... ... Frilans Finans | senior
top of page

Egenanställning – det enkla sättet att fakturera för extraknäcken

Har du funderat på att börja frilansa eller ta på dig mindre projekt efter pensionen? Men du vill inte starta eget företag för du vill slippa den administration som följer med det. Då kan egenanställning vara en lösning för dig.

 

Som egenanställd kan man fakturera utan att ha eget bolag och f-skatt. Det superenkelt att komma igång, och man kan fakturera för enskilda uppdrag, mindre projekt eller helt enkelt då man vill fokusera på det man gör bäst – och slippa tänka på administration och ekonomi.  Det fungerar lika bra för dig som vill börja tjäna en extra slant på din hobby, frilansa då du gått i pension, som för dig som vill ta på dig jobb vid sidan av ditt ordinarie jobb. Kort sagt närhelst du behöver kunna fakturera.

FF_CR_210323_25.jpg

Ta tillvara på Pensionärslivet – Frilansa som pensionär
 

Som egenanställd fakturerar blir man anställd av ett egenanställningsföretag, till exempel Frilans Finans, under de timmar eller dagar som man har ett uppdrag. Och det är därför Frilans Finans som sköter allt mot Skatteverket som man annars måste göra om man har eget företag, till exempel momsinbetalningar och redovisning.

En annan fördel med att vara egenanställd är att man får sin lön skattad och klar direkt in på sitt bankkonto, oftast bara några dagar efter att man skickat fakturan. Man får alltså lön snabbare än om man hade fakturerat som företagare, och man slipper tänka på inkasso och tjata på kunder som inte betalar.  I slutet av året är inkomsten från Frilans Finans förtryckt på inkomstdeklarationen, så det skiljer sig inget från en vanlig anställning.

Allt som krävs för att komma igång och kunna arbeta som egenanställd är att man har ett konto hos Frilans Finans. Det tar ca 2 minuter att skapa, är helt kostnadsfritt och innebär inga förpliktelser. Och sen är det bara att fokusera på det roliga, att hitta och utföra uppdragen.

 

Här kan du läsa mer om hur det fungerar: https://www.frilansfinans.se/sa-har-fungerar-det/

Det här innebär det att vara egenanställd via Frilans Finans:

  • Egenanställning är ett alternativ till att starta eget företag då det möjliggör att fakturera som privatperson.

  • Man kan ta både långa och korta uppdrag, under tiden man utför uppdraget är man anställd av Frilans Finans.

  • På bara några minuter kan man skapa ett konto och skicka sin första faktura.

  • Man får lön för sitt uppdrag, skattad och klar. I normalfallet inom fem bankdagar efter att Frilans Finans godkänt fakturaunderlaget.

  • Att ansluta sig till Frilans Finans är gratis. Det finns inga fasta kostnader, när man fakturerar dras istället en administrativ avgift av om 6 procent av fakturabeloppet.

  • Som egenanställd har man alltid en olycksfalls- och livförsäkring. Man omfattas också av en ansvarsförsäkring.

  • Som egenanställd kan man fokusera helt på sina uppdrag och lägga minimalt med tid på administration

Ta tillvara på pensionärslivet - frilansa som pensionär

Den för de flesta efterlängtade pensionen markerar ofta början på en ny fas i livet. Efter ett helt yrkesliv av hårt arbete ges man välförtjänt möjligheten att i högre grad styra över sin egen tid. Men samtidigt finns det många som inte känner sig redo att ”dra sig tillbaka” bara för att man uppnått en lagstadgad pensionsålder. Läs mer om hur jobbet kan bli en källa för stimulans, glädje och välmående också under pensionen.

Allt fler väljer att fortsätta som yrkesverksamma under pensionen. För många är jobbet ett sätt att hålla hjärnan i trim, dryga ut plånboken, känna sig behövd och göra vardagen lite roligare. Att ta sig an nya utmaningar efter pensionen kan också vara ett sätt att bejaka ett intresse som kanske inte hunnits med under yrkeslivet.

 

Vad kan man jobba med? Så fungerar egenanställning

- Det där som du aldrig haft tid till: Under arbetslivet läggs många drömmar och tankar på is av rent praktiska skäl. Med pensioneringen frigörs tid som gör att du kan spinna vidare på en affärsidé eller ett engagemang som prioriterats bort. Det kan handla om att pröva något nytt och ta fasta på en längtan om att göra något eget.

