... ...
top of page
hembygsgården.jpg

SOM PÅ DET GAMLA VISET

Det här är en plats där du kommer att tänka dig tillbaka i tiden. Hur såg det ut för tidigare generationer? Hade de gott ställt eller arbetade de hårt för sitt leverne? Tänker man ännu längre tillbaka i släktträdet kanske en bergsman eller en smed framträder. På denna plats kan du uppleva livet som det var förr. Besök ett högreståndshem, handla i det gamla magasinet eller varför inte titta in i någon av stugorna på området.

Under julen är det extra speciellt att besöka miljön. Kliv in i herrgårdsflygen och se det överdådigt uppdukade julbordet med dåtidens delikatesser, känn doften av glögg och pepparkakor från köket och upplev skenet från tända ljus i salongen. I Bergsmansstugan är det tvärtom en mycket enkel dukning. Brödhögar och fisk på bordet, halm på golvet och bergsmannen som tar ett bad – kanske det enda på året!

I Handelsboden, det gamla sädesmagasinet på området, känns det som att gå in i en brukshandel från förra sekelskiftet. Här finns försäljning av inredning- och presentartiklar samt saft, sylt och annat gott från lokala producenter. Passa på att inhandla årets julklappar här, kanske hittar du annars något på den traditionsenliga julmarknaden som årligen ordnas på området.

Med 364 dagar öppet och flera evenemang året runt är Västanfors hembygdsgård ett populärt besöksmål. Njut av en fikapaus i den mysiga kaffestugan med inglasad veranda eller varför inte bara strosa runt längs slussområdet och se Kronprinsessan Victorias sluss vid Strömsholms kanal. Under sommaren har dessutom Hamnkrogen öppet där du kan stanna till och avnjuta din middag i vattennära miljö intill kanalen. För övrigt finns även en trädgårdsbutik, teater- och skolmuseum samt keramikverkstad på området.

Varför inte göra en utflykt hit med barnbarnen. Här finns hönshus och lekstuga samt teknikpark med miniatyrkanal för barnen.

bottom of page