... ...
top of page

HOLLAND

VATTEN, LAND OCH MERA VATTEN

Vi cyklar utmed kanaler, njuter av båtturer och fascineras av olika molnformationer och väderkvarnar på rad. Vi besöker Dordrecht, Kinderdijk och Giethoorn. I Amsterdam avslutar vi med världsberömd konst och gourmetmat.

Dordrecht är Hollands äldsta stad. I Kinderdijk står nitton stolta verksamma väderkvarnar mer eller mindre på rad. I Giethoorn måste brevbäraren leverera post per båt. Naturparken Weerribben-Wieden är perfekt för naturälskaren och Amsterdam för konst och shopping.

 

Dordrecht fick sina statsrättigheter 1220. Innan dess hade Vikingar som kommit på floden Oode Mas både bränt och härjat. Staden har varit viktig både politiskt, religiöst och med handel då tre floder flyter här. Rotterdam ligger några mil norrut och det går att åka båt mellan städerna. Vi tar tåget och går mot den bilfria medeltida stadens centrum på Johan de Wittstraat. Vi stannar på gastropub Post för mat och sedan går vi på kullerstensgator mellan hus som lutar. Vi beundrar stadsporten, ser mysiga marknader, utomhusserveringar och i hamnen har flera hus konstgallerier i gatuplan. En svensk lyckades så bra här att det står Stokholm på tegelhuset som en gång var hans.  

Från hamnen tar oss en stolt skeppare från Venedig till Kinderdijk och deras välkända ofta fotograferade kvarnar. Tre är öppna för besökare. En renoveras. Femton är bebodda. Det tog vår guide Peter Paul Klapwijk 22 år i ”kvarnkö” innan han kunde flytta in med fru och barn. Att hålla rätt vattennivå har varit den viktigaste uppgiften för kvarnarna. Idag är de moderna pumpstationerna effektivare. Kvarnarna byggdes på 1400-talet och är med på UNESCOs världsarvslista. ”Vår skeppare” tar oss nu till bryggan vid hotell Augustus som är inrett i ett gammalt vattentorn. Pumpstationen är omvandlad till restaurang och mycket av ingredienserna odlas på plats. Till frukost och middag går vi över den grönskande, väldoftande gården. Restaurang Augustus är rustik och populär. Ett holländskt par berättar att de kommer hit varje vecka. Pannkakor, pizza och äppelpaj är deras favoriter. Biesbosch nationalpark är på cykelavstånd liksom centrum.

 

”Venedig i norr” kallas Giethoorn, som fått sitt namn efter de hundratals gethorn som hittats i torvmossarna. Här finns nio mil vattenvägar och ett tjugotal båtuthyrare. Smit’s Paviljoen ligger i en sjö längst ut på en brygga. Fisken är god och utsikten oändlig. Vi hyr en motorbåt och kör så fort det går. Det är fridfullt förutom några japaner som ett tag snurrar i snäva cirklar med sin båt. Tur att elmotorn maxar på sex kilometer i timmen. Några få gånger om året lär det vara trafikstockning i villakvarteren. Där har vi gräsmattor i ögonhöjd. Ovant, men trevligt.

Några kilometer bort ligger naturområdet Weerribben-Wieden. Vatten, vass, torvmossar och skog alternerar. Vi hyr cykel och trampar på välmarkerade vägar. Vilar gör vi vid broöppningar. Det hade varit kul att spendera några nätter i en egen stuga i Kluft, men nu har vi bokat hotell i Amsterdam.

Området där vårt hotell ligger var förr landsbygd. År 1800 stod Rijksmuset klart. Här ligger även Stedelijk Museum med modern konst och formgivning, konserthuset Concertgebouws och Van Gogh Museet. I kvarteret står ståtliga sekelskifteshus. Vi bor i ett av dem och på kvällen fönstershoppar vi bakom hotellet - Prada, Louis Vuitton, Dior och Chanel.

 

På Rijksmuseum är den vanligaste frågan:

-Var hänger Rembrandts Nattvakten?

Den hänger en trappa upp och runt står och sitter folk. Undvik köer och boka biljett på nätet. Vi har bokat bord på Rijk. Under museets tio år långa renovering visades här tavlor. Idag beundrar vi kreationerna på tallriken. Joris Bijdendijk är en av Amsterdams omtalade kockar och förra året blev man den första museirestaurangen med en stjärna i guide Michelin. Seniors reporter får en kort pratstund.

– Vi är glada för stjärnan. Basen är holländska råvaror som vi köper så lokalt som möjligt. Inspiration hämtar jag från vår rika historia.

Rätten med kålrot, den holländska osten Texels, libbsticka och blåbärssås är en ljuvlig smaksensation.

– För blåbärssåsen har jag ett svenskt extrakt och sedan gör jag som när man tillagar en rödvinssås. Vi har inte höjt priserna. Vi vill att alla skall kunna komma. Tre rätter kostar 37.50 euro.

Kammussla med alger och gröna jordgubbar var också god.

I Amsterdam cyklar man snabbt till och med i stora Vondelparken.

Text & bild: Agneta Rickardsson för Senior.se

Holländske kökschefen Joris Bijdendijk på restaurang Rijks 

FAKTA 

 

HOTELL

www.villa-augustus.nl - Hotell Villa Augustus

www.dekluft.nl - Rekreationscentret De Kluft

www.bilderberg.nl - Hotel Jan Luyken Amsterdam

 

RESTAURANGER

www.restaurantpost.nl - Restaurant Gastrobar Patisserie

www.smitspaviljoen.nl - Smit’s Paviljoen

www.rijksrestaurant.nl - Rijks

 

SEVÄRDHETER

www.vvvdordrecht.nl - turistinfo Dordrecht

www.kinderdijk.org - väderkvarnar på rad

www.giethoorntourism.com - turistinfo Giethoorn

www.rijksmuseum.nl - rikjsmuseum

www.iamsterdam.com - turistinfo Amsterdam

 

www.macbike.nl - cykeluthyrare i Amsterdam

www.gvb-nl - tåg spårvagn, buss och i Amsterdam

www.ns.nl - tåg i hela Holland

bottom of page