... ...
top of page
Glada seniorer på Hawaii

ALOHA HAWAII 

Text & Foto: Agneta Rickardsson

Senior.se - TId för Livet, har träffat några svenskar som har valt att leva i Hawaiis tropiska klimat där avokado, papaya och mango växer i trädgårdarna och där golfbanorna är gröna och öppna året runt. Redan 1881 kom två segelbåtar med skandinaver till Hawaii. De arbetade under slavliknande förhållanden på sockerfälten. Idag är det så klart annorlunda.

Vi börjar med ett besök i Honolulu och stadsdelen Waikiki. Utmed Stilla Havets sandstränder ligger hotell, restauranger och butiker. Några kvarter bort mot Palibergens gröna höjder bor Monika och Gunner Danielson. De äter frukost på sin balkong - varsin halv perfekt mogen papaya med banan och så kaffe. Minst fyra gånger i veckan spelar de golf, ofta på militärbaser som Hickam. Här har de skakat hand med president Obama på golfbanan och sett flygplanet Air Force One på nära håll. Detta är möjligt eftersom Gunner tidigare arbetat för flygvapnet. Det var en svensk byggmästare som byggde Aloha Tower, där båtarna kom in förr, säger Gunner. 

Monika fyller i att Aloha Tower då var Honolulus högsta byggnad, 56 meter, och den stod klar 1926. Idag finns det gott om skyskrapor och nya byggs ständigt.​

Morimoto Waikiki är en av presidentens favoritrestauranger. