... ...
top of page

Foto: Niclas Vestefjell

UPPLEV DEN SVENSKA FJÄLLEN

Den svenska fjällen är en av Sveriges rikaste skatter både under varma och kalla månader. Dessutom är skidor är inte det enda man kan njuta av under vinterhalvåret.

 

Fjällanläggningar erbjuder massvis av andra aktiviteter beroende på säsong. Resan görs lättast via tåg, flyg, buss eller egen bil. Det varierar från ort till ort. De nog mest populära fjällplatserna i Sverige både lokalt och internationellt är Åre och Sälen. För många är de självklara resmål under bland annat sportloven. Men det finns givetvis andra fjällorter som också imponerar. Ett par exempel på andra platser kommer nedan.

Lappland brukar ibland kallas för ”Europas sista vildmark” och är ett givet landskap när det kommer till den idylliska fjällen. Abisko och Riksgränsen är de mest populära fjällorterna och de erbjuder olika aktiviteter. Vackra norrskensturer, isklättring och hundspann finns till exempel i Abisko under vinter säsongen medans Riksgränsen erbjuder mycket fin skidåkning och skoterturer. Under sommaren finns gott om natur och boende tillgängligt i Riksgränsen medans Abisko förslår jakt, vandringar och fiske bland annat.

I Funäsfjällen i Härjedalen finns sex skidområden att njuta av: Tänndalen, Tänndalsvallen, Ramundberget, Funäsdalsberget, Tännäskröket och Kappruet. Alla har sin egen charm, men det fina är att de ingår i Funäsfjällen så det går utmärkt att köpa ett fjällpass som fungerar på alla sex platserna. Skidbussar tar dig gratis mellan alla områden så länge du har giltigt fjällpass. På vintern bjuds det på aktiviteter såsom alpint, skoterleder, längdskidåkning, fjällturer eller varför inte träffa Myskoxar? Under sommarhalvåret kan ni bland annat fjällvandra, fiska, paddla eller rida i naturen.

Dalarna har ett par populära fjällanläggningar såsom Idre Fjäll och Orsa Grönklitt. Under vinterns kalla dagar erbjuder Idre Fjäll förutom skidåkning, slädturer med häst och samiska guidade turer. Sommaren erbjuder till exempel vandring och cykling. Orsa Grönklitt bjuder inte bara på skidåkning, skotersafari och mountainbiking, nej intill backarna finns kända Orsa Rovdjurspark. Där kan man se många utrotningshotade djur såsom Sibirisk tiger i stora hägn året runt och det finns självklart guidade visningar.

När man besöker fjällområden bor man oftast i stugor, men massvis av platser erbjuder även vandrarhem eller lägenheter. Den svenska fjällen anses relativt barnvänlig i jämförelse med till exempel alperna. Det finns skidlektioner som lär både stora och små att använda skidor skulle man vara en nybörjare, men det finns också lärare som lär ut mer avancerade saker för veteraner. Man behöver inte heller köpa egna skidor och annan utrustning, det går att hyra på de flesta platser. Flera olika restauranger brukar finnas på anläggningarna och även ibland en nattklubb. Aktivitetscentrum brukar även finnas på de flesta stora orter och de kan erbjuda allt mellan bowling, bad och gym att avrunda dagen med. Utsikten från pisterna brukar vara magnifika, men tänk alltid på din egen och andras säkerhet. Det är lätt hänt att man ramlar eller gör illa sig på andra sätt, speciellt under vintern. Det är inte så konstigt att fjällen är ett sånt populärt resmål, det finns någonting roligt och aktivt för alla åldrar och smaker. Du ser vintern eller sommaren i ett helt nytt perspektiv.Text: Isa Mörk

Foto: Sandra Lee Pettersson

Foto: Sandra Lee Pettersson

bottom of page