... ...
top of page
Brygga med båtar

PÄRLA PÅ VÄSTKUSTEN

Längst ut på Tjörns nordvästra udde hittar vi Björholmen Marina & Sealodge. Vi sätter oss på bryggan, njuter av havets skiftningar, ser oss omkring:  Fiskeläget, öarna, Bohusbergen…Det är omöjligt att uppleva stress medan man är här. 

Bastun längst ut på bryggan lockar, men först är det dags att upptäcka omgivningarna och vi ger oss i väg på en promenad längs klipporna med havet som mäktigt sällskap. 

Ett särskilt tips under en sommarweekend är förstås att ta en båttur: Horisonten mot väster ligger några minuter bort, och där kan man besöka sälkolonier. Vid sämre väder är det bäst att färdas inomskärs mellan öarna. 

Ett annat tips är att ta färjan till Härön som är känt för sina fina vandringsleder i fantastisk natur: Härön präglas av trädlösa hällmarker genomkorsade av dalgångar med många artrika natur- och vegetationstyper. 

I sommar kommer det dessutom att finnas en RIB- båt här Björholmens Marina.

Det gamla fiskeläget Kyrkesund är också väl värt ett besök, och de kulturintresserade rekommenderas att besöka stenskulpturerna på Pilane gravfält och Akvarellmuséet, bara en kort biltur bort. 

Har ni en golfare i sällskapet, kanske ni blir övergivna av denne någon: På bara femton minuter når man Tjörns Golfklubb med en fint kuperad 18-hålsbana. Stenungsund Golfklubb ligger ytterligare 20 minuter bort, och Kungälv-Kode Golfklubb med sin seaside - och parkkaraktär, som är en av västkustens riktiga pärlor, ligger en timmes färd bort. 

Sent på eftermiddagen, efter alla utflykter och äventyr - inklusive en visit hos fiskhandlaren -  är det definitivt dags för den vedeldade bastun som liksom svävar över havet. Ett dopp rakt ut från bastuhettan ned i det klara, salta vattnet är en upplevelse. Men det är minst lika skönt att bara sitta på bryggan utmed bastun.  

 

Så är det dags för middag. Att börja med ett glas prosecco och några ostron när solen går ned, är alldeles, alldeles -  underbart. Man sitter nästan i havet; restaurangen ligger nämligen på den stora bryggan. En västerhavsinspirerad meny är det bästa tipset; fiskelägets fiskare är ute dagligen och färskare fisk går inte att få tag på. I sommar kommer man också att  utöka sin à la carte-meny med mer skaldjur.

Gissa om man sover gott sedan, till vågornas kluckande. Rummen är snyggt designade och alla rum har härliga glaspartier med utsikt antingen över Stigfjordenarkipelagen eller Bohusbergen. Gamla detaljer möter nya inslag i en trivsam och ombonad miljö - och västkustkänslan är alltid närvarande. 

 

Till sist: Här finns också en gästhamn för er som vill ha en bilfri sommar. Och just det: Åker ni hit om hösten, försök då vara med om ett hummerfiske - det är en garanterat oförglömlig upplevelse.

 

Guide till Björholmen Marina & Sealodge 

* Modern hotell- och konferensanläggning längst ut på Tjörn, uppbyggd med hänsyn till såväl omgivningen som dess historia.

 

* Här finns badbrygga och bastu. 

 

* Se&Göra; Båttur till fiskelägen eller öarna, sälsafari, stenskulpturerna på Pilane gravfält. 

 

* Restaurang: En västerhavsinspirerad meny är det bästa tipset, 

 

* Golf: Tjörns Golfklubb. Stenungsund Golfklubb, Kungälv-Kode Golfklubb. 

Vedeldad bastu vid vattnet
Sovrum med två sängar
bottom of page