- Det där som ”bara” är ett intresse: Fotografi, konst eller trädgårdsarbete - oavsett vad ditt intresse eller din latenta talang är så kan pensionen vara ett utmärkt tillfälle att släppa spärrarna och omsätta din hobbypassion till något mer praktiskt.

-Det där alla vet att du är riktigt bra på (som ett helt yrkesliv kan intyga): Den kanske naturligaste vägen framåt efter pensionen är att fortsätta inom det yrkesområde man varit verksam i. Att bidra med kompetens och kunskap inom något man hållit på med tidigare och bevisligen är bra på kan vara precis lika tillfredsställande som att byta bana.

 

Hälsan i första rummet

Det finns självklart en rad andra sätt att arbeta vidare efter pensionering, inte minst ideellt som är ett bra sätt att kombinera jobbsuget med samhällsnytta. Oavsett vilken väg framåt man väljer kan jobb vara en viktig källa till intellektuell, fysisk och social stimulans. Faktum är att ett jobb kan vara ett bra sätt träffa människor, få möjlighet att tänka till och sätta kroppen i arbete. För de som haft ett fysiskt belastande jobb kan dock ytterligare ansträngning av kroppen behöva undvikas. Då kan i stället en hobby eller fritidsaktivitet som inte sliter på kroppen, men likväl ger stimulans för själ och sinne, vara att föredra.

Att underhålla såväl kropp som knopp är annars förknippat med många hälsofördelar, och här kan ett jobb utgöra en viktig funktion. Ett jobb kan exempelvis vara ett sätt att kanalisera den typ av fysisk eller intellektuell aktivering som visat sig viktig för flera av hjärnans centrala förmågor, såsom minne, problemlösning och koncentrationsförmåga.

 

Jobb på ens egna villkor

Det finns inget som säger att man som yrkesverksam efter pensionen måste jobba på 100 procent eller ens ta en traditionell anställning. För den som månar om sin nyvunna frihet, men samtidigt känner sig sugen på att jobba vidare, är egenanställning en bra lösning. Som egenanställd slipper man anpassa sig till traditionella anställningsformers strama ramverk och kan ta uppdrag och styra över sin tid precis som man själv önskar. Samtidigt kan man känna sig trygg i att man får hjälp när man behöver och att all administration sköts enligt lagens rätta mening.

Läs mer: Så fungerar egenanställning

Jobb och pension kan alltså utan problem gå hand i hand. Pensionärslivet öppnar dörrarna för mer flexibilitet och ger större utrymme att styra över sin tid. Och med mindre krav och mer självbestämmande kan ett jobb kanske fortsätta skänka glädje, mening och energi – också efter man känner sig färdig med karriären

Så fixar du frilanslivet – fem saker alla frilansare borde känna till

Rönen om frilanslivet är många och inte alltid helt lätt att navigera bland. Det här är kanske inte ens den första listan med tips, life hacks eller genvägar till ett hälsosamt och framgångsrikt frilansliv du tar del av. Men vad kokar alla dessa myter, råd och riktlinjer ner till? Här har du fem saker alla frilansare borde känna till.

Senior affärskvinna
Painter at Work
Att arbeta i trädgården
Snickeriarbete
Skräddare på jobbet
Bild10.PNG

1.    Skapa dig ett socialt frilansliv

Den ensamma frilansaren tillhör det förflutna, i alla fall för den som vill. Du som oroar dig för att känna dig ensam som egen har i dag goda möjligheter att skapa dig ett socialt frilansliv. Genom kontorshotell och coworking spaces kan man som frilansare få den sociala stimulans och gemenskap som är förknippat med det traditionella kontoret. Trivs man trots allt bra utan sällskap, ja då går ju det såklart precis lika bra att utgå hemifrån eller från en annan arbetsplats där man kan arbeta mer avskilt. Som frilansare har du flexibiliteten att välja själv.

