... ...
top of page

UNDERSÖKNING 

Fyra av fem som fortsätter jobba efter pensionen upplever att jobbet ger dem ökat eller mycket ökat välmående. Det visar en rikstäckande undersökning som Veteranpoolen nu genomfört. 
- Jättespännande, och det finns internationell forskning som stärker undersökningsresultatet, säger professor Anita Björklund på Hälsohögskolan i Jönköping.

Undersökningen, som har besvarats av över 1400 arbetande pensionärer över hela landet, visar att den absoluta majoriteten av de som väljer att jobba vidare upplever ett ökat eller mycket ökat välmående. Mats Claesson, vd på Veteranpoolen AB, är inte förvånad över resultatet.

- Många vill fortsätta jobba, men under andra former. Man vill till exempel oftast jobba deltid. Genom att erbjuda en flexibel arbetsmodell för pensionärer får samhället ta del av all den kompetens och erfarenhet som finns, samtidigt som de pensionärer som jobbar faktiskt mår bättre av det.

 

Därför väljer äldre att jobba vidare

Undersökningen visar även att de två vanligaste anledningarna till att man väljer att fortsätta jobba är extra pengar som kan sätta guldkant på tillvaron, samt att man saknar den sociala delen av arbetslivet. Färre än 10 % av de svarande anger att de jobbar för att pensionen inte räcker till. 

- Ingen pensionär ska vara tvingad att jobba för att klara vardagen. Arbetet ska vara ett komplement för de som vill och kan, säger Mats Claesson.

Enligt Anita Björklund, professor i arbetsterapi på Hälsohögskolan i Jönköping, finns internationell forskning som stärker resultatet. 
- Summariskt är incitamenten för att jobba längre bland annat god hälsa, finansiell vinning, flexibla arbetsförhållanden och stimulerande utmaningar, säger hon.

Och att pensionärers erfarenhet och kunskap värderas högt av både privatpersoner och företag råder det inga tvivel om. Marknaden är glödhet. 

- Nu är våren här och vi har tusentals kunder som söker hjälp med hantverk, trädgårdsarbete och hemstäd. Dessutom behöver många företag hjälp med bemanning. Förra året jobbade över 3000 pensionärer genom Veteranpoolen. Men många känner fortfarande inte till vilka möjligheter som finns för jobb efter pensionen. Där måste vi som bransch göra en insats, säger Mats Claesson. 

 

Om undersökningen

Veteranpoolens medarbetarundersökning skickades digitalt ut till 2400 pensionärer som jobbat under 2016. Drygt 1400 svarade, 62% män och 38% kvinnor. 

bottom of page