglar, speciellt hackspettar. Sumpskogsleden ansluter till en skogsstig och gångvägar genom den historiska Ķemeri kurortsparken med dess magnifikt rika lövskogar, framförallt ek. Leden är lämplig för barnvagnar och besökare i rullstol.

Vandringsleden vid Sloka sjö är 3,1 km lång. I en riktning går leden längs sjöstranden, och i den andra genom skogen. Längs vandringsleden kan man se hur olika typer av skog följer varandra. Det finns både ett riktigt delta av flodslätter, våt alskog och träskskog med mossa och hackspettar i mångfald och en näringsrik tallskog till glädje för svampentusiaster. Vidare mossmark som dränerats och nu är bevuxen med träd, men där man ändå kan lyckas att hitta tranbär och andas lukten av kärrskvattram. I Sloka sjö häckar ett antal skyddade fågelarter och den är också viktig som en viloplats för flyttfåglar. Därför är

Sloka sjö en bra plats för fågelskådning, särskilt under vårens och höstens flyttningstid. För fågelskådning i Sloka sjö finns flytande fågelskådningstorn.

I Ķemeri nationalpark organiseras varje år fågelskådningsdagar med informativa föreläsningar och gratis turer. I år kommer de att äga rum från 8 till 9 april och från 30 september till 1 oktober.

Dzintari skogspark

I hjärtat av staden ligger en charmig park – med tallplanteringar och promenader och åkvägar för inlines. Om du söker en park där du kan ha roligt med familjen är detta rätt plats. Lekplatser, skridskobana och skatepark för barn, promenader för er själva. I skogsparken finns också ett 33 meter högt utsiktstorn med utsikt från 12 balkonger – de som tycker om aktiv fritid hittar mycket att göra här!

Upplyst vandringsled på  Dzintari strand

På kvällen kan man ta en promenad vid havet längs den upplysta vandringsleden på Dzintaristranden. Vandringsleden är en kilometerlång plankgång. Den upplysta strandsträckan går från Dzintaris konserthus på Turaidasgatan till Tirgoņugatan i Majori.

Dzintari skogspark
bottom of page