... ...
top of page

LÄR DIG NÅGONTING NYTT

Det är aldrig försent att lära sig nya saker. Hur ser kursutbudet ut för seniorer och vad bör man tänka på?

Fler och fler Folkhögskolor erbjuder sommarkurser för den som vill kombinera en vistelse i annan miljö med att studera. Varje sommar vaknar mindre orter upp för att välkomna sommargäster som bor och förkovrar sig. Som exempel kan nämnas Svalöv i Skåne dit tusen personer beräknas komma för att gå på någon av skolans sommarkurser. Folkhögskolans personal och lärare arbetar för att du ska trivas och må bra under tre eller fem dagar. Det mest bekväma är att du bor och studerar på skolan. Kurser som erbjuds i sommar i Svalöv på Fridhems Folkhögskola är bland annat Skriv ditt liv -gestalta minnen, Bridge och Modellera med 3D för att nämna några. På www.folkhogskola.nu kan du enkelt välja län och själv botanisera i sommarens kurser och utbildningar.

Senioruniversitet och pensionärsuniversitet är ett annat alternativ, mer på hemmaplan. Till största del består verksamheten av studiecirklar och föreläsningar. En sak att tänka på är det många som vill komma med på just de olika Senioruniversitetens utbud, så var ute i mycket god tid! Detta stora utbud finns på universitets- och högskoleorter i Sverige och utomlands och sorterar under www.folkuniveristetet.se/Skolor/Senioruniversitet

 

Att själv starta upp en studiecirkel tillsammans med andra är också ett alternativ. Kontakta ett studieförbund, till exempel Studiefrämjandet så kan en handläggare berätta allt om hur vad just ni behöver ha hjälp med för att utvecklas i er studiecirkel. Det kan innebära allt från materialkostnader, kurslitteratur, lokalkostnader, föreläsningar, ledar- och föreningsutbildningar eller vad som bäst behöver när ni vill utforska något särskilt intresseområde. Om ni är en grupp som träffas mera sällan fysiskt kan Studiefrämjandet även erbjuda hjälp med studiecirkel på distans via IT-teknik. En enkel väg att hitta något nytt kan vara att kontakta ditt närmaste kommunala bibliotek som idag erbjuder allt från föreläsningar, dagskurser och andra event riktade just till seniorer. Valet är ditt. Att studera är både en social och lärorik resa.

                                                    ´

Text: Myrthel Hermansson

bottom of page