... ...
top of page
Vadstena klosterhotell

Mitt emellan Stockholm och Göteborg, bland kullerstenar och Vätterns strand hittar man Vadstena. En plats som andas medeltida historier och andlighet men även mysiga gränder och små regionala shoppingstråk. Storhet i det lilla. Men så har det inte alltid varit. På 1200-talet förvandlade kung Valdemar och hans drottning Sofia Eriksdotter av Danmark Vadstena med Bjälbopalatset till ett nöjescentrum, en dåtidens Las Vegas. Dom hade bestämt sig för en enda sak – att ha roligt. Mer eller mindre var dom tvingade till det, för regera Sverige, det fick dom inte. Det gjorde pappa Birger Jarl så länge han levde.  

 

De storslagna festerna avlöste varandra och kungahusen runt om i Europa talade om och längtade till lyxen i Vadstena. Det var den pompösaste av tid ända fram till att Birgitta Birgersdotter som sedermera kom att gå under namnet ”den Heliga Birgitta” mer eller mindre krävde annat. Denna oerhört inflytelserika kvinna hade via sina uppenbarelser fått ta del av Guds planer och dessa gick inte ut på att man skulle förlusta sig i palatset. Snarare tvärt om. Det kungliga palatset skulle bli till ett Herrens kloster och år 1346 skänktes palatset av kung Magnus Eriksson till Heliga Birgitta och lyx och flärd byttes ut mot spartanskt leverne och bön. Klostret som noga planerats och ritats av Heliga Birgitta var ett så kallat ”dubbelkloster”. Helt enkelt ett kloster där både nunnor och munkar tjänade Gud under samma tak. Strängt åtskiljda men dock under samma tak. Både den dagliga morgonbönen som pågick under flera timmar samt det efterföljande dagliga arbetet skedde under enkla förhållanden där till och med värmande brasor under de kalla årstiderna var förbjudna.

Den svenska adeln hade stort intresse i klostret dit man till exempel kunde skicka döttrar som inte gick att gifta bort. Klostret var under denna tid även den största jordägaren i Sverige så det var kanske inte så konstigt att Gustav Vasa på 1500-talet börjat intressera sig för dess rikedomar. År 1550 konfiskerade han klostrets egendomar och stängde munkarnas del av byggnaden och 45 år senare var det dags för nunnorna att ge sig av. Under den svenska stormaktstiden fungerade klostret som ett vårdhem för soldater som sårats under krigen mot Europas kungahus. Det är i denna byggnad som man nu bor i ett varmt förstklassigt hotell och vaknar utvilad efter att ha sovit som en prins eller en prinsessa.
 

Kloster

GE SJÄLEN EN CHANS TILL ÅTERHÄMTNING
Efter mycket om och men står nu Vadstena Klosterhotels spa färdigt för att ta emot besökare som söker lugn och avkoppling. Det har inte varit en helt enkel resa mot öppnandet. Vadstenas rika historiearv försvårade nämligen byggandet en aning. Men nu står det alltså färdigt – himmelriket på jorden.
När man kliver in i spaavdelningen omfamnas man av levande ljus och ett påtagligt lugn. Här vårdar du själ och sinne genom att följa olika sparitualer, behandlingar som du utför själv i din egen takt.  Men självklart finns kunnig personal nära till hands och hjälper och guidar dig om du så önskar. Det finns tre olika sparitualer att välja bland. Om man lägger fokus på trötta händer och fötter så ingår handscrub och mask, fotbad, skrubb och fotcréme från Babors SPA-serie samt en fuktighetsgivande ansiktsmask.

 

Spa med pool

VADSTENA KLOSTERHOTELL

KOPPLA AV I DÅTIDENS LAS VEGAS

Text: Fredrik Gustafsson

Med Vätterns klara vatten på ena sidan av strandkanten bor man som Heliga Birgitta på den andra. Innanför Vadstena Klosterhotells tjocka väggar har kungligheter från förr festat och dansat sig trötta på stengolven. Men nu råder avkopplingens tid i solen i den mytomspunna medeltidsstaden.

Väljer man kroppsbehandlingen ingår en härligt doftande kroppspeeling, en fuktighetsgivande ansiktsmask, samt en närande hårolja som appliceras innan ett besök i torrbastun. Kroppsritualen avslutas med en upplyftande kroppscreme innehållandes lime och mandarin.
Det tredje alternativet är den underbara ansiktsritualen. I behandlingen ingår en rengöring med Babors välkända Hy-öl och örtextrakt, enzympeeling, valfri Baborfluid med sagolika egenskaper samt en avslutande ögon och ansiktscreme.

Det är verkligen något magiskt över en vistelse i klosterhotellets spaavdelning och känslan av avkoppling och lyx är ständigt närvarande. Skiftningar mellan varmt och kallt i kombination med stilla ytor i jordnära färger får dig att koppla av och laddar dina batterier. Flyt fram i saltvattenpoolen och värm dig sedan i heta källor både inomhus och utomhus. Andas ut i den kolossalt behagliga ångbastun och känn hur axlarna sjunker och stressen elimineras. Njut av svalkande juicer och färsk frukt framför en sprakande brasa innan någon rogivande behandling med produkter från Babor.

 

Pool

Det finns såklart flera olika behandlingar att välja bland men ett tips kan vara ”Babor Spa Effective Touch Massage”. En helkroppsmassage som kombinerar traditionella behandlingsmetoder med nutida tekniker så som reflexologi, akupressur och segmentterapi. Massagen återuppbygger livsenergi i kroppen, löser påfrestningar i rygg och nacke och skänker ökad rörlighet till en trött ryggrad. Hyn får ny livskraft och kroppens egen förmåga till självläkning stärks. Innan behandlingen startar får man välja bland tre spa-serier och får på så sätt avgöra ifall effekten ska bli balanserad, energigivande eller avslappnande.  
Alla produkter som används i Vadstena Klosterhotels spaavdelning kommer från företaget Babor som grundades i Tyskland 1956 av den välrenommerade biokemisten Dr. Michael Babor. Genom att kombinera natur och vetenskap påbörjade han en skönhetsrevolution som har gjort Babor till föregångare inom professionell hudvård.

 

Restausangen i klostret

GASTRONOMI OCH BOENDE I HISTORISK MILJÖ
Som en perfekt avslutning på en dag med avkoppling för kropp och själ letar man sig självklart till Restaurant Munkklostret. Här avnjuter man gärna en middag i gott sällskap i stearinljusens sken. De skickliga kockarna tillagar allt från vad Vätterns klara vatten erbjuder till svamp från skogarna runt omkring Vadstena och kryddor från munkarnas örtagård. Till middagen njuter man gärna av ett passande vin från den välsorterade vinkällaren som idag består av cirka 5 000 flaskor uppdelade på cirka 700 sorter, de flesta från Frankrike och de klassiska vinområdena Bordeaux samt Bourgogne.
På Vadstena Klosterhotel sammanförs det gamla med det nya. Precis som på de tidiga konungarnas tid är detta en plats för möten, fester och njutning och visst skulle nog Valdemar, kung Magnus och Heliga Birgitta känna igen sig. Men nog även förundras över hur så historiska rum kunnat göras så nutida och komfortabla.

bottom of page