... ...
top of page

STREAMINGTJÄNSTER

SÅ FUNGERAR DE

Text: Isa Mörk

Vi har alla vart där. Den tekniska utvecklingen går snabbt fram och många program på TV säger åt dig att gå in på en hemsida för att se den exklusiva efterfesten eller det intressanta eftersnacket. Detta är något som många av tv-tittarna inte gör, och visst finns det de som inte gör det för att de inte är intresserade, men det finns även de som inte gör det för att de helt enkelt inte förstår hur de ska gå till väga. Online-tittandet har bara ökat med åren och nuförtiden köper runt 30% av svenska hushåll ett abonnemang på en tjänst som ger dem tillgång till filmer och serier på dator, smartTV, smartphones, ja, vilken plattform som helst som tillåter deras tjänster och har tillgång till internet. Nedan har jag listat olika streamingtjänster och vad de innehåller. Det är viktigt att påpeka att streaming inte är detsamma som nerladdning.

GRATIS TJÄNSTER

SVT Play

SVT Play är en tjänst som låter dig se på en mängd program som SVT även visar på TV. De har en smart sökfunktion för undertexter och du kan se på nyheter, dokumentärer, sport osv.

Sidan är enkel att navigera och vet du vad du vill se på så har du sök rutan högst upp till höger där du kan skriva in programmet. Vet du inte vad du vill se på så rekommenderar jag att du går neråt på sidan tills du hittar genrer att välja och vraka mellan. Väl då har du många val att gå igenom, du kan klicka på ”senast” och se det nyaste sakerna SVT har lagt upp, eller gå igenom alla program från A-Ö.

TV4 Play

Denna tjänst erbjuder dig gratis streaming av TV4 kanalens alla program, nyheter och serier. Sökfunktionen hittar du längst upp i högra hörnet och flikarna till vänster tillåter dig enkel navigering mellan genrer på program eller ifall du kanske vill hitta sport istället. Rullar du neråt längs sidan (scrollar) så dyker rubriker upp såsom ”livesändningar” (samma sak som direktsändningar) och ”mest sedda programmen.” Klicka på bildikonerna för att välja något att se på.

Youtube

Egentligen är inte Youtube en streamingtjänst, det är en videoplattform där man kan ladda upp saker själv. Jag har dock med den på listan för Youtube är ett paradis av innehåll åt alla möjliga håll och kanter. Man kan helt enkelt hitta det mesta på Youtube om man gräver ner sig tillräckligt. Folk laddar upp videos av sina söta valpar och kattungar, sina covers på låtar, parodier på filmer och serier mm.

Sidan är simpel i design och det första du kan se i mitten av skärmen högst upp är sökfunktionen som de flesta använder nästan hela tiden. Youtube kan vilja att du gör ett Google konto (ifall du vill ladda upp saker själv kommer du behöva det) men det är absolut inte nödvändigt för att se på videos. Det tillför dock möjligheter att t.ex. ”gilla” videos , kommentera på dem och placera dem i en lista.

ABONNEMANGSTJÄNSTER

Netflix

Netflix är nog en av de mest kända och populära streamingtjänsterna. De har ett brett utbud med filmer, dokumentärer och tv-serier utan reklamavbrott som är mycket uppskattade och de har till och med egna produktioner som inte visas på tv-kanaler. Tjänsten kostar som billigast 79 kr i månaden i form av ett abonnemang, men det finns ingen bindningstid och du kan när som helst avsluta det. Du kan till och med prova Netflix gratis i 30 dagar innan du bestämmer dig för om det är något för dig.

Netflix sida består i princip bara av bilder du kan klicka på för att se synopsen på filmen eller serien. Rullar du musen neråt så finner du olika genrer och till exempel nytt innehåll. Om du blir kund så kommer du kunna välja vilka genrer du är intresserad av och Netflix kommer att visa dig rekommendationer baserat på dina val. Till exempel, tycker du om thrillers och dokumentärer så kommer sidan att visa dig detta främst, men givetvis kan du hitta andra saker också och det finns en sökfunktion högst upp i högra hörnet.

