... ...
top of page

ÄR TV-SPEL BRA FÖR HÄLSAN?

INTE BARA UNDERHÅLLNING FÖR UNGA

TEXT: ISA MÖRK

Det snackas mycket om tv-spel nuförtiden. Hälsoeffekter av kontinuerligt spelande skapar heta debatter och får många att rynka näsan till aktiviteten. Men tyvärr nämns sällan de positiva aspekterna av att spela tv-spel, och speciellt inte hur mycket det kan gynna den äldre befolkningen.
 

Inets marknadschef Johan Wahlberg testar Mario Kart 8 Deluxe på nya Nintendo Switch.

Jag har märkt med åren är att tv-spel nästan enbart marknadsförs till den yngre generationen. Ibland kan man se reklam med en familj som spelar tillsammans. Men sällan är tv-spel något som anses kunna intressera äldre människor. Frågar man folk så säger vissa det stereotypiska argumentet ”det är för teknologiskt för äldre och därmed svårt att förstå för dem” men det svaret kan slänga sig i väggen. Över en fjärdedel av alla som spelar tv-spel och data-spel är seniorer enligt undersökningar, och antalet växer. Kan man använda en DVD-spelare och klicka på fjärrkontrollen så kan man även använda en tv-spelskonsol utan problem. Det som skiljer en film och tv-spel åt är att spelen är interaktiva – istället för att bara se på scener som rullar, så kan du kontrollera vad som händer på skärmen. Tv-spel låter dig bestämma hur det ska gå. Du kan flytta en karaktär, attackera objekt, klicka ett svar på en fråga med mera. Vad du kan åstadkomma beror helt på vilket spel du spelar.

 

Så är tv-spel bra eller dåligt för hälsan? Du har kanske hört vissa säga i klagande ton att tv-spel kan göra folk lata och osociala. Visst kan överdrivet mycket spelande vara dåligt, men det är minst lika ohälsosamt att träna omåttligt mycket. Äldre som spelar tv-spel i lagom mängd har studerats på många håll i världen och visar på klart positiva resultat. Tv-spel kan nämligen öka äldres kognitiva förmågor. Till exempel kan minneskapaciteten förbättras ifall man spelar pussel och logik-inriktade spel. Koncentrationen och reaktionsförmågan blir bättre av olika action-spel som tvingar dig att tänka snabbt. Ja, tv-spel av de flesta former kan stimulera din hjärna och få dig att må bättre och känna dig piggare. I Japan kan tv-spel och data-spel till och med användas som terapi för äldre. Snabba spel som tvingar dig att reagera kvickt har liknats vid att köra bil och hur man behöver multitaska som en förare (dvs göra flera saker samtidigt.) Självklart är bilkörning en mycket mer allvarlig aktivitet än att spela tv-spel, men hur hjärnan reagerar vid de två är relativt lika enligt forskning. Alla spel ger givetvis inte samma effekt, men tv-spel gör definitivt så att du tänker. Du måste ha snabba reflexer när du står mitt emot ett stort monster som vill slå ner dig. Fokusen är viktig när du ska navigera över en kant som är så liten att du kan trilla av den ifall du går snett. Är ditt val i ett pussel rätt eller inte? Det är inte alltid så fyrkantigt som många tror.

Förutom de kognitiva aspekterna så kan många tv-spel träna synen. Ibland händer det mycket på en skärm när man spelar så ögonen måste anstränga sig för att hänga med. Då de flesta spel är på engelska så kan språkkunskapen inom engelska förbättras hos spelaren. Vissa tv-spelskonsoler har möjligheten att använda rörelsekontroll också och det gör att du måste röra på dig. Till exempel Nintendo har ett spel som heter Wii Fit där man står på en platta och gör olika träningsövningar.
Jag skulle även säga att tv-spel kan vara ett bra sätt att föra generationer samman. Dina barn eller barnbarn kanske spelar och ifall du spelar med dem så lär ni av varandra och hittar ämnen som ni tycker om gemensamt. Tv-spel är även en mycket rolig aktivitet att bjuda vännerna på och vem vet, din kompis kanske är jättebra på att spela utan att de vet om det!

