... ...
top of page

DAGS FÖR FIKA

Sommaren är som gjord för att ge sig ut på äventyr i vårt underbara land. Varför inte ta sikte på några av de mysiga kaféer som erbjuder både upplevelser utöver det vanliga och hembakat fikabröd? Vad sägs om att ta en glass i slottsmiljö, dricka saft i sagofigurerna Pettson och Findus berså eller njuta av stillheten vid en gammal kvarn? Vi har samlat de bästa utflyktsmålen runt om i Sverige. 

FLICKORNA LUNDGREN

På Kullahalvön i nordvästra Skåne, på Skäret i Halland ligger Flickorna Lundgren. Sedan 1 maj 1938, då Flickorna Lundgren öppnade kaffestuga, har här serverats hembakat och kaffe. Stället är känt för sitt goda fikabröd och den vackra trädgården samt de grönskande omgivningarna, men självklart även för att vara ett av de äldsta, om inte det allra första, kaféet i Sverige.


Öppettider: 12 juni - 30 juni 10:00 – 18:00, 1 juli - 6 augusti 10:00 – 19:00, 7 aug - 20 aug 10:00 – 18:00.

Hitta hit: Skäretvägen 19, 263 72 Skäret


Hemsida: http://www.fl-lundgren.se/index.html

 

 

TAXINGE SLOTTSCAFÉ

Här finns norra Europas största kakbord. Utbudet ändras efter säsong med erbjuder aldrig färre än 65 olika sorter, med allt från smörgåsar till tårtor. Fikastunden tillbringas i slottets bibliotek eller, om vädret tillåter, i slottsparken vid Mälaren. 

 

Öppettider: Maj - Aug 11:00 - 18:00 dagligen

Hitta hit: Taxinge Slott, Näsby 52, 155 93 Nykvarn


Hemsida: https://www.taxingeslott.se/slottscafe/

 

 

CAFÉ AKTERSNURRAN

I Nyköpings hamn ligger familjeägda Aktersnurran som erbjudet hembakat i hamnmiljö. Här kan ni njuta av glass i hembakta strutar till utsikt över Nyköpings hamn i solnedgången. Är det en riktigt fin sommarkväll hålls det öppet ända fram till 21:30. På onsdagar hålls här bilträffar under sommaren.


Öppettider: Från klockan 10:00 dagligen. Stängningstid anpassas efter väder.

Hitta hit: Skeppsbron 7, 611 35 Nyköping

 

Hemsida: http://www.cafeaktersnurran.se

 

 

JULITA GÅRD

Julita gård är Nordiska museets herrgårdsanläggning i Södermanland, vid sjön Öljaren mellan Katrineholm och Eskilstuna. Här visas hur ett storgods fungerade och såg ut i början av 1900-talet. Här kan man även träffa barnboksförfattaren Sven Nordqvists karaktärer Pettsson och Findus på deras gård som är uppförd i ⅔ storlek så att barnen ska känna sig hemma. Det är något särskilt att fika i Pettsons berså. Dock kostar det 120 kronor för vuxen och 20 kronor för barn i entré.


Öppettider: Juni-augusti 10:00-17:00

Hitta hit: Julita Gård, 214, 643 60 Katrineholm.

 

Hemsida: https://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard

 

 

KAFFESTUGAN ANNORLUNDA

Kaffestugan Annorlunda ligger vackert beläget nära Stenshuvuds nationalpark på Österlen. Här erbjuds gästerna något så underbart som en kakbuffé till fast pris. Här finns även enklare lunchalternativ och mjukglass.

 

Öppettider: 19 juni - 3 september 11:00-17:00 dagligen.

Hitta hit: Stenshuvud, 277 35 Kivik

 

Hemsida: http://www.kaffestuganannorlunda.se

 

 

MARY`S CAFÉ & BUTIK

Några kilometer utanför Eskils­tuna ligger Åkerby, en idyll med röda trähus utströdda i sommargrönskan. I den härliga miljön hittar ni Mary’s Café & Butik som bjuder på en skön blandning av mat, konst och inredning. Här anordnas även konserter. I sommar kommer till exempel Eric Gadd, Dough Seegers och Moneybrother att spela. Inne i caféet säljs hemmagjorda skafferiprodukter och ute i trädgården finns en lada som kallas Världsboden där man kan hitta unika presentartiklar att köpa med hem.

 

Öppettider: Fr o m maj är det öppet tisdag till söndag 11.00 - 17.00, på fredagar även frukost 8:00 - 10:00.

Hitta hit: Åkerbyvägen 2, Eskilstuna

 

Hemsida: http://maryscafe.se/marys/

 

 

TOMATENS HUS

Mellan Landskrona och Helsingborg ligger Tomatens hus och Miss Alice. Här kan besökaren självklart njuta av tomatpaj, men även gott kaffe med något sött till. I lanthandeln går det att köpa allt från tomatmarmelad till hemmagjord chutney och goda ostar.  

Öppettider: Butiken har öppet må - fr 10:00 - 18:00, lö-sö 10:00-16:00. Miss Alice Krog & Delikatesser 2 maj - 3 sept Ti-Sö 11:00 - 16:00

Hitta hit: Aspavägen 418- 419, Vallåkra

 

Hemsida: http://tomatenshus.se

 

KVARNEN EKENÄS

Vill du fika omgiven att total stillhet och lugn, ska du bege dig till den gamla kvarnen vid Ekenäs. Här, mellan Vadsbro och Bettna, ligger ett mysigt café med hembakat bröd, engelska teer, antikviteter och kuriosa från England. Här finns dessutom ekologiskt Ekenäsmjöl, malt på KRAV-godkänt ekologiskt spannmål från Ekenäs. Caféet firar tio år i år och allt fikabröd är bakat på eget mjöl. Vissa sommarkvällar arrangeras konserter av olika slag i sommarkvällen och även teaterföreställningen Romeo och Julia ges 29 och 30 juli.

 

Öppettider: April-Juni, Ons-Fre 11:00 – 18:00, Lör-Sön 10:00 – 16:00, Juli-Aug, Tis-Fre 11:00 – 18:00, Lör-Sön 10:00 – 16:00, Sept, Lör-Sön 10:00 – 16:00.

Hitta hit: Kvarnen Ekenäs, 642 95 Flen

 

Hemsida: http://kvarnenekenas.blogg.se/index.html

 

 

GLASSBAREN I BRÄCKE

Älskar du gelato är Glassbaren i Bräcke ett måste för den som har vägarna förbi. Ett perfekt vattenhål när du kryssar mellan loppisarna. Till och med mjukglassen har hemmagjorda smaker. För den som hellre vill ha en hederlig fika erbjuds kokkaffe eller te och hembakat kaffebröd. Glassbaren har ingen hemsida, men likväl prisbelönt glass. Två år i rad har glassbaren prisats i SM i glasstillverkning, nu i år fick de bronsmedalj i kategorierna chokladglass och “Glassmästarens favorit” samt silvermedalj för sin vaniljglass. Väl värt en omväg alltså. 

 

Öppettider: Varierande beroende på helgdag eller inte. “Är flaggorna ute har vi öppet”. Det bästa är att ta sig en titt på deras Facebook-sida innan man beger sig dit.

Hitta hit: Skolgatan 2, 840 60 Bräcke.

 

Kontakt: Telefon: 070-229 14 55 

bottom of page