När du har klickat på en film så kommer filmen ta upp hela sidan och du kan välja i nederkanten av videon ifall du till exempel vill ha svenska undertexter. På tv serier kan du välja att se på en annan episod än den första och på barnfilmer finns oftast valet att ha svenskt tal. Vill du tillbaks till utbudet så klickar du på pilen högst upp i vänstra hörnet.

HBO Nordic

HBO Nordic är en streamingtjänst inriktat på att ge norden alla smaker från amerikanska tv-bolaget HBO. De har främst egenproducerade tv-serier såsom ”True Detective” och ”Vikings” men det finns annat också. Tjänsten kostar 89 kr i månaden utan bindningstid och liksom Netflix kan du pröva gratis i 30 dagar först.

Sidan består, liksom Netflix, av bildikoner som representerar tv-serier och filmer. Ifall du valt en tv-serie så kan du välja mellan att se på säsong 1 eller längre fram om utbudet tillåter det genom att klicka på flikar precis under titeln på serien. Streamingtjänsterna ser väldigt lika ut i design och det är för att göra dem så enkla att använda som möjligt. Det som varierar från sida till sida är mestadels färgerna på layouten (hemsidans utseende) och inställningarna.

Viaplay

Viaplay var förut en Viasat-tjänst med namnet Viasat OnDemand men 2011 blev det ett eget bolag och tjänsten fick sitt nya namn Viaplay. Utbudet innehåller många saker, såsom tv-serier, sport och film. När det kommer till sport har den här tjänsten det största utbudet. Det kostar 99 kr i månaden för tv-serier och film, vill man ha alla sportsändningarna så höjs priset till 399 kr i månaden. Ingen bindningstid tillkommer och det finns möjlighet att testa gratis i 30 dagar.

Cmore

Den här tjänsten liknar den som finns att köpa till vanliga tv-apparater och har det mesta: sport, film, tv serier. Cmore sänder det mesta 24 timmar efter premiären i USA när det kommer till tv-serier främst. De har svenska titlar såsom ”Gåsmamman” och visar även populära program från TV4. Tjänsten kostar 99 kr i månaden för film och serier utan bindningstid som väntat, vill man ha sport eller allt utbud så kostar det mera. Jag upprepar mig själv vid det här laget men Cmore har en pröva-på-gratis period också, dock i två veckor.

BETALA PER FILMTJÄNSTER

Plejmo

Ifall en abonnemangtjänst känns lite för bindande ändå, så finns Plejmo som alternativ. Man skulle kunna säga att det är som att hyra en film fast den är på datorn - du betalar enbart för de filmer eller serier du vill se på. Utbudet är stort och priset kan vara allt mellan några kronor till över en hundralapp om filmen är ny och populär.

SF Anytime

Sveriges ledande hyrfilmtjänst online med ett fint innehåll av svenska filmer och stora Hollywoodtitlar. Priset är per film du hyr och varierar mellan 20-50 kr beroende på hur aktuell eller populär filmen är. ”Utvandrarna” och Astrid Lindgrens många verk är bara några av de svenska klassikerna som finns.

Som en avslutning, det är svårt att veta exakt vilken tjänst som passar just dig. Många av streamingtjänsterna erbjuder kanske till och med nästan samma utbud när det kommer till film eller tv-serier! Jag rekommenderar att du testar en gratisperiod på den tjänst du är mest nyfiken på och kollar runt på sidan vad som finns. Det är simplare än man tror att använda dem och det enda sättet att bli bekväm med någonting är att ge det ett försök.

FAKTA OCH LÄNKAR

SVT Play - www.svtplay.se


TV4 Play - www.tv4play.se

Kundservice: 0771-44 45 00


Youtube - www.youtube.com

Netflix - www.netflix.com/se 

Kundservice: 020-79 06 37

 

HBO Nordic - se.hbonordic.com

Kundservice: 0770-455 000


Viaplay - viaplay.se

Kundservice: 0771 – 52 23 00

 

Cmore - www.cmore.se

Kundservice: 0771-481 481

Plejmo - www.plejmo.com/sv/

Kundservice: support@plejmo.com


SF anytime - sfanytime.com/sv-SE

Kundservice: 0771-323 324

bottom of page