... ...
top of page

11 ANLEDNINGAR TILL ATT VÄLJA JŪRMALA SOM SEMESTERMÅL

1. En unik kurort för din hälsa

Jūrmala är den största kurorten vid Östersjöns strand. Staden är en oas av naturlig läkning och hälsa som stoltserar med en otrolig koncentration av naturresurser såväl i luften som på marken – mycket mer än du kan hitta på spaanläggningar på sydligare breddgrader. I själva verket är hela Jūrmala-området ett naturligt spa. Den milda, joniserade havsluften läker luftvägarna och stärker immunförsvaret. Tallskogens underbara dofter främjar ett friskt hjärta. Och den legendariska leran och mineralvattnet (som innehåller svavel, brom och natriumklorid) under Jūrmala hjälper till att eliminera toxiner som har samlats i kroppen. Människor har badat i lera och mineralvatten på Jūrmalas spaanläggning, spacenter och vilohem i över 180 år.

2. Den Norra Rivieran

Jūrmala kallas ofta för ”den norra rivieran”. Precis som kustområdet Vidzeme nordost om Riga, bildades Jūrmala genom att flera äldre fiskebyar och badorter förenades. I likhet med den franska Rivieran gav öppnandet av en järnvägslinje under det sena 1800-talet, som idag löper genom hela Jūrmala och rakt igenom centrum, ett större antal besökare till området och hjälpte spakulturen att blomstra.

Under årens lopp har känslan av ”den norra rivieran” i Jūrmala bara vuxit sig starkare. Idag är Jūrmala en sällsynt tillflyktsort fri från den stress och det kaos som råder i dagens samhälle, där man fortfarande kan hitta den sällsynta harmonin mellan natur och stadsmiljö. Havet, vinden och majestätiska tallar samexisterar med ett levande kulturliv, en uppfriskande kombination som inspirerar och berikar varje besökare.

3. Stadens skogar och sanddyner

Jūrmala är en av få städer i Europa där du inte bara andas frisk havsluft, utan också kan njuta av den naturliga aromterapi som tallskogarna ger. En tredjedel av stadens yta är täckt av skog och på många platser är stranden dold bakom tall bevuxna sanddyner. Här har skogen bokstavligen vuxit in i staden och ger både invånarna och besökare en mycket välkommen känsla av lugn och harmoni. Ett av Jūrmalas guldkorn är Ķemeri nationalpark med sin 8 000 år gamla mossbevuxna sumpmark orörd av den mänskliga industrin. 97 arter av skyddade växter och nästan 260 av Lettlands 342 fågelarter finns i parken, bland dem sällsynta fåglar som svart stork, mindre skrikörn, havsörn och vitryggig hackspett.

 

 

4. Jomas iela

Jomas iela är hjärtat av Jūrmala. Semesterfirare fyller stadens huvudgata varje sommar och det sägs att det var här som Jūrmala började. När Jūrmala fortfarande mestadels bara var stora sandvidder blåste vinden fram och tillbaka och skapade en serie av sanddyner och dalar. På lettiska kallas sådana för dal joma, och huvudgatan, som numera heter Jomas iela, formades längs en av dessa dalar. Sedan den allra första början har den här gatan utgjort stadens centrala scen och den används nästan som en catwalk av sommarens turister och spagäster. Det är här stadens finaste butiker och de mest populära kaféerna och restaurangerna finns. Det är också här som den traditionella årliga Jomas Iela Festival äger rum och lockar tusentals besökare.

 

 

5. Uttrycksfull träarkitektur

Träarkitekturen är ett av de utmärkande dragen i Jūrmala, i synnerhet de pittoreska hemmen med dekorativa små torn och inglasade verandor. Trä valdes som byggnadsmaterial för spahusen redan i mitten av 1800-talet, när sommarens semesterfirare började fly staden för att koppla av i Jūrmala. Den speciella estetiken träet gav förkroppsligade tidens nyklassicism, jugendstil och nationalromantiska motiv. Idag strävar funkisstilen efter att bli en del av den långa traditionen av sommarhem i träarkitektur.

 

 

6. Svamp och bärplockning i centrum

Tro det eller ej, men det är möjligt att plocka ätliga vilda bär i centrum av Jūrmala. Medan du tar en joggingtur genom de tall bevuxna dynerna eller Dzintari Forest Park kan du plocka en handfull blåbär från buskarna som växer bredvid vägen och därmed uppfylla ditt dagliga behov av vitamin A, C och K, eller plocka karljohansvamp som har kommit upp genom mossan. Letter är galna i svampplockning och tycker att hösten inte har börjat förrän man har gjort svampsås av den första skörden handplockad svamp.

 

 

7. Bekväma stränder och en lång nudismtradition

Jūrmalas badkultur är hundratals år gammal, även om den har förändrats under åren och anpassats till varje tidsålders stil och vanor. Idag har Jūrmala en 24 kilometer lång strand med 11 etablerade badplatser. De som vill komma så nära naturen som möjligt kanske vill besöka mynningen av floden Lielupe, där Jūrmalas nudister traditionellt samlas.

 

 

8. Naturens krafter leker på stranden

Jurmalas strand är den perfekta scenen för att bevittna naturens skönhet och styrka. På dagarna värmer solen stundtals för att sedan försvinna så att skuggan faller över vidderna av sand och vatten, och på kvällarna bjuder himlen på en underbar palett av färger. Vinden skapar ständigt föränderliga mönster på den fina kvartssanden och påverkar havets temperament, från lugna spegelblanka vatten före solnedgången till arga stormar, och från istäcket på vintern till islossningen på våren när havet kastar sitt istäcke mot stranden.

 

 

9. Utomhusmusik och konst i annorlunda miljöer

Jurmalas historiska scener och trädgårdar har glatt publiken med utomhuskonserter i över ett sekel. Idag kan gästerna njuta av musik på utomhusarenan Dzintari Concert Hall och i Dzintari Forest Park, samtidigt som måsarna sjunger i fjärran och solen ger naturligt ljus och scenografi. Jurmala är också fyllt av konst i offentliga miljöer, särskilt den livliga järnvägsstationen Dubulti, som nyligen har blivit en plattform för samtida konst.

 

 

10. Avkoppling vid havet

Sol, hav, vind, vit sand, kilometerlånga stränder, talldoftande luft ... Jurmalas miljö är som gjord för ett stort utbud av utomhusaktiviteter och sport. Vissa väljer lugna långpromenader, jogging eller stavgång längs stranden, genom skogarna och över sanddynerna, medan andra föredrar en match beachvolleyboll eller fotboll. Den som älskar vinden och extremsport tar till vattenskidor och wakeboard.

 

11. Europas mest romantiska solnedgångar

Det är omöjligt att beskriva Jurmalas solnedgångar – man måste uppleva dem. Faktum är att det har blivit något av en ritual att njuta av solnedgången. För det första är den ena solnedgången aldrig den andra lik i Jurmala. För det andra är de förmodligen de färgstarkaste solnedgångarna du någonsin kommer att se. Alla bjuder de på ett förspel och efterspel av unika nyanser som spelar ut mot molnen på kvällens horisont – från mjuka flytande akvareller till flammande, surrealistiska uppvisningar.

bottom of page