... ...
top of page

THAILÄNDSKA  KÖKET

Det thailändska köket har de flesta nog provat på under sitt liv. Ris är den absoluta basfödan för thailändare och de äter ris såväl till frukost som till dessert. Säger ni att ni är hungriga på thailändska så säger ni bokstavligen ”jag vill äta ris.” Något som är väldigt vanligt i Thailand är att man äter många mindre rätter tillsammans med en stor skål ris som alla tar för sig av.

Äter ni en god soppa, som antagligen är kokosmjölk-baserad, se till att sörpla för då vet kocken att ni tycker om maten. Kryddor som det thailändska köket använder är till exempel vitlök, chili, koriander, ingefära och citrongräs. Chilipasta och olika currypastor är också mycket vanligt i köket. Thailändare är inte förtjusta i att använda bordssalt, istället använder de sin berömda fisksås för att skapa sälta i maten.

Eftersom landet har en otroligt lång kust, så är det inte ovanligt att thailändare äter mer fisk och skaldjur än fläsk och nötkött. Frukt är även något som Thailand har gott om och används flitigt i dryck och efterrätt men också som ett uppfriskande mellanmål.Trots att thailändsk mat har ett rykte av att vara otroligt starkt, så är maten ofta uppbyggd av en kombination av smakerna surt, sött, salt och beskt. Maträtter ska generellt sett sträva efter att skapa balans mellan alla smakerna i en och samma rätt.

Recept på Pad Thai

Ingredienser:
4 portioner

Pad Thai sås:
1½ msk fisksås
1 msk oystersauce
2 msk vatten
1 msk risvinäger
2 pressade eller hackade vitlöksklyftor

pressad saft av 1 lime

300 g risnudlar
200 g kycklingbröstfilé
200 g stora räkor utan skal
1 msk rapsolja
2 salladslökar
2 ägg
180 g böngroddar
1 röd chili
50 g jordnötter
1 kruka färsk koriander

1 msk chiliflakes

Tillagning:

1. Först och främst, rör ihop alla ingredienser till såsen och ställ den åt sidan.

2. Laga risnudlarna enligt anvisning på förpackningen.

3. Strimla kycklingen i lagom bitar och hetta upp oljan i en wokpanna eller i en rymlig stekpanna. Lägg i kycklingen och stek tills den fått en fin färg.

4. Hacka salladslökarna och tillsätt dem i pannan tillsammans med räkorna.

5. Vispa äggen lätt i en bunke och häll ner i woken under ständig omrörning. Kärna ur chilin och hacka den fint.

6. Häll nudlar, böngroddar, den hackade chilin samt såsen i wokpannan och rör om.

7. Hacka nu koriander och bestäm själv efter smak hur mycket du vill använda. Hacka också jordnötterna ordentligt.

8. Häll upp maten på tallrikar och toppa med den hackade koriandern efter behag. Lägg de hackade jordnötterna på sidan av tallriken i en hög eller strö ut det över maten. Placera chiliflakes i en liten hög på sidan av maten liksom jordnötterna eller strö ut dem. Garnera gärna till slut med en limeklyfta per tallrik.Text: Isa Mörk

bottom of page