... ...
top of page

HERRGÅRDSIDYLLEN SOM HAR FÅTT NYTT LIV

Vackra Wirsbo herrgård tornar upp sig likt en sagodröm i det Västmanländska landskapet strax utanför Västerås. I dag varsamt renoverad till sin forna glans.

Med anor från 1500-talet stoltserar herrgården i den lilla bruksorten Virsbo. Likt ur en Törnrosasömn har den vaknat till liv genom varsam renovering. I spetsen står Kaj Sandström, 74 år, som under åtta månader har lett arbetet i att bevara denna historiska skatt.

Här finns nu en upplevelse utöver det vanliga. Vackert beläget vid Virsbosjön tar herrgården med dig på en resa genom sekler. Varje hörn bär sin egen historia. Du kan spendera en helg i vad som en gång var vardera Herman Lagercrantz och Oscar II:s sovrum, samt strosa genom de vackra ruinerna vid herrgårdens orangeri eller korsa den romantiska ”Kungsbryggan” som uppfördes speciellt för Gustav III.

Allt som man har kunnat bevara har bevarats, men det har krävts både tid och kärlek.

– Eftersom herrgården är så gammal så har vi fått tillverka allt själva, det är inget som har funnits klart i bygghandeln. Och det tar tid, men det är också det som har varit roligt, säger Kaj Sandström, som stolt kan blicka tillbaka på det enorma projektet.

Varje rum ger en glimt av en svunnen tid, men i dag med alla de bekvämligheter man kan önska. Gammalt har restaurerats och modernt har lagts till.

– Det är fantastiskt hur de byggde på den tiden och det har varit otroligt roligt att få skapa något som kan passa ihop med det.

Trots att herrgården är gediget byggd från början så håller inget för evigt, men med den stora satsningen ser Kaj en lång och ljus framtid.

– Det är en uppryckning utan dess like och herrgårdens nya ägare, Lotta och Marilyn, är väldigt kreativa. Det kommer betyda mycket för Virsbo som ort och hela Surahammars kommun.

Kaj uppskattar inte bara herrgården professionellt, utan också privat.

– Det är helheten som är så unik, herrgården tillsammans med stallarna och ett kanonläge med närhet till Stockholm och flera andra städer. Det är perfekt.  

Inbäddad av en ståtlig herrgårdspark och omringad av vatten erbjuder Wirsbo herrgård något för alla. Från köket doftar fransk kokkonst när den är som bäst och nere vid vattnet ångar avkopplande spabad och bastu.

– Det är det roligaste jobbet jag har gjort på alla mina 30 år i branschen, säger Kaj Sandström med ett stort leende.

För bokning och mer information: 0223-496 96  www.wirsboherrgard.se

FAKTARUTA:

Skäm bort dig och dina nära med ett lyxigt gourmetjulbord på Wirsbo Herrgård den 2-18 december. Njut av julens delikatesser, den sprakande brasan och genuina herrgårdsmiljön!
Fredagar: 18.00

Lördagar: Jullunch 15.00 & julbord 19.00
Familjejulbord på söndagar med ponnyridning & fiskdamm: 15.00

För bokning och mer information: 0223-496 96  www.wirsboherrgard.se

bottom of page