Har jag kanske väckt en nyfikenhet för tv-spel nu? Bra, för jag tänkte prata om konsoler och det finns mycket att välja och vraka bland. Något som är viktigt att tänka på när man gör sitt val är att spel är exklusiva till ett visst konsolmärke och kan enbart spelas på konsoler som hör till just det märket. Du kan inte spela ett Playstation spel på en Nintendo konsol eller vice versa. Till många multiplayer-spel (dvs. spel man kan spela med flera) behövs nuförtiden en bra internet-uppkoppling för att kunna spela med andra, men de allra flesta spel kräver sällan mer än spelet själv. Det är rätt mycket nytt att lära sig när det kommer till tv-spel och hur de fungerar men läser man på så är det inte särskilt avancerat. Jag går igenom de mest kända företagen här nedan och är du intresserad så rekommenderar jag att du går in på deras hemsida och kikar på informationen de har. Det är som att köpa en ny dator eller mobil: läs all information du kan finna innan du köper.

Nintendo:

Nintendo är veteranen och nostalgi-favoriten när det kommer till konsolmärken. 1983 utgavs NES-konsolen som blev deras stora genombrott, men företaget har funnits i Japan sen drygt 1889. Den senaste konsolen i deras sortiment är Nintendo Switch.Ifall man går in på deras svenska hemsida så ser man att de enbart verkar ha tre konsoler som det finns spel till: Nintendo Switch, Wii U och Nintendo 3DS familjen.Nintendo har givetvis inte bara dessa tre konsoler, de har jättemånga som kom innan dessa (min personliga favorit är Gamecube) och de kan man rätt enkelt hitta begagnade om man så vill. Retrospelbutiken.se är en jättebra webb-butik som erbjuder gamla konsoler och spel till bra priser.När det kommer till spel så finns det mycket roligt att välja mellan. De klart populäraste titlarna är Super Mario och The Legend of Zelda och bara de två har massvis av spel till olika Nintendo konsoler och nya görs hela tiden. I början av Mars i år släpptes det nya The Legend of Zelda: Breath of the Wild till exempel. Mario är även en otroligt ikonisk karaktär för företaget och dyker upp i många spel som inte enbart handlar om honom. Det bästa exemplet är nog Mario Kart som är Nintendos svar på ett racing spel.Nintendo är bra på att ha bakåt-kompatibla enheter. Det vill säga att du kan spela ett äldre spel på en nyare konsol. Deras digitala butik som du får tillgång till när du köper konsolen (det krävs internet för att ha åtkomst) tillåter dig även att köpa de storslagna nostalgi spelen från förr. Nintendo satsar mycket på sina exklusiva titlar och lägger mindre energi på nya revolutionerande funktioner till basenheten. Trots detta så är Nintendo klart en av de stora favoriterna bland spelare. När man har vuxit upp med Super Mario-spel så är det svårt att inte bry sig om vad som händer härnäst för den röd-klädde rörmokaren.

Playstation:

Playstation är skapat av Sony och är ett av de mest kända konsolmärkena. 1995 släppte de sin första konsol med samma namn som gjorde succé för sin tid. Företaget har bara växt och utvecklats med åren och den senaste modellen är Playstation 4.Playstation har också populära titlar, men något jag har märkt är att medan Nintendo ofta fokuserar starkast på sina ikoniska serier, så investerar Playstation i mycket fler olika spel-serier samtidigt. De har till exempel Final Fantasy, Uncharted, Kingdom Hearts, Resident Evil och SingStar i sin repertoar. Ingen kan egentligen säga vad deras största titel är eftersom de flesta av dem alltid är relevanta och stora. Playstation lägger mycket tid på att uppgradera sina konsoler med extra funktioner. Till exempel har de äldre modellerna inbyggda DVD-spelare medan de nyare har inbyggd DVD och Blu-rayspelare. Playstation kan även ge dig tillgång till olika streamingtjänster såsom Netflix ifall du har internet-uppkoppling och en prenumeration. Det är värt att nämna att det också behövs en internet-uppkoppling för att skapa ett konto, att köpa digitala spel, att uppgradera basenheten mm. Konsolen kan kombineras med diverse tillbehör som kan ge dig en mer förtrollad upplevelse.Många kallar Playstation kraftfullare än Nintendo och med detta medför även att de kan vara lite krångligare att lära sig. Trots detta har Playstation det klart största utbudet av olika sorts tv-spel. Företaget har inte levt lika länge som Nintendo, men de satsar solklart på att ge spelare en upplevelse som är bortom vad Nintendo kan erbjuda.

