... ...
top of page
Alptoppar med snö

SEMESTER MED VANDRING

PÅ SCHEMAT

Sol, värme och drink vid poolen må vara lockande, men varför inte prova en ny upplevelse i år? Arrangerade resor med vandring på schemat blir allt mer populära.

 

– En vandringssemester, kontra de förut mer populära solsemetrarna, är faktiskt ett mycket mer effektivt sätt att komma ner i varv på, säger Samuel Spjuth, vandringschef hos STS Alpresor i Bad Gastein.

Att uppleva ett nytt land till fots, är en speciell upplevelse. Väljer man dessutom att åka till en ort som Bad Gastein, är alplandskapet slående och något utöver vad vi svenskar kallar för vanligt.

-Är man ute en heldag i det vackra alplandskapet och andas frisk luft, för att sedan

komma hem till hotellet där man tar ett dopp i poolen, bastar och sedan äter en god middag, är det nästan som om allt annat faller bort. Det är kanske något med bergen som lugnar ner en. I alla fall mig, säger Samuel Spjuth som är chef för de vandringsresor som STS anordnar till Bad Gastein. 

En dal som gjord för vandring

Resorna har anordnats av STS sedan 2004, och intresset har växt allt mer för varje år som har gått.

-Bad Gastein, och Gasteinerdalen, har en otrolig vandringsskatt som i många år

legat gömd. Men nu på senare år har många skandinaver upptäckt det otroliga i att dalen har så många olika miljöer på en så liten yta. Vi har allt från mjuka gräsberg, faktiskt det högsta gräsberget i Europa, Gamskarkogel på 2 467 m.ö.h., till glaciärer på över 3000 meter. Detta betyder att man varje dag kan vandra i helt olika miljöer utan att åka buss mer än en halvtimme, berättar Samuel Spjuth entusiastiskt.

 

För den som älskar att planera och kanske är van att vandra, kan det passa att lägga upp resan själv. För oss andra finns alternativet med arrangerad resa. Under en vecka kan du följa med på upplevelser som arrangören planerat och får hjälp att välja passande aktivitet för dagens väder och förutsättningar.

 

-Vi försöker alltid att framhäva det unika och vackra i det som redan finns i dalen. Om det så är kunskapen hos vår lokala vandringsguide, den hemmagjorda osten på en av våra fäbodar där vi stannar för lunch eller servicenivån på hotellen vi bor på. Allt det vackra finns redan där, vi hjälper bara till och visar upp det, säger Samuel Spjuth.

Vandringsresa

Går att byta grupp

Det kan tyckas knepigt att på förhand veta om en vandringsresa är passande för en själv. Skulle du mot förmodan boka en exempelvis för svår grupp, kan du enkelt byta då alla grupper är ute och vandrar samtidigt.

-Jag tror vi svenskar är fast i bilden av myggiga luncher vid någon bänk i skogen, långa vandringar över myrar med 40 kg på ryggen för att sedan sova i obekväma tält på natten. Så är det inte här. Tycker du om god mat, ett fint hotell, frisk luft och vackra vyer så är det här semestern för dig. Du är aktiv på den nivån du känner dig bekväm med och har i princip alltid aktiviteter att göra efter vandringen alternativt bara ta det lugnt på hotellets spa. Det är lite upp till en själv, lovar Samuel Spjuth.

Samuels tips till nybörjaren:

1) Köp rätt skor. En bekväm vandringskänga är ovärderlig när man är ute på långa dagar.

2) Hitta ett bra regnställ. Ta med dig ett regnställ som verkligen tål vandring. Det är oslagbart när de oförutsägbara alpvädret gör sig påmint.

 

3) Planera rutten. Har du inte med dig en guide som gör jobbet åt dig, spendera tid på att verkligen planera in rätt rutt som passar just för dagen.

 

4) Glöm inte maten. En lång vandringsdag blir fort väldigt tuff om man inte har med sig energi i form av nötter, frukt eller dylikt. Att planera in en god lunch gör ofta susen för hålla humöret uppe. Går du en arrangerad vandring ingår lunch på lokala hüttor.

 

5) Släpp vardagsstressen. När du vandrar kommer du närmare naturen på ett helt unikt sätt. Låt telefonen ligga i fickan, stoppa ner kameran och sluta snacka om veckan som har varit. Sätt dig istället ner på en sten och andas några andetag. Det vackra i naturen finns precis framför dig. Du måste bara ta dig tiden att se det.

ulsikt över berg och vackert lanskap
bottom of page