... ...
top of page
Kicki Danielsson på scen.

KICKI DANIELSSON

"Jag älskar min publik"

Senior träffar Kicki Danielsson på Scandic Malmen i Stockholm. Ute regnar det, men runt Kicki har det blåst färdigt. Nu är det hennes sångröst som gäller.

Text: Agneta Rickardsson

Din karriär tog fart redan på 1970-talet när du var sångerska i dansbandet Wizex.  Du har sålt drygt 3,5 miljoner skivor och du har 26 guldskivor. Förra året var du hyllad i tv och i vår har du varit på turné. Hur känns det?

 

Bra nickar hon och ett leende sprider sig till ögonen.

–Det känns bra.

Hon fortsätter:

–Jag älskar att vara ute och möta min publik. Jag och min orkester har varit på konserthusturné från Helsingborg i söder till Luleå i norr. Mina omtänksamma, kunniga vänner Sulo Karlsson och Idde Schultz har alltid varit med. Innan Sulo började skriva texter åt mig hade det gått 17 år sedan mitt senaste album. Han har fått mig på rätt väg. I samband med skilsmässan var det mycket svart i mitt liv. Osby Tennessee, som jag sjöng på Melodifestivalen var han med och skrev. Tidningarna blev väl glada för de kunde skiva att Kikki misslyckas på första sidorna igen.

–Sulo har betytt jättemycket för mig. Han har både skrivit och producerat ”Portrait of a Painted Lady”. Idde Schultz har precis utbildat sig till yogalärare och jag är mycket intresserad av yoga. Jag tror att det är bra för att bemästra stress. Jag vill hitta den där grejen som gör att man kan fly in i sig själv.

 

I år fyller du 66. Många går i pension, men du verkar lägga in en högre växel. Hur gör du för att orka? Hur tar du hand om din hälsa?

–Jag har börjat träna. Sedan har både tv-programmen och turnén varit roliga att göra. 

Hon berättar att 1986 vaggades hon in i något som hon idag ser som en villfarelse. Då förklarade man för henne att när man har reumatism måste man vila. En sanning med modifikation. Nu har hon lärt sig hur hon skall träna. När hon bröt foten i november skaffade hon sig en personlig tränare och ägnade sig åt avlastande träning som cykling. Hon cyklade inomhus tills solen kom fram och isen var borta. Nu är det stavgång och så syns hon nu i tv-reklam på sin elcykel.

–Man får tänka på att man är reumatiker, men det får inte bli en ursäkt säger hon leende. Hon tystnar, tänker en stund och säger att hon vill förbättra sina mat- och sovvanor också.

 

-Får jag bara säga en sak? säger en kvinna med stark stämma.

Vi tittar båda upp. Hon tittar Kikki rakt i ögonen och säger:

–Jag älskar dig. Tack!

Hon är 50+, lång, välklädd och lämnar oss lika snabbt som hon dök upp. Då och då har någon tittat bort mot vårt bord längst in i hörnet. De har känt igen Kikki Danielsson och berättat för sina vänner som gjort sig ärende mot vårt bord.

–Det är oerhört värmande, säger Kikki. Ibland är det unga tjejer som kommer fram, ja, även unga killar. De yngre vill ofta ta en selfie med mig.

Om du skulle välja tre höjdpunkter från din karriär vilka skulle det vara?

  1. 1978 – När jag var med i Melodifestivalen första gången.

  2. När jag var i Amerika, i Nashville. Att få göra en egen show, att vara med i TV och i olika talkshows, att spela in en LP. Det var stort. Jag älskar USA och jag har släkt i Florida.

  3. Bra vibrationer! Jag kom trea i Eurovision. Hon tittar ner snabbt och när hon tittar upp lyser hennes ögon av leendet och hon ser ut att växa på sin stol.

    –Tv-programmet ”Så mycket bättre” är viktigast. Det var en omvälvning. Det hände så mycket där, jag trodde knappt på det. Men jag kände mig älskad, accepterad och respekterad. Det var en livsomvälvelse – herre gud, kollegorna satt där och hyllade mig.

 

Har du något tips till läsaren?

–Ja, jag vet inte. Men något som är väldigt viktigt för mig är att jag vill sitta ensam på nyårsafton. Då gör jag bokslut för året. Jag vill se vad jag kan förändra. Vad gjorde jag bra? Vad vill jag ha kvar? Jag går på djupet.

 

Nyår passar henne perfekt eftersom hon inte gillar att hänga med människor som dricker och blir högljudda. Hon har blivit bättre på att inte utsätta sig för det hon inte tycker om och hon har lyckats ändra sitt sätt att tänka. Dessutom uppskattar hon att vara ensam.

–Jag blir klokare och klokare år för år. Det är väl det som är meningen med att bli äldre. Men man måste tänka om. Med grubbel sänker man bara sig själv. Man måste rensa ut gammal skit. Att vinna över alkoholen var naturligtvis en jätteseger för mig.

 

Kikki Danielssons liv har inte alltid varit enkelt och dessutom har tidningarna älskat att låta hennes liv bli till rubriker. Hon kände länge en bitterhet över att inte få växa upp med sina syskon och föräldrar. Skilsmässan och alkoholen tog också hårt. Tv-programmet ”Så mycket bättre” var en enorm boost och SVT sände ett fint porträtt i julas signerat Susanne Cederberg. Nu har Kikki Danielsson berättat om sin resa i dessa två tv-program och hon är nöjd. Hon har satt punkt. Dansbandsdrottningen är idag en countrysångerska som blickar framåt.

 

Du var först ut i tv-programmet ”Arga snickaren VIP” för något år sedan.

Visst byggde ni en insynsskyddad altan då?

–Det gjorde vi. Tidigare var jag den enda i kvarteret utan, säger hon och skrattar.

Dags för en ny TV-show? Du ledde ju Kikki i Nashville på 80-talet?

–Ja, nu kan vi köra Kikkis Altan i Bollnäs, svarar hon snabbt.

 

Innan vi skiljs åt kollar Kikki Danielsson hur länge gymmet är öppet. Hon skall cykla innan hon somnar på sitt hotellrum.

Foto: Peter Knutson

FAKTA

Ålder: född 10 maj 1952

 

Bor: Bollnäs

 

Aktuell med: Sommarkonsert och avslut på vårturnén i Helsingborg.

 

Favoritmat: FLÄSK MED LÖKSÅS

 

Smultronställe: JAG LETAR FORTFARANDE

 

Blir lycklig av: Ett leende och mitt barnbarn. 

 

Önskar mig:  Ett långt och friskt liv så att jag kan se mina barn och barnbarn växa.

Älskar: Katter, mina katter. 

bottom of page