Läs mer: Så fungerar egenanställning

 

 

2.    Fokusera på det du gör bra (och låt någon annan sköta resten)

Man kan trots allt inte vara bäst på allt, och att ta hjälp inom vissa områden kommer spara dig både tid och pengar. Oavsett om det är en revisor som hjälper dig med bokföringen, ett egenanställningsföretag som organiserar ditt arbete eller en utvecklare som bygger din hemsida brukar det nästan alltid vara lönt att ta hjälp med sådant som du känner dig osäker på. Det minimerar risken för att något går fel och frigör dessutom tid som du i stället kan ägna åt det som är det faktiska syftet med din verksamhet (och som du förmodligen gör riktigt bra).

 

3.    Lägg inte alla ägg i samma korg

Att fokusera på sin grej är inte samma sak som att blint förlita sig på att en kund kommer kunna bära din verksamhet i all oändlighet. Den distinktionen är viktig, för när det kommer till kunder kan saker ändras och det snabbt – det har inte minst coronakrisens intåg i samhället gjort oss väl påminda om. Kom ihåg att dra nytta av dina nätverk och försök hitta flera uppdragsgivare för att minimera risken för att du en dag står utan uppdrag.

 

 

4.    Upprätthåll en sund work/life balance

Det är lätt att bli uppslukad av sitt frilansande, inte minst om man sysslar med något man brinner för. Med lösare strukturer och mer frihet är det dessutom inte ovanligt att gränserna mellan fritid och jobb suddas ut (det finns ingen som kommer påminna dig om att ta en paus eller semester). Men att ta hand om kropp och sinne är grunden för såväl goda prestationer som ett hälsosamt yrkesliv. För frilansaren är det kanske därför särskilt viktigt att komma ihåg att tillåta sig själv att koppla ifrån jobbet med jämna mellanrum. Börja med att hitta din formel; oavsett om den utgår från att träna på lunchen, stänga av mejlnotifikationer eller sätta upp specifika dagsrutiner kommer den bana vägen för ett bättre frilansliv.

 

5.    Håll koll på dina skyldigheter (och slipp ligga vaken om nätterna)

Att driva en egen verksamhet kommer med vissa skyldigheter, inte minst i termer av att rapportera om moms och skatt till Skatteverket. För att minimera risken för att behöva ligga vaken om nätterna med oro över om man gjort rätt för sig behöver man sätta sig in lite i hur skatter och bokföring fungerar. För dig som upplever det administrativa ansvaret som betungande kan också egenanställning vara ett alternativ; då ser egenanställningsföretaget till att skatter, avgifter och andra viktiga uppgifter sköts på ett korrekt sätt.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något exakt facit för hur man bör förhålla sig till frilanslivet. Men ett hållbart ramverk för entreprenörsdrömmar, ett extrajobb och annat frilansande är alltid en bra utgångspunkt.

Saker att tänka på innan du startar eget

Allt fler personer är intresserade av att driva egen verksamhet. Det är en glädjande utveckling som vittnar om ett levande näringsliv och att många svenskar har entreprenöriella ambitioner.
Men med en egen verksamhet kommer också ett stort ansvar och nya prövningar. Och för att skaffa dig själv ett så bra utgångsläge som möjligt finns det ett par saker att ta i beaktning. Här ger Johan Stenius, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum Järfälla Upplands-Bro och Sigtuna, en inblick i saker du ska tänka på innan du startar eget.

Saker att tänka på innan du startar eget_16x9.jpg

Ett grundligt förarbete borgar för långsiktig framgång

En verksamhet sker inte i ett vakuum och innan du sätter igång bör du noga se över din omvärld och hur din affärsidé förhåller sig till den. Allra bäst blir det enligt Johan om man har en dynamisk syn på sin verksamhet:

”Att skapa en affärsplan, identifiera en USP* och göra en SWOT-analys* kommer gagna dig
långsiktigt, framför allt om du utvärderar dem kontinuerligt. Med en SWOT-analys kan du
exempelvis urskilja svagheter och styrkor, vilket också gör det möjligt att hantera dem. Hur slår jag mynt av mina styrkor? Hur påverkar externa hot mig givet mina svagheter? Hur kan jag vända en svaghet till en styrka? Och så vidare. Affärsplanen och budgeten är viktiga redskap för att kunna följa upp vad man än gång tänkt eller planerat.”

