... ...
top of page

SPRITMUSEUM

Spritmuseum invigdes 2012, men har egentligen funnits sedan 1967. Det året öppnade Vin & Sprithistoriska Museet på Dalagatan i Stockholm, mer eller mindre ett företagsmuseum för Vin & Sprit AB. (Bilderna ovan är hämtade därifrån.)

I juni 2011 togs beslutet att skapa ett nytt museum, mer fokuserat på mänskliga beteenden och den lust och det lidande alkohol väcker – snarare än historiska föremål.

Vin & Sprithistoriska Museet stängdes och det nya Spritmuseum började skapas i Galärskjulen på Djurgården.

Det blev en spännande resa. Från det sista huset i stenstaden med ca 12 000 besökare per år till ett museum med konsthall, provningsrum med senaste teknik, restaurang, brygga och berså och butik beläget mellan ett vrak och en bergochdalbana…

Under första året kom fler än 100 000 besökare.

ROCKY PÅ SPRITMUSEUM

11 februari - 29 oktober 2017

Nu när Rocky flyttat in på Spritmuseum är det med bohag och allt. I flyttlasset har han tagit med sig såväl köket som ateljén, lantstället och kompisen Igges vardagsrum. Miljöer välkända för alla som följt Rocky genom åren.

Martin Kellermans egen utgångspunkt har varit att ”göra ett Junibacken för vuxna”. Han har själv målat och skapat de olika rummen där man kan slå sig ner vid det rosa matbordet, hänga vid eldtunnan på landet, se hur en seriestripp växer fram och fundera över sakernas tillstånd tillsammans med Rocky.

För i Martin Kellermans strippar om Rocky är inga ämnen för små eller stora för att avhandlas, vare sig det gäller global uppvärmning, glutenintolerans eller jakten efter den perfekta fyllan. På ett dräpande och träffsäkert vis har det snackats om kändisvin, hantverksöl och vinsnobbism. Vilket vin lirar bäst ihop med frukostmackan och Kalles kaviar? Varför har bag-in-box-vinerna namn som påminner om snuttefiltar? Och visst är det ändå skönast att dricka vinet hemma så man slipper oljudet på krogen?

Men i Rockys värld är det sällan dryckerna som spelar huvudrollen. Om köket eller krogen är kulissen, är alkoholen rekvisitan. Som Rocky själv sagt: ”Jag gillar att dricka vin och snacka, men inte att dricka vin och snacka om vin! Jag gillar att promenera och tänka på saker, men jag vill inte gå med i en promenadklubb och prata om promenader.”

I samband med utställningen har Kartago Förlag givit ut boken Rocky på Spritmuseum där Rockyälskaren Jessika Gedin försöker reda ut vad det är som gör Rocky så populär och varför Martin Kellermans samtidsskildring är så viktig. Bilderna i boken är Martin Kellermans egna snapshots och ger en bild av hur utställningen vuxit fram.

För mer information
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent, anna-karin.svanberg@spritmuseum.se, 08-1213 1303

bottom of page