... ...
top of page

Certifierade vägglöss-sökhundar

Allt fler utbildar sina hundar till vägglöss-sökhundar men det är viktig att kvalitén på utbildningen och träningen är hög för att kunna leverera en tillförlitlig tjänst. Därför har The Bed Bug Foundation, en oberoende europeisk organisation, tagit fram en certifiering för vägglöss-sökhundar.

Denna certifiering krävs i t.ex. Tyskland för att kunna jobba för tyska skadedjurssaneringsföretag. Certifieringen gäller i 1 år.

Hundar hittar vägglöss i bostäder med över 90 % säkerhet om de är korrekt utbildade.

Som första företag i Sverige har nu Vilson detect & inspect certifierat sina sökhundar hos The Bed Bug Foundation. Dessutom har utbildningen av specialsökhundar som Vilsons delägare Tina Krulle Ringfoss genomför i sitt utbildningsföretag TKR Detection Dog Center blivit godkänd av The Bed Bug Foundation och är därmed det enda godkända utbildningscentret i Sverige. Det finns ytterligare två utbildningscenter i Europa.

Under 5 dagar har Larry Hansen, ansvarig för certifiering av hundsök inom The Bed Bug Foundation och aktiv hundförare på Frankfurt Flygplats, följt träningen och utbildningen på Norrköpings Hundcenter, där både Vilson detect & inspect och TKR Detection Dog Center har sitt säte. En kväll höll han även ett informationsmöte för ca. 25 intresserade hundförare och företagare om The Bed Bug Foundations certifiering.

 

Själva certifiering ägde rum på Blommenhof Hotell i Nyköping. Larry Hansen preparerade flera hotellrum för att kunna testa fyra sökhundar med hundförare i verkliga söksituationer. Framför allt hundarnas förmåga att hitta rätt saker, dvs. vägglöss, testades. De får inte markera på annat som döda vägglöss eller skal från vägglöss. Även hundförarens förmåga att leda hunden och hundens lydnad prövades. Hundförare fick utöver detta genomföra ett skriftligt test.

 

Vilsons sökhundar och hundförare fick högsta betyg i samtliga delar och blev därmed Sveriges första hundteam som certifierats av The Bed Bug Foundation. Larry Hansen blev mycket imponerad av kvalitén på utbildningen och Vilsons sökhundar: “TKR detection dog center är ett av de bästa utbildningscenter för sökhundar jag någonsin har besökt. Kvalitén på utbildningen och tränaren Tina Krulle Ringfoss syns i de utmärkta hundteam som hon har utbildat.”

 

Nomor AB är Vilsons samarbetspartner och den ledande aktören på vägglöss sanering i Sverige. “Vi är mycket nöjda med samarbetet med Vilson och användandet av hundar ger oss stor kundnytta i svåra fall”, säger Svein Olav Stölen, VD på Nomor.

bottom of page