... ...
top of page
Vackra hus från prag

PAMPIGA PRAG OCH VACKRA KURORTER

Vi börjar i en av världens allra vackraste huvudstäder för att sedan fortsätta till kungliga kurorter. Vår resa fylls med vackra vyer och magnifik arkitektur. Senior stannar en vecka äter gott och dricker allt från helande källvatten och läkande örtlikörer till den självklara otroligt billiga ölen.

FOTO: Agneta Rickardsson

Prag bjuder på många sevärdheter, vackra byggnader och vyer. Det är en underbar stad att flanera fritt i och kanske gå vilse. Hotell Linder ligger på höjden med en fin innegård i den historiska delen och delvis på Strahovklostrets mark. Vi rör oss nu på UNESCOskyddade områden med kloster, Vår frus kyrka, konstutställningar, restauranger, bryggerier och unika Strahovbiblioteket. Guiden anklagar mig för att ha stulit Silverbibeln. Troligare var det de svenska trupper som logerade här 1648. Några få kvarter bort ligger svenska ambassaden och ett grönområde med vinodling och en gudomlig utsikt över Prags röda tegeltak, gröna koppartak och kyrkspiror. Pragborgen som anlades på 800-talet går det lätt att spendera en dag i. Vi går vidare, stannar och tar bilder och fortsätter på shoppinggator till mytomspunna vackra Karlsbron. Strax söder om bron finns The Lennon Wall, en graffitivägg där varken kameror eller musiken tystnar. Vid floden Moldau ligger Kampamuseet och skulpturer i form av krypande jättebebisar av David Černý. Han har även gjort två omdebatterade skulpturer till Kafkamuseets gård, strax norr om bron. Vi går över Karlsbron till Gamla stan. Här finns fler sevärdheter. Missa inte Rådhuset och det astronomiska uret på torget, det judiska museet och varför inte ta en guidad rundtur till fots, på cykel eller i en veteranbil eller hästdroska.

För de som vill uppleva staden bortom turister så är kvarteren i stadsdelen Praha 2 inne i en spännande förändring. Femstjärniga hotell Le Palais och enklare Ametyst ligger båda i området på Jana Masaryka. Vi utgår härifrån och går uppför gatan Bělehradská där trottoarerna breddades förra året. Nu finns här en härlig blandning mellan gammalt och nytt. De traditionella tjeckiska kvarterskrogarna med samma inredning och menyer som förr lever kvar och serverar knödel och pilsner Urquell. Charmerande högljutt och än så länge riktigt billigt. Här samlas tjecker som alltid bott i stadsdelen med några få turister och med den nyinflyttade internationella skaran som arbetar på ambassader och stora företag. Vi kliver in i Cardamom vars skyltfönster skulle passa in i Stockholms hippare kvarter. Katka är i tjugoårsåldern och visar runt och berättar på mycket god engelska om de olika nötoljorna; pumpa, sesam, hasselnöt, mandel, linfrö och hampa. Utbudet av kryddor är lika sofistikerat. Nya restauranger och butiker poppar upp. Än finns de gamla kvar. Mataffärer, secondhandbutik och vi tittar in i en skivbutik som visar sig sälja svenska Happy socks. Här finns en serbisk restaurang, en kinesisk, en thailändsk, en vietnamesisk och en från Georgien. För den som vill ha picknick finns delikatessaffärer och den lokala marknaden med bröd, ost, korv och grönsaker och frukt enligt säsong. Här finns söta och sura äpplen, plommon som skiftar mellan djupt blått till höstgult och fina blommor. Hotellet rekommenderade Putica, en bistro restaurang, med tapas, hemlagade hamburgare, kyckling och lokalt odlade grönsaker som specialitet. Hemmagjord lemonad är inne liksom cider och äppelmust gjord på traktens äpplen. Från Anglická går vi till torget Náměstí Míru som egentligen är en vacker park med en nygotisk kyrka, S:t Ludmilla, och härifrån går både tunnelbana och spårvagn. Vi går söderut till hotellet på Americká där sorlet från alla restauranger och pubar är så inbjudande att sängen får vänta några timmar till.

Nu väntar Karlovy Vary fjorton mil väster om Prag. Det går tåg och buss genom det böljande landskapet med fält av humle, majs och raps. Den 650 år gamla staden har 50 000 invånare och de flesta arbetar på någon av de 200 spahotellen. Mest känt är Hotell Pupp. Här bor stjärnorna under filmfestivalen i juli och delar av filmen Casino Royal spelades in här. Karlovy Vary är mest känt under sitt tyska namn Karlsbad och den tyska gränsen är bara tre mil bort. Det finns ett stort antal skidorter i gränstrakterna både för längd- och utförsåkning. En rikedom av vandringsleder löper både utmed floderna och upp i bergen. I den smala dalen, inbäddad i berg utmed floden Téplan vandrar människor mellan de olika källorna. De dricker ur porslinskoppar med en extra pip som gör att man dricker långsammare. Mineralvattnet kommer från källan 2000 meter under jord och har olika temperatur beroende på vilken väg det tar till ytan. Varmast är källan Vridlo med +72 grader.

Vacker park

Enligt en legend upptäcktes de varma källorna 1358 då Karl lV med sällskap jagade en hjort som tog ett långt språng och föll vid en källa. Vattnet läkte hundarnas brännskador och även ett sår på konungens arm. Storhetstiden med kända kompositörer och författare som besökare var under 1700- och 1800 talet. Beethoven, Liszt, Chopin, Schiller och Goethe var några kurortsgäster.

Även örtlikören Becherovka har läkande krafter. Apelsinskal, kanel och klöver kan de flesta av oss urskilja på den guidade turen, men resterande 17 kryddor och örter är hemliga. Det är bara två nu levande personer som kan receptet från 1807. På provsmakningen sitter en man från Polen som åker hit en gång om året och fyller bilen med drycken som säljer cirka sju miljoner liter per år. Böhmiskt glas är av hög kvalité och i Mosers fabrik går vi på tur och betraktar yrkesskicklighet. På höjden ovanför staden ligger anrika spahotellet Imperial. En trappa upp finns en dricksfontän av just Moserglas. Här möter jag andra i badrock med sina muggar tidigt på morgonen. Den vanligaste av nästan 100 behandlingar är mineralvattenbad.

Den pittoreska staden Loket med ett slott från 1200-talet ligger bara 12 kilometer bort och det går utmärkt att vandra dit utmed floden. Slottets tortyrredskap och historia skrämmer. Utsikten är fascinerande vacker. Senior störs lite av en filminspelning. Det är regissören Colin Firth och hollywoodstjärnor som Nicole Kidman och Rob Lowe i det som ska bli en tv-serie med namnet Genious. Vi äter lunch på bryggeri St:Florian. På den solgula vägen står ett citat från Richard Gere ” Detta är den bästa öl jag druckit i hela mitt liv”. Han åt lunch här förra sommaren. Bryggeriet gör tre distinkt olika öl och paradrätten är helstekt gris tillagad utomhus i ett två meter djup grop.

Den vackra staden Loket

Tåget från Karlsbad till nästa kurort Marienbad slingrar sig genom tunnlar och över broar. Det unika för Marienbad, Mariánské Lázně, på tjeckiska, är lera och koldioxid. För 150 år sedan satt man utomhus där gaskällan mynnade. Idag sitter vi inomhus och får samtidigt som gasen kommer in i knähöjd andas in syre via näsborrarna. Effekten är ökad blodcirkulation, frihet från smärta och inflammationer. Tjugo minuter går ganska fort.

Det är klokt att komma på besök och prova några behandlingar. För att en kur skall fungera stannar man tre veckor och får ett schema att följa av en läkare. Danubius Healthspa har 900 rum och bor man på ett av hotellen kan man nyttja alla bad och gym. Mineralvatten ingår även här och under en gjutjärnskolonnad med fina fresker finns källor.

Ointresserad av kurer – det går att spela golf. Böhmens första golfbana invigdes 1905 av Kung Edvard Vll av England som var en återkommande gäst. Det finns cyklar att hyra. En udda attraktion är den sjungande fontänen. Exakt klockan nio varje kväll hörs musik i perfekt harmoni med ljussättningen. Musik hörs även dagtid en gång i timman. Vi äter resans bästa middag både vad det gäller service, mat och stämning på Villa Patriot i form av en buffé lagad av kökschef Michal Hunka. Ikväll är det dessutom levande musik och spontandans uppstår. Vid skymning och soluppgång är det extra vackert både här och i Prag.

HITTA MER INFORMATION

HOTELL

www.lindnerhotels.cz - Lindner Hotell Prague Castle

www.hotelametyst.cz - Ametyst Hotel Prag

www.lepalaishotel.eu - Le Palais Prag

www.spa-hotel-imperial.cz - Hotel Imperial Karlsbad

www.marinebad.cz – Danubius Health Spa Resort Marienbad

 

RESTAURANGER

www.putica.cz - Prag

www.becherplatz.cz - Karlsbad

www.hotel-loket.cz/en/brewery-st-florian - Loket

www.villapatriot.cz - Marienbad

 

INFORMATION OCH SEVÄRDHETER

www.prague.eu - Turistbyrå Prag

www.czechtourism.com - Tjeckiska turistbyrån

www.moser-glass.com - Tillverkning av Moserglas

www.becherovka.cz - Museum med provsmakning av Becherovka

 

KOMMUNIKATIONER

Till Prag flyger Czech Airlines, Norwegian och SAS.

www.csa.cz, www.norwegian.com, www.sas.se

www.regiojet.cz - Snabbussar från flygplatsen till Karlsbad och Prag

www.idos.cz - Tågtider för tåg till Karlsbad och Marienbad

 

Agneta Rickardsson text och bild

Blommor i Tjeckien

FOTO: Agneta Rickardsson

bottom of page