... ...
top of page

VÄLKOMMEN TILL SAGOLIKA SUNNE

Mitt i kontrasternas landskap Värmland finner man Sunne, Sagolika Sunne. Här är kulturen och berättartraditionen stark. Här levde och verkade författaren och nobelpristagaren Selma Lagerlöf. Du känner säkert till Nils Holgerssons underbara resa, en av hennes mest kända berättelser.

Det arv Selma Lagerlöf lämnat efter sig levandegörs i Sagolika Sunne  än i dag. "Om jag inte har åstadkommit något mer i mitt liv, så har jag i alla fall dragit turisterna till Värmland". Detta skrev Selma Lagerlöf i sitt testamente där hon föreskrivit att Mårbacka skall bevaras som en minnesgård, och visas för allmänheten som den var vid hennes bortgång. Här kan du delta på visningar, varför inte en av de gestaltande visningarna där guiden föreställer Valborg Olander, Selma Lagerlöfs livskamrat.  Selma Lagerlöf är inte den enda författaren som har anknytning till Sagolika Sunne. Här bor Helene Tursten och författaren till juloratoriet, Göran Tunström växte upp i Sunne.

Sagolika Sunne är också platsen där Västanå Teater varje år sätter upp magiska och kritikerrosade föreställningar i Berättarladan.  De senaste två åren har de satt upp triologin den Löwensköldska Ringen för utsålda hus. Under 2018 avslutas triologin med en ny berättelse. Berättarladan ligger alldeles intill Rottneros Park som under sommaren bjuder på blomstrande rabatter och idéer till din trädgård. I parken finns också ett hundratal skulpturer, du finner skulpturer av kända konstnärer såsom som Gustav Vigeland och Carl Eldh.

I Sagolika Sunne finns aktiva konstnärer som tar emot i sin ateljé, eller så väljer du att besöka något av de gallerier som ställer ut. Sundsbergs gård som ligger centralt i Sunne har konstutställningar året runt och här kan du också besöka olika museum så som tandläkarmuseum eller en utställning med motorsågar. Besöker du Sagolika Sunne under sommaren kan du bo och besöka sommarpensionat Sillegården i Västra Ämtervik . Gården var ett konstnärshem under tidigt 1900-tal och du kan ana tidsandan.

Upp på berget, ja, Sagolika Sunne bjuder på vidunderliga vyer. Kommer du upp på Tossebergsklätten, eller Gurlitta klätt som Selma kallade berget bjuds du på en hänförande utsikt. Det är inte svårt att förstå att mycket inspiration hämtas från naturen när man befinner sig på toppen och kan titta ned på den hänförande utsikten över Fryken från någon av dessa höjder.

Vid ett besök i Sagolika Sunne kan du välja ett boende efter tycke och smak. Kanske vill du kombinera besöket med relax och träning. Då är Selma Spa+ rätt för dig. Föredrar du herrgårdsvistelse så finns det hotell som Ulvsby Herrgård och Ominne Hideaway, B&B på Lappnäs eller Helgeby herrgård. Här finns också Campingar med stugor eller plats för din husbil.

Runt om kring Sagolika Sunne finns många fina vandringsleder att utforska. Leder finns med varierande svårighetsgrad och längd. Flera av lederna är lätta och du leds utan strapatser i härliga miljöer. Vill du ha en lite mer utmanande vandring och se platsen där ”Peckerudsgutten” bodde då ska du välja Gruvrundan. Under sommaren erbjuds vid en del leder vandringar med guide där du lär mer om kultur och historiska miljöer. Här blir berättelsen levande. En bra berättelse lever sitt eget liv. Den tillåter dig att fantisera och känna efter och kanske inspireras du till att ska gå dina egna vägar. Inte så konstigt att Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

bottom of page