... ...
top of page

BÖRJA SLÄKTFORSKA!

Du tror kanske att släktforskning är tråkigt och svårt, men det finns otroligt mycket spännande man kan hitta. Och man kommer ofta långt bara genom att prata med sin egen familj och släkt

På sajten Rötter (www.genealogi.se) som drivs av Sveriges Släktforskarförbund kan du hitta mycket hjälp om du är intresserad av att börja släktforska. Här finns bland annat Faktabanken (genealogi.se/faktabanken), ett sökbart arkiv med gamla porträttbilder, ett register över gravstenar som inventerats runt om i landet, information om den i dag så populära DNA-släktforskningen, en databas med uppgifter om ”borttappade” emigranter och tonvis med andra hjälpmedel för dig som vill ta reda på mer om din släkt. På Rötter kan du även läsa nyheter om det allra senaste i släktforskningens magiska värld.

I Rötterbokhandeln (rotterbokhandeln.se) hittar du allt du behöver för att komma igång eller komma vidare med din släktforskning. Här hittar du cd/dvd – skivor, litteratur och andra hjälpmedel för din släktforskning.

Kom igång!

Två favoriter för nybörjaren:

Vägen till dina rötter är nybörjarboken som med ett pedagogiskt upplägg guidar dig vidare till de viktigaste källorna. Sveriges Dödbok 1901 – 2013 är med över 9 miljoner poster den viktigaste databasen på dvd för släktforskaren och den självklara ingången för nybörjaren. Du hittar paketet här!

Börja prenumerera på Släkthistoriskt Forum

Släkthistoriskt Forum är Sveriges äldsta tidning om släktforskning. Den ges ut av Sveriges Släktforskarförbund och har i över 30 år gett en röst åt släktforskning som hobby och vetenskap. Den utkommer med fem nummer om året.

Beställer du via nätet får du ett exemplar av Släktforskarens lilla faktabok på köpet. Beställ här:

www.genealogi.se/shf-erbj-senior

(Gäller inom Sverige så länge lagret räcker. OBS! endast vid nyteckning av prenumeration)

Ta hjälp av andra släktforskare

På Rötter hittar du även Anbytarforum (forum.genealogi.se/), ett forum med över 28 000 användare där man utbyter tips och erfarenheter med andra släktforskare. Man kan även dela med sig av sina kunskaper om släktforskning på Wiki-rötter (wiki.genealogi.se). Tanken är att så många släktforskare som möjligt ska hjälpas åt med att skriva artiklarna, och att man gemensamt ska se till att kvaliteten och behållningen blir hög.

Gå med i en förening

Det kan vara en god idé att gå med i en släktforskarförening. I en förening får du hjälp och stöd samt möjlighet att via kurser och föreläsningar lära dig och utvecklas som forskare. Här hittar du en förening nära dig (genealogi.se/vara-medlemmar). 

Följ oss i Sociala medier

Gilla Sveriges Släktforskarförbund på Facebook för att inte missa våra förmånliga erbjudanden.

bottom of page