Xbox:
Xbox är ett konsolmärke som Microsoft skapat och med åren har de satsat hårt på att bli en farlig konkurrent inom tv-spel. Deras första konsol släpptes 2001 och gör dem till det yngsta av de tre företagen. Låt inte åldern lura dig, Xbox har växt som en bönstjälk och deras senaste konsol är Xbox One.

Liksom Playstation lägger Xbox massvis av resurser och satsningar på att utveckla sin konsol och de vill bryta trenden att tv-spelkonsoler enbart kan användas till tv-spel. Xbox tillåter dig (med en prenumeration) att använda streamingtjänster men också Skype och andra underhållningsfunktioner. De har också en inbyggt DVD och Blu-rayspelare; till och med en bättre version än den Playstation har. Företaget har exklusiva titlar som inte finns till andra konsoler, Gears of War, Forza och Halo är nog tre av deras största spel-serier. Men det som många gillar är att massvis av Playstation-spel och PC-spel faktiskt finns tillgängliga till Xbox.

Xbox ligger hack i häl med Playstation när det kommer till prestanda och går om företaget i flera aspekter. Dock handlar det om detaljer som i princip bara de som är kunniga inom tv-spelsteknik kan urskilja. Enligt företaget själv så håller de på att skapa den kraftfullaste konsolen någonsin – Xbox Project Scorpio som släpps julen 2017. Ifall de kommer lyckas att hålla det löftet vet vi inte än, men en sak är säker: Xbox satsar på att bli den bästa tv-spel och underhållningsplattformen.
 

När det kommer till att välja rätt konsol för dig så finns det flera saker att tänka på. Spel är nog den viktigaste. Konsolen och företaget bestämmer trots allt vilka spel du kan spela. Bildupplevelsen och bildhastigheten kan vara viktig för många och då går både Playstation och Xbox om Nintendo. Vill man däremot ha lite roliga familj-vänliga spel så rekommenderas ofta Nintendo att vara ett bättre val. Playstation och Xbox slåss om att bli den bästa inom spelteknik och banbrytande underhållning medans Nintendo hellre flyter bredvid dem och gör sin grej som de alltid gjort.

Vilken konsol som passar just dig kan jag inte säga, men jag har nu gett dig verktygen att själv kunna hitta företaget du gillar bäst. Läs på om spelen och funktionerna de erbjuder och kom ihåg att begagnade konsoler och spel alltid är ett alternativ ifall de nya konsolerna känns för komplicerade eller dyra. Ifall tv-spel känns för stort i sig själv så kan PC-spel vara en idé att investera i. Då är det dock viktigt att tänka på att man behöver en bra dator och internet-uppkoppling för det nuförtiden. Spel-datorer är visserligen de kraftfullaste enheterna att spela på, det är de flesta spelare som vet vad de snackar om eniga om.

Som ett avslut, det tar alltid tid att lära sig någonting nytt och de första gångerna man spelar kan allt verka gå snett; man klickar på fel knapp, ramlar av banan eller råkar gå in i en vägg tre gånger i rad. Jag lovar, det har hänt oss alla (det händer varenda gång jag spelar på en ny konsol) och det är okej. Det finns ingen som kan gå innan de kan krypa.
Ifall du kör fast i ett spel så kan du alltid spara och stänga av. Göra något annat och testa senare igen. Om du verkligen fastnar och inte har en aning om hur du kan fortsätta kan du kolla upp lösningen på internet, till exempel Youtube. Det finns så kallade walkthroughs (spel-genomgångar kan man nog kalla dem) till nästan alla spel och de används för syftet att hjälpa andra klara spelet.

Det är inte hela världen ifall det tar tid att lära sig hur spelen och konsolen fungerar. Ha tålamod och ta det i din takt så ska du se att du kommer bli jätteduktig på att spela. Tro inte att unga är de enda som kan kasta blåa skal i ”Mario Kart” och vinna racet, det kan du också. Du måste bara ge dig själv och spelet en chans först.

bottom of page