... ...
 

Ta tillvara på pensionärslivet - frilansa som pensionär

Den för de flesta efterlängtade pensionen markerar ofta början på en ny fas i livet. Efter ett helt yrkesliv av hårt arbete ges man välförtjänt möjligheten att i högre grad styra över sin egen tid. Men samtidigt finns det många som inte känner sig redo att ”dra sig tillbaka” bara för att man uppnått en lagstadgad pensionsålder. Läs mer om hur jobbet kan bli en källa för stimulans, glädje och välmående också under pensionen.

Allt fler väljer att fortsätta som yrkesverksamma under pensionen. För många är jobbet ett sätt att hålla hjärnan i trim, dryga ut plånboken, känna sig behövd och göra vardagen lite roligare. Att ta sig an nya utmaningar efter pensionen kan också vara ett sätt att bejaka ett intresse som kanske inte hunnits med under yrkeslivet.

 

Vad kan man jobba med? Så fungerar egenanställning

- Det där som du aldrig haft tid till: Under arbetslivet läggs många drömmar och tankar på is av rent praktiska skäl. Med pensioneringen frigörs tid som gör att du kan spinna vidare på en affärsidé eller ett engagemang som prioriterats bort. Det kan handla om att pröva något nytt och ta fasta på en längtan om att göra något eget.

- Det där som ”bara” är ett intresse: Fotografi, konst eller trädgårdsarbete - oavsett vad ditt intresse eller din latenta talang är så kan pensionen vara ett utmärkt tillfälle att släppa spärrarna och omsätta din hobbypassion till något mer praktiskt.

-Det där alla vet att du är riktigt bra på (som ett helt yrkesliv kan intyga): Den kanske naturligaste vägen framåt efter pensionen är att fortsätta inom det yrkesområde man varit verksam i. Att bidra med kompetens och kunskap inom något man hållit på med tidigare och bevisligen är bra på kan vara precis lika tillfredsställande som att byta bana.

 

Hälsan i första rummet

Det finns självklart en rad andra sätt att arbeta vidare efter pensionering, inte minst ideellt som är ett bra sätt att kombinera jobbsuget med samhällsnytta. Oavsett vilken väg framåt man väljer kan jobb vara en viktig källa till intellektuell, fysisk och social stimulans. Faktum är att ett jobb kan vara ett bra sätt träffa människor, få möjlighet att tänka till och sätta kroppen i arbete. För de som haft ett fysiskt belastande jobb kan dock ytterligare ansträngning av kroppen behöva undvikas. Då kan i stället en hobby eller fritidsaktivitet som inte sliter på kroppen, men likväl ger stimulans för själ och sinne, vara att föredra.

Att underhålla såväl kropp som knopp är annars förknippat med många hälsofördelar, och här kan ett jobb utgöra en viktig funktion. Ett jobb kan exempelvis vara ett sätt att kanalisera den typ av fysisk eller intellektuell aktivering som visat sig viktig för flera av hjärnans centrala förmågor, såsom minne, problemlösning och koncentrationsförmåga.

 

Jobb på ens egna villkor

Det finns inget som säger att man som yrkesverksam efter pensionen måste jobba på 100 procent eller ens ta en traditionell anställning. För den som månar om sin nyvunna frihet, men samtidigt känner sig sugen på att jobba vidare, är egenanställning en bra lösning. Som egenanställd slipper man anpassa sig till traditionella anställningsformers strama ramverk och kan ta uppdrag och styra över sin tid precis som man själv önskar. Samtidigt kan man känna sig trygg i att man får hjälp när man behöver och att all administration sköts enligt lagens rätta mening.

Läs mer: Så fungerar egenanställning

Jobb och pension kan alltså utan problem gå hand i hand. Pensionärslivet öppnar dörrarna för mer flexibilitet och ger större utrymme att styra över sin tid. Och med mindre krav och mer självbestämmande kan ett jobb kanske fortsätta skänka glädje, mening och energi – också efter man känner sig färdig med karriären

Så fixar du frilanslivet – fem saker alla frilansare borde känna till

Rönen om frilanslivet är många och inte alltid helt lätt att navigera bland. Det här är kanske inte ens den första listan med tips, life hacks eller genvägar till ett hälsosamt och framgångsrikt frilansliv du tar del av. Men vad kokar alla dessa myter, råd och riktlinjer ner till? Här har du fem saker alla frilansare borde känna till.

Senior affärskvinna
Painter at Work
Att arbeta i trädgården
Snickeriarbete
Skräddare på jobbet
Bild10.PNG

1.    Skapa dig ett socialt frilansliv

Den ensamma frilansaren tillhör det förflutna, i alla fall för den som vill. Du som oroar dig för att känna dig ensam som egen har i dag goda möjligheter att skapa dig ett socialt frilansliv. Genom kontorshotell och coworking spaces kan man som frilansare få den sociala stimulans och gemenskap som är förknippat med det traditionella kontoret. Trivs man trots allt bra utan sällskap, ja då går ju det såklart precis lika bra att utgå hemifrån eller från en annan arbetsplats där man kan arbeta mer avskilt. Som frilansare har du flexibiliteten att välja själv.

Läs mer: Så fungerar egenanställning

 

 

2.    Fokusera på det du gör bra (och låt någon annan sköta resten)

Man kan trots allt inte vara bäst på allt, och att ta hjälp inom vissa områden kommer spara dig både tid och pengar. Oavsett om det är en revisor som hjälper dig med bokföringen, ett egenanställningsföretag som organiserar ditt arbete eller en utvecklare som bygger din hemsida brukar det nästan alltid vara lönt att ta hjälp med sådant som du känner dig osäker på. Det minimerar risken för att något går fel och frigör dessutom tid som du i stället kan ägna åt det som är det faktiska syftet med din verksamhet (och som du förmodligen gör riktigt bra).

 

3.    Lägg inte alla ägg i samma korg

Att fokusera på sin grej är inte samma sak som att blint förlita sig på att en kund kommer kunna bära din verksamhet i all oändlighet. Den distinktionen är viktig, för när det kommer till kunder kan saker ändras och det snabbt – det har inte minst coronakrisens intåg i samhället gjort oss väl påminda om. Kom ihåg att dra nytta av dina nätverk och försök hitta flera uppdragsgivare för att minimera risken för att du en dag står utan uppdrag.

 

 

4.    Upprätthåll en sund work/life balance

Det är lätt att bli uppslukad av sitt frilansande, inte minst om man sysslar med något man brinner för. Med lösare strukturer och mer frihet är det dessutom inte ovanligt att gränserna mellan fritid och jobb suddas ut (det finns ingen som kommer påminna dig om att ta en paus eller semester). Men att ta hand om kropp och sinne är grunden för såväl goda prestationer som ett hälsosamt yrkesliv. För frilansaren är det kanske därför särskilt viktigt att komma ihåg att tillåta sig själv att koppla ifrån jobbet med jämna mellanrum. Börja med att hitta din formel; oavsett om den utgår från att träna på lunchen, stänga av mejlnotifikationer eller sätta upp specifika dagsrutiner kommer den bana vägen för ett bättre frilansliv.

 

5.    Håll koll på dina skyldigheter (och slipp ligga vaken om nätterna)

Att driva en egen verksamhet kommer med vissa skyldigheter, inte minst i termer av att rapportera om moms och skatt till Skatteverket. För att minimera risken för att behöva ligga vaken om nätterna med oro över om man gjort rätt för sig behöver man sätta sig in lite i hur skatter och bokföring fungerar. För dig som upplever det administrativa ansvaret som betungande kan också egenanställning vara ett alternativ; då ser egenanställningsföretaget till att skatter, avgifter och andra viktiga uppgifter sköts på ett korrekt sätt.

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något exakt facit för hur man bör förhålla sig till frilanslivet. Men ett hållbart ramverk för entreprenörsdrömmar, ett extrajobb och annat frilansande är alltid en bra utgångspunkt.