... ...
top of page

VÄLKOMMEN TILL DESTINATION JOKKMOKK!

Jokkmokk är en mytomspunnen, mångfacetterad och utmanande del av Swedish Lapland. Här bor femtusen personer på en yta lika stor som halva Schweiz. Vintern är lång. Norrskenet ger mörka och molnfria nätter extra magi, där det böljar över himlen i grönt men ibland även i vitt, rosa och lila.

För många är Jokkmokk ännu en okänd destination. Här kan du fortfarande känna dig som en upptäcktsresande, utforska och se sådant som många i världen aldrig får möjlighet att göra. Det kan bli ditt livs mest minnesvärda dagar

En försiktig gissning är att det antagligen är människorna du främst kommer att minnas efter ditt besök. Alla möten och samtal där dina och deras erfarenheter fått skava lite mot varandra och bana väg till nya insikter. Kanske kommer mötet med Jokkmokk att rucka på din världsbild en smula. Kanske ser du på livet och tillvaron på ett lite annat sätt efteråt.

”Buoris boahtem Jåhkåmåkkåj!/Buresboahtin Jåhkåmåhkkái!” 
”Välkommen till Jokkmokk!” på Lulesamiska/Nordsamiska.

 

Julmarknad i Jokkmokk

Jakten på julstämningen. Rulltrappsträngsel i smockfulla varuhus. Julmusik som skvalar medan svetten sipprar innanför dunjackor och yllesjalar…

Lugn. Det finns ett alternativ.

Ett stilla snöfall singlar ner över julmarknaden vid Lars Piraks torg. Det knarrar under vinterkängorna. Marschallerna fladdrar och i fönstren tindrar stjärnor och adventsljus. Det doftar nysnö och björkvedseldar, rykande varm glögg, kokkaffe och kanelkryddade pepparkakor. Gathörnen fylls av resonerande jokkmokksbor, som inte verkar veta vad julbrådska är. Lovikkavantar åker av och på när knäck, torkat renkött, sameslöjd och julkransar av enris eller saffransbröd byter ägare. Småttingarna väntar på sin tur att få sätta sig ner i akkjan och åka en tur efter renen. En och annan större tar också chansen.

I Jokkmokk är allting annorlunda. En genuin julstämning, gnistrande vit snö och gott om plats för det oväntade. Julmarknaden den 9-10 december är för dig som vill ha en riktig gammeldags julkänsla.

bottom of page