... ...
top of page

KARIN EHNBOM-PALMQUIST

”Jag tycker att det roligare att arbeta än inte”

Karin Ehnbom-Palmquist är generalsekreterare för föreningen Svenskar i Världen. Senior får en pratstund med henne en torsdagsförmiddag i Stockholm. Vi är nyfikna både på föreningen och på Karin som bott 24 år utomlands och varit ambassadör i Mexiko, Australien och Nya Zeeland.

Senior.se reporter träffar Karin Ehnbom-Palmquist på hennes kontor på Näringslivets hus. Väggarna är fyllda med bilder.

- De är mitt sällskap hela dagarna, säger hon. Den där är från min dotters bröllop. Där är aspirantgruppen på UD. Ja, här har jag vänner från hela världen.

Kronprinsessan Victoria och Christer Fugelsang finns också de på väggen.

 

660 000 svenskar bor utomlands och föreningen arbetar för att tillvarata deras intresse. Den bevakar, informerar och påverkar genom kontakter med riksdagspartier, myndigheter och organisationer. Passhantering, medborgarskap, skatter och röstning är viktiga frågor. Även de som inte bor utomlands permanent kan ha glädje av att vara medlemmar.

- Många som är 55+ gör långresor eller bor några månader utomlands i Cypern, Spanien, Malta, Sydfrankrike och även Portugal numera. Vi har 130 ombud runt om i världen. De är bra kontaktpersoner. Vi kan ge expertråd och man kan få rabatt på en sjukförsäkring som gäller längre än hemförsäkringens 45 dagar.

Du har bott 24 år utomlands. Vad var bäst?

- Varje land har sin charm. Det beror ju också på var man befinner sig i livet. Mina barn är uppväxta på Manhattan och har engelska som modersmål. Vi var sex år i New York. Venezuela är också väldigt vackert, men politiskt svårt.

 

- Jag tycker att Sverige är underbart, men jag har svårt för vintern. Jag har bott i många varma länder. Men, nej jag har inga aktuella planer på att bosätta mig utomlands.

 

Du är 74 år och ser ut att må jättebra. Hur lyckas du?

- Jo, nu mår jag jättebra. Jag tycker om att promenera, så det gör jag ofta. Sen så leker jag med barnbarnen.

Hon går lite på gym också. Cyklar ibland, åker skidor och så.

 

- Sedan tycker jag att man blir glad själv om man har glada färger på sig. Rosa och rött är mina favoritfärger. Från september är alla svenskar svartklädda utom i december då har de rött.

- Och jag trivs jättebra med det jag gör.

 

- Du måste bli medlem! säger Karin Ehnbom-Palmquist när jag går.

Det finns mycket information på föreningens hemsida, www.sviv.se. Nästa år fyller föreningen 80 år "och då kommer det att hända saker", lovar generalsekreteraren.

 

Agneta Rickardsson för Senior.se

bottom of page