... ...
top of page

TIPS PÅ HUR DU KAN MINIMERA AVFALLET

Genom lagning och återanvändning kan vi alla bidra till att minska avfallet och spara på jordens resurser. Just nu pågår EU-projektet "Europa minskar avfallet" och vi vill såklart uppmärksamma detta. Med små medel kan alla göra mycket. Här hittar du våra bästa tips på vad man kan göra för att minimera avfallet.

Bytardag
Anordna en bytesaktivitet på din arbetsplats, i din förening eller i grannskapet. Här kan man exempelvis lämna in kläder, verktyg, leksaker eller inredning som inte används. I utbyte mot de prylar som lämnas in får inlämnaren motsvarande antal kuponger. Dessa kan sedan användas för att byta mot saker som andra lämnat in. 

Second hand
Man behöver inte alltid köpa nytt. Att handla på second hand är fantastiskt både för miljön och plånboken. Du kan också lämna in saker och kläder du inte längre har användning av till närmaste second hand-butik, på så sätt kan andra få nytta av dina gamla prylar. På vår hemsida finns tips på flera Second-handbutiker du kan besöka.

Återbruk
Gör något nytt av något gammalt. Ge dina köksmöbler eller den där gamla byrån lite ny färg och förvandla dem till en ny fräsch tillgång i din inredning. De gamla servetterna från det stora släktkalaset kan bli en ny lampa om du viker pappersrosor och fäster dem på en gammal rislampa (tänk på att använda en LED-lampa som inte blir varm). Eller varför inte göra en ny hallmöbel av den gamla bokhyllan genom att ta ut några hyllplan och skruva dit krokar tillsammans med lådor för förvaring? För inspiration till återbruk finns flera olika bloggar, facebookgrupper och instagramkonton, vilken blir din favorit?

Hyr eller låna
Ska du renovera eller anordna en fest utöver det vanliga är det lätt att gå till affären för att köpa de häftiga prylarna/verktygen man behöver. Sedan blir de lätt liggande någonstans, oanvända, under lång tid innan det är dags att använda dem igen. Fråga istället vänner och bekanta om de har ett partytält, en maskeraddräkt eller en rökmaskin som du kan låna. Eller hyr den där klyvsågen hos en maskinuthyrare så får du möjlighet att använda riktigt proffsiga verktyg när du renoverar.

Laga
När du köper nytt, tänk på att satsa på kvalité. Köper du hållbara prylar och kläder är det lättare att laga när det går sönder, och på så sätt ge dina saker längre liv. På miljönär.se kan du hitta alla de företag som fått miljönär-märkningen. 

bottom of page