... ...
top of page

"VI BYTER SLASK MOT BLOMSTRANDE VÅRVÄDER"

”Vi plockade mogna apelsiner och satte oss sedan i solen under blommande mandelträd och åt tapas och drack vin”. Britt-Marie Löfstedt blir drömmande på rösten när hon berättar om en av upplevelserna under långtidssemestern i Spanien förra vintern. Nu har hon och maken Göran bokat in en ny vinterresa till Sydeuropa och Medelhavet – men denna gång ska de vara borta i fyra veckor i stället för två prova-på-veckor. ”Det är livskvalitet att få byta vinter mot vår”, säger hon.

När vinterstormarna tagit sitt grepp om Västkusten och allt blir grått och tråkigt är det perfekt att ta en bekväm och prisvärd långtidssemester rakt in i en blomstrande vår, säger Britt-Marie.

     

– Att se färgerna och känna dofterna av blommande vårblommor, uppleva ljuset och känna värmen från solen är livgivande, fortsätter hon.

Förkänsla för Sydspanien

Med en dotter som har arbetat som reseledare och flygvärdinna, stationerad på Mallorca, kanske det är lätt att förstå att paret Löfstedt har en förkänsla för just Spanien. Tidigare åkte de ofta och besökte sin dotter i september, när turistruschen sinat och temperaturen sjunkit till en behaglig nivå.

 

– Men sedan vi pensionerade oss för tio år sedan har vi fått andra möjligheter att stanna borta längre. Och februari–mars är en underbar tid vid Medelhavet, då allt är frodigt och grönt, mandelträden och mimosan blommar, apelsinerna är mogna och klimatet som svensk vår

 

– och till och med som försommar, säger Britt-Marie.

– Dessutom är det lugnt och skönt, även om det finns turister är de ju inte alls lika många som på sommaren, tillägger hon.

Britt-Marie och Göran tillhör den växande skara som älskar att resa – och som dess-utom tycker om att vara aktiva.

 

– Att ligga stilla i solstolar ligger inte för oss. Därför uppskattar vi verkligen en resa där det finns många olika aktiviteter att välja bland, när och om vi får lust, säger Britt-Marie.

 

– I fjol spelade vi boule, kägla och minigolf, var med på frågesport, vandrade och deltog i många av de trevliga utflykter som arrangerades en gång i veckan.
 

Ökad efterfrågan på aktiviteter

Att det inte bara är paret Löfstedt som tycker om att ha något att göra då de är bortresta bekräftar också Ulla, som varit ansvarig för Grand Tours program för långtidsresenärer i Sydeuropa. Hon är sedan många år bosatt på Mallorca och har varit i resebranschen i 45 år som både reseledare, platschef och regionansvarig för Spanien.

 

– Jag kom hit redan på 1960-talet och har varit med om utvecklingen, framförallt här men också i Algarve, på Malta och i Andalusien, under decennierna som gått. Och det är tydligt hur resandet har förändrats under årens lopp.

– Under många år var det mest sol och bad i kombination med nattliv som lockade. Men efterfrågan på genuina upplevelser har ökat markant. Det här innebär att turismen i främst västra Sydeuropa har blivit mer miljöinriktad – för att bevara det unika och vackra– och dessutom att utbudet av aktiviteter har utvecklats, säger Ulla.

Allt är bättre på vintern

År 1963 gick det första charterflyget till den vackra ön i Medelhavet. Men Mallorca, Malta och Andalusien har varit populära turistdestinationer mycket längre än så, redan under antiken. Det är inte svårt att förstå varför. Klimatet, naturen och kulturen gör att många återvänder år efter år. De långa stränderna inbjuder till bad och avkoppling och de pittoreska byarna till upptäcktsfärder. Det är dessutom lätt att ta sig runt med hyrbil eller lokalbuss. Längs kusterna finns genuina byar där det gamla blandas med det nya och ofta med en hamn där fiskebåtar och lustjakter guppar sida vid sida. Både i Andalusien och på Algarvekusten finns också många bra golfbanor och vandringsleder. På Malta erbjuds ett rikt utbud av historiska och kulturella sevärdheter.

 

– Jag vurmar särskilt för de underbara resmålen Nerja och Almuñécar – som har så mycket själ och genuin atmosfär, och som är ännu underbarare på vintern. Det är lugnare, stränderna är öde och fantastiska att promenera vid. På vintern är det frodigt och grönt med överdådig blomsterprakt. Det är dessutom ett behagligt klimat som påminner om svensk vår med klar luft och ljuvligt värmande solstrålar, säger Ulla.

Skräddarsyr programmet

Ulla har arbetat i många år med att leda och arrangera aktiviteter för Grand Tours. För att kunna njuta maximalt är det viktigt att känna sig trygg under en längre vistelse utomlands. På samtliga destinationer för långtidssemester erbjuds därför omfattande resmålsservice.

 

– Vår inriktning är ”tid för livet”. Alla ska kunna vara med och ha behållning av det vi ordnar. Det innebär till exempel att man kan välja att vara med på olika aktiviteter till självkostnadspris, så som fotbollsmatcher, konserter, frågesporter, vinprovningar eller strövtåg. Vi försöker att skräddarsy upplägget med lite olika aktiviteter efter deltagarnas önskemål.
   

 – Våra resor inkluderar inte bara flyg och hotell utan även trygghet och omtanke. Vi har valt våra lägenhetsboenden med själ och hjärta. Med närhet till marknader och mataffärer, där du kan handla till frukosten och middagsmaten så att reskassan räcker längre. Våra resor tål att jämföras – framförallt i innehåll, säger Ulla.

   

– Att arrangemangen är populära vittnar det stora antalet deltagare som återkommer år efter år – rekordet är en norrman med hela 24 besök.

Enligt Britt-Marie Löfstedt är de sociala kontakterna en mycket viktig anledning till trivseln.

     

– Du behöver aldrig vara ensam, om du inte vill. Det passar därför utmärkt även för den som reser ensam på den här typen av långtidsresor, och många återkommer som sagt varje vinter under många år.

     

– Det är vinterresorna som håller oss vid liv, säger Britt-Marie och skrattar.
 

Heléne Murdoch och Linda Alexandersson i samarbete med Grand Tours

bottom of page