... ...
top of page

UPPTÄCK SAGOLIKA MAKEDONIEN!

Det lilla landet norr om Grekland är till ytan mindre än Småland, sagolikt vackert, vänligt och annorlunda. Huvudstaden Skopje är dels en modern och spännande europeisk storstad och samtidigt en del av Orienten. 

Makedonien var nämligen under 500 år en del av det Ottomanska riket, vilket har satt sina tydliga spår, inte minst i Skopjes gamla basarer, moskéer och stimmiga marknader. På det stora Makedoniatorget i stadens centrum står Moder Teresa staty, hon föddes nämligen här. Så snart man lämnar Skopje, möts man av ett annat Makedonien, med vild och naturskön landsbygd, gröna vinfält, höga berg och djupa dalar.
Makedonien är som turistland ännu i sin linda. Landets mest utvecklade resmål är världsarvsskyddade Ohridsjön och staden Ohrid, som givit sjön dess namn. Här bjuds besökaren på vindlande gränder, serveringar, badbryggor och en lång strandpromenad. På andra sidan av sjön, som är en av Europas äldsta och vackraste, anar man Albanien som en mäktig fond.


Moder Teresas och Alexander den Stores stad

I den makedoniska huvudstaden blandas kulturella och historiska kvarter med basarer, kyrkor och moskéer, med den moderna stadens nya arkitektur. På Makedoniatorget reser sig en kolossalstaty av landets store hjälte, Alexander den Store, och intill torget föddes landets mest berömda person, helgonförklarade Moder Teresa. Vid floden Vardar markeras gränsen mellan den gamla stadens turkiska basarer och det nya moderna Skopje av den vackra stenbron Kamen Most.

 

Europas vackraste sjö

Staden Ohrid är vackert belägen på en kulle invid Ohridsjön. Här fanns en gång i tiden 365 kyrkor, en för varje dag på året. I de viktigaste av dagens kyrkor kan man beskåda vackra fresker och ikoner. Men Ohrid är även berömt för sina Ohridpärlor. Dessa görs för hand av pärlemor och är betydligt billigare än de mer kända Majoricapärlorna, som tillverkas på liknande sätt. Både sjön och staden Ohrid står på Unescos världsarvslista. På sjöns södra sida, nära den albanska gränsen ligger St. Naumklostret, uppkallat efter St. Naum. Han var samtida och verksam med St. Klemens av Ohrid, författaren som skapade det kyrilliska alfabetet.

FAKTARUTA:

Resan till Makedonien: Flyg via Wien till Skopje.

Bästa perioden att resa är sensommar och tidig höst.

Grand Tours kunskapsresa den 13 maj och 16 september kostar från 12 995 kr och inkluderar samtliga utflykter, transporter, hotell och måltider.

Inte långt från sjön ligger Bitola, Makedoniens näst största stad, med anor ända från romartiden. Fram till början av 1900-talet var Bitola en garnisonsstad i det Ottomanska riket och här tjänstgjorde det moderna Turkiets grundare, Atatürk, vid ett av de ottomanska förbanden. Staden bär tydliga spår från den ottomanska perioden, inte minst märks de höga, smala minareterna i stadsbilden.

Det är svårt att inte fascineras av detta vänliga och intressanta lilla land i hjärtat av Europa.

bottom of page