... ...
top of page

ETT VECKOSLUT I JŪRMALA

En resa behöver inte nödvändigtvis vara så tidskrävande, inte minst om det är länderna i Baltikum vi talar om. Vi föreslår att du prövar på en veckoslutsutflykt till Jūrmala – en badort på Lettlandskusten. Om du reser från Stockholm 15:35 med Air Baltic, får du till och med tid med en liten promenad, middag och simbassäng redan på resans första kväll!

Du landar på Rigas internationella flygplats 17:45 lokal tid och med taxi tar det bara omkring en kvart att komma till Jūrmala. Normalt pris för taxiresan är 15 euro. Flygplatsen betjänas av Baltic Taxi och Red Cab taxi.

Östersjöns vågbrus och vattenglitter ger Jūrmala dess karaktär, så när du checkat in är det en god idé att ta en liten tur längs den upplysta plankpromenaden på stranden, eller på flanörgatan Jomas.  Här hittar du mängder av souvenirbutiker, specialaffärer, restauranger och kaféer.

Jūrmala är ett finsmakarnas paradis – staden har omkring hundra olika restauranger. Ett väldigt trevligt ställe där man kan äta middag på flanörgatan efter promenaden är restaurangen och grillbaren “Lighthouse” vars kök serverar både europeiska och moderna lettländska rätter, Jomasgatan 63). Ett bra val är ett kanapésortiment som kallas ”Lettländsk atmosfär”, med skarpsill och lökmarmelad på kanapéer av vitt bröd och rågbröd!

Nu i sommar står Jūrmala också som värd för “Al Fresco”, en gourmetfestival med vinprovningskvällar, mästarkurser i matlagning och middagar där kockarna inte bara kommer från Lettland utan också från Spanien och Israel. Ännu bättre är att festivalmiddagarna äger rum efter konserter i Dzintars konserthus eller musikevenemang på stranden. Komplett festivalprogram finns på www.alfresco.lv

Efter en uppfriskande promenad och välsmakande middag, är det dags att slappna av på något av stadens hälsocenter. Om du befinner dig i centrum hittar du de bästa lokalerna för bastu- och bassängavkoppling på ett par hotell, Hotel Jūrmala SPA”, Jomasgatan 47/49) eller “Baltic Beach Hotel”, Jūrasgatan 23/25).

Jūrmala har varit badort ända sedan 1800-talet och har en lång kurortstradition, som lämpligen kan utforskas efter frukost nästa dag. Stadsmuseet, på Tirgonugatan 29, bjuder på en digital presentation av stadens historia, och dessutom en utställning om barn på badort under århundradenas gång, samt konstutställningar.

Över 60 % av Jūrmala är skogsklätt, och bästa utsikten, med ett panorama över staden, är utsiktstornet i Dzintaris skogspark. Tornet är 33 meter högt och du får vara beredd att klättra uppför 200 trappsteg. Men, väl uppe är utsikten från tornet verkligen värd besväret. Enklaste vägen dit är om du startar på Lazdonasgatan.

Jūrmala var också en gång hemorten för Lettlands två mest folkkära diktare, Rainis och Aspazija, vars bidrag till landets kulturarv är enastående. Det finns två ställen där man kan få veta mera om deras liv och skapargärning. Det ena är Rainis och Aspazijas sommarhus i närheten av huvudgatan (Pliekšānagatan 5/7) och det andra är Aspazijas hus (Z. Meierovicagatan 18/20). Dit kommer man enklast med tåg från den centralt belägna Majoristationen till Dubultistationen.

Väl framme på Dubultistationen kan du stanna till en liten stund innan du går till Aspazijas hus och titta på konstutställningen som är inhyst i själva väntrummet på stationen. Det är faktiskt Europas enda utställningslokal som har sin plats inom en fungerande järnvägsstation.

Efteråt föreslår vi att du tar tåget från Dubultistationen till Bulduristationen och följer skyltarna till vattenparken. Bakom vattenparken finns en utmärkt restaurang med fantastisk utsikt över vattendraget Lielupe – restaurant “Laivas”, Vienības prospekts 36). Här kan du äta middag och samtidigt se hur motorbåtar, segelbåtar och kanoter passerar förbi. Pröva på lokala delikatesser som inlagd Östersjösill, skarpsillspastej från Riga eller gäddkotletter med säsongens färska grönsaker – Jūrmala har inte sin like när det gäller fisk och skaldjur!

Efter lunchen tar vi buss nr 1 från varuhuset “Rimi” i riktning “Jūraslīcis” för ett besök på  Jūrmalas friluftsmuseum (www.jbmuzejs.lv, Tīklu iela 1a). Det tar bara en kvart och väl framme kan du beskåda samlingarna av fiskerelaterade traditionella byggnader och redskap. Museet ligger mitt i tallskogen, så besöket ger dig också en chans att andas in en massa frisk luft.

När du är tillbaka på hotellet får du inte glömma att pröva på några kurortsbehandlingar – ryggmassage, pärlbad eller någon speciell badritual. Bärnstenritualen är extra speciell – bärnsten levererar energi och harmoni. Den aktiveras vid kontakt med kroppen och ger fysisk och moralisk styrka samt optimism och vishet. Förutom de speciella bärnstensbehandlingarna erbjuder Jūrmalas kurortshotell mer än 400 olika behandlingar. Läs mera om dem på vår hemsida – SPA & Wellness.

Ta det lugnt på söndagsmorgonen, flanera på promenadgatan och köp fina bärnstenssuvenirer, och res sen tillbaka till Stockholm från Rigas internationella flygplats (avgångar 14:50 eller 18:30).

Vi hoppas du fick en trevlig veckoslutsutflykt!

Dzintari Forest Park sightseeing tower
bottom of page