... ...
top of page

PEPPARKAKSHUS - TIPS & TRIX

Ett pepparkakshus är ett roligt julpyssel som ambitiösa kakbagare och glada barnhjärtan kan kasta sig över. Vi ger dig tips och trix på hur du skapar det finaste pepparkakshuset.

LÄTT SOM EN PLÄTT

Det är inte svårt att göra ett pepparkakshus, det klurigaste momentet är att skära ut husets sidor lika höga för ett snyggt och hållbart hus. Det finns mallar på nätet som du kan skriva ut eller så kan du göra egna mallar. Du kan också köpa ett färdigbakat pepparkakshus så att du kan hoppa direkt till den roliga dekorationsbiten.

Tips när du bakar pepparkakshus:

  • Gör, eller köp, en dubbel sats pepparkaksdeg och använd hälften av degen för att baka pepparkakshus och den andra hälften för att baka pepparkakor som familjen kan äta direkt.

  • Låt alla delar till pepparkakshuset svalna helt och vänta gärna ett par dagar före du börjar sätta ihop och dekorera huset så att kakdelarna är helt torra.

  • Om du vill kan du piffa upp den traditionella pepparkaksdegen med antingen nejlikor eller kryddpeppar.

DEKORATIONEN GÖR SKILLNAD

Det är skoj att dekorera pepparkakshus och bara fantasin sätter gränser. Sötsaker som chokladknappar och gelégodis ser snyggt ut. Ett supersnyggt och dekorativt sätt att dekorera pepparkakshuset är att ta ut pepparkaksdelarna ur ugnen när de är halvbakade och fylla väggarnas fönster med krossade karameller. Sätt sedan in delarna i ugnen igen för att baka dem färdigt. Nu kommer de krossade karamellerna att smälta och skapa färgade glasrutor i fönstren.

Tips till dekorationen:

  • Det är ofta lättare att dekorera huset innan du sätter ihop det. Du får bättre överblick och det är enklare att arbeta när ytorna ligger ner.

  • Den mest hållbara glasyren gör du av äggvitor, florsocker och ett stänk ättika – om du vill kan du även hälla i lite karamellfärg för att göra dina dekorationer ännu färggladare.

  • Du kan köpa färdig glasyr så att du är säker på att konsistensen är rätt och hållbar.

  • I stället för att använda vit glasyr så kan du smälta socker för att limma ihop huset med.

  • Smält hårda karameller i olika färger och smaker och forma den smälta massan till små julstjärnor eller hjärtan och använd dem för att dekorera pepparkakshuset. Du kan använda pepparkaksformar för att forma karamellmassan.

bottom of page