... ...
top of page

TOMMY KÖRBERG

“JAG SKA SJUNGA TILLS JAG STUPAR”

I närmare ett halvt sekel har Tommy Körberg berört publiken med sin röst och rört om i grytan på löpsedlar. Än finns inga planer på att dra sig tillbaka. Vi fick en pratstund med den ständigt aktuelle artisten om att bli äldre, att planera för framtiden och att bli vän med sin inre svärta.

 – Det gick väldigt bra. Vi skakade om publiken rejält. Det blir så när vi berör allvarliga ämnen och folk inte förväntar sig det.

Tommy Körberg är nyss hemkommen från sin turné och fortfarande på väg att landa och komma ner i varv efter några intensiva veckor. Han och Peter Dalle har spelat föreställningen “Körberg och Dalle” runt om i Sverige. Tommy känner sig nöjd med resultatet.

– Nu sitter jag och läser Stig Dagerman. Att läsa hjälper mig att landa. Förr läste jag mycket deckare, men nu blir det romaner eller filosofi. Jag älskar filosofi, säger han med eftertryck.

Underhållit ett halvt sekel
Det är få som inte har en relation till artisten Tommy Körberg. Sedan han som femåring drog av en schlager i Ronneby Brunnspark, för två tablettaskar Tutti Frutti i betalning, har sången varit hans instrument och scenen eller filmduken hans arbetsplats.  1969 vann han Melodifestivalen med “Judy, min vän” och resten är, som man så klyschigt säger, historia.

 

– Ja, det har blivit runt femtio år nu som jag hållit på. Det är inte klokt. Det är fortfarande lika roligt. Nu för tiden behöver jag sova i tid och otid. Under turnéerna brukar jag sova en stund på eftermiddagen, eftersom jag ska vara på topp vid halv åtta på kvällen. Det där är en vanesak, att jobba kvällar.

Hur tar du hand om dig?
– Jag försöker att gymma. När man är på turné äter man mycket konstigt och på fel tider. Nu behöver jag till exempel gå ner några kilon. Jag känner det i kroppen, jag sjunger inte lika bra om jag är tjock.

Vill fortsätta göra film
Under åren har antalet rollgestaltningar blivit många. Tommy har varit ett självklart val till större roller i musikaler och har även spelat in en hel del film. I skrivandets stund syns han i “Finaste Familjen” på teve och har fått mycket beröm för sin insats i deckarserien “Gåsmamman”, där han spelat huvudpersonen Sonjas pappa Anders.

– Teve är kul. I “Gåsmamman” hittade jag en gubbe i mig själv som jag kunde använda mig av i rollen. Jag kan absolut tänka mig att fortsätta med film. Utmaningen ligger i att hitta bra material, vilket är svårt. Det görs så mycket trams i dag. Framför allt i media.

TOMMY KÖRBERG

Ålder: 68 år
 

Bor: På söder i Stockholm
 

Aktuell med: Spelar pappa i teve-serien “Finaste Familjen”. Medverkar i Peter Jöbacks uppsättning “I love musicals” den 17 juni 2017.
 

Favoritmat: Oj, det är mycket det. Jag älskar husmanskost. Rotmos med fläsklägg.
 

Smultronställe: Trosa skärgård. Hit åker jag för att landa och hämta energi. Blir lycklig av: Det är ett svårt ord. Lycklig, det är som en orgasm; tänker du för mycket på den finns det inte där.

 

Önskar mig: Ett långt liv. Att jag ska få se min yngsta dotter växa upp och ta studenten. Att jag och min fru ska få några egna år tillsammans när barnen blivit vuxna.
 

Älskar: Kalvlever Anglais. Den allra bästa får man på Riche i Stockholm.

Hur menar du då?– Lögner kallas för alternativa fakta och förr handlade det om att alla kände sig kränkta. Har du tänkt på att kränkt ingår i ordet inskränkt? I dag har folk så svårt att ta hand om sina egna känsloliv att de är benägna att istället studera hur andra beter sig. Även “P.K.” (politiskt korrekt, reds. anm.) är ett konstigt uttryck. Jag och Peter (Dalle, reds. anm.) pratade om det där. Hans Lorry-skämt hade aldrig funkat i dag. Det är så ängsligt i samhället. Något som media gott kan stå till svars för.

Har slutat dricka
Det finns ett engagemang i Tommy som spricker fram emellanåt. Som tar honom vidare i tanken och får honom att höja tempot i samtalet.

 

– Självklart blir jag engagerad när det gäller saker som berör mig. Det går inte att tillfredsställa alla, då blir du en transparent person.

 

Löpsedlarna har genom åren varit många och ett liv kantat av både missbruk och festande har lett till dråpliga situationer. Tommy håller med om att det finns en inneboende svärta, men påpekar bestämt att det inte är någon ursäkt.

 

– Visst är det ett flyktbeteende. Förnekelse är billigare än terapi. I dag dricker jag inte längre. Jag har lärt mig att ge efter för svärtan. Man kan inte ta sig upp om man inte har en botten att studsa emot. Utan mörker finns det inget ljus och förutsättningen för att vi lever är att vi ska dö. Det är i motsatserna som livet finns. Vi har en komplex hjärna och alla fungerar vi på olika sätt. En del kan dricka hur mycket som helst utan att det märks, andra tål ingenting, slår han fast.

Vill sjunga tills han stupar

Tommy har inga planer på att sluta arbeta eller dra ner på tempot.

 

– Det finns många äldre som är aktiva; Tony
Bennett, Owe Thörnqvist, bara för att nämna några.

Det är inte för inte som min självbiografi heter “Sjung tills du stupar”, skrattar Tommy.

 

Han hyser ingen rädsla för att åldras. Visst känner han att kroppen har blivit äldre, därför går han också och tränar på gym nuförtiden. Han ser snarare att med åldern kommer erfarenhet.

 

– Jag är verkligen inte samma person som jag var för 25 år sedan. Det är som att man går igenom en metamorfos, vart tionde år om man är ivrig. Thommy Berggren sa en gång att han “samlar på kriser”, och lite så är det. Förändringar sker till det bättre och det sämre, men det sker alltid en utveckling.

 

Något som i alla fall verkar vara konstant, är Tommys gyllene strupe. Sångövningar eller uppsjungningar har han aldrig sysslat med, däremot har han en halsläkare som hjälper honom att hålla koll på rösten.

 

– Jag är lite hypokondriskt lagd och har hjälp av min läkare Peter Lindgren som kollar min hals. Nu sist var jag lite röd runt stämbanden och då vet jag att jag behöver ta det lite lugnt. Men innan jag går in på scen så har jag inga hyss för mig. Jag bara kör.

 

Text: Sara Schröder

bottom of page