Det är också viktigt att överge föreställningen om att man ska klara sig själv bara för att man är självständig. Det gäller på såväl kort som lång sikt:

”Många har en väldigt romantiserande bild av att driva eget, men så ser inte alltid sanningen ut. Släpp eventuell prestige och ta hjälp av en bekant, oss på Nyföretagarcentrum eller en annan instans du känner dig bekväm med om du stöter på problem.”

 

Läs mer: Olika sätt att vara sin egen – vad är egentligen skillnaden mellan att vara egenanställd och egenföretagare?

 

Vikten av att växla perspektiv

Inom företagsekonomi pratar man ibland om ”marketing myopia” för att beskriva det vanliga snedsteg företag gör när de utgår från det som ligger dem närmast – sin produkt – snarare än kundens behov. På liknande sätt betonar Johan vikten av att frångå sin egen ”närsynthet” och byta perspektiv:

”Det är viktigt att du kontinuerligt byter perspektiv och utmanar dina egna uppfattningar. Vad behöver marknaden? Vilka behov har mina kunder? Det är frågor du ska ställa, men det kräver också att du vänder blicken utåt. För att lyckas med det krävs ett ihärdigt mindset, där du hela tiden påminner dig själv om att fundera över hur mottagaren vill ha saker och ting”

 

Struktur viktigt för en sund work-life balance

Grunden för ett hållbart arbetsliv är en bra balans mellan jobb och fritid. Men för de som bedriver egen verksamhet kan den balansen försvåras av att jobb och fritid flyter samman.

Rutiner och tydliga gränsdragningar blir därför särskilt angeläget:

”Att sätta upp gränser och rutiner är en sak, men efterlevnaden av dessa brukar vara betydligt svårare. Stålsätt dig därför i att inte svara på mejl klockan elva på kvällen, att ta en ordentlig lunchpaus eller vad du nu väljer att sätta upp för struktur. Sedan är det viktigt att bejaka det positiva också, för det är på många sätt fantastiskt att äga sin tid. Vill du till exempel följa med på din dotters skolutflykt en fredagsmorgon har du ju oftast möjlighet att flytta jobbet till söndagen när du har tid i stället.”

 

Skapa förutsättningar för att våga ta steget

Människor tenderar att vara olika riskbenägna och ha olika behov för vad som krävs för att man ska våga ta steget. Men rädslan för att göra fel lamslår många som står i startgroparna.

”Många känner en stark rädsla för att göra fel. Men tänk om Zlatan hade tänkt så? Skjuter han 1000 skott kommer sannolikt inte ens han att sätta alla. Ibland missar man målet, helt enkelt.
Men att göra fel är en naturlig, ibland rent av berikande, del av att testa sina vingar. Analysera gärna, varför det gick fel och justera affärsidén, erbjudandet eller vad det kan var som inte gick bra.”

Mycket handlar därtill om att skapa förutsättningar utifrån ens egna behov och förutsättningar.

”Sänk trösklarna för dig själv och hitta sätt att ta dig runt just dina orosmoment. Kanske kan egenanställning, där du slipper affärsrisken, vara ett sätt att våga? Du kommer mogna med tiden, men i början handlar mycket om att ta bort hinder.”

För att manövrera risker och stilla sin oro också över tid framhåller Johan värdet av att inte lägga alla sina ägg i samma korg:

”Se till att löpande hitta nya uppdrag och inte bli för beroende av en kund. Och kom ihåg att du säljer bäst när du har mycket att göra. Självförtroende tenderar att lysa igenom.”

 

Läs mer: Hitta nya uppdrag

 

Johans fem frågor till dig som funderar på att starta eget:

Vad – vad är det jag ska sälja?

Vem – vem ska köpa min produkt?

Varför – vilket behov är det jag tillgodoser?

Hur – hur går jag tillväga?

När – när bör det ske givet omvärldsfaktorer och andra omständigheter?

 

*USP: Unique selling proposition, det vill säga de unika egenskaper som utmärker ett
erbjudande, tjänst eller produkt.

*SWOT-analys: Analys som utgår från Strengths (styrkor), Weaknesses (svagheter),
Opportunities (möjligheter) och Threats (hot)

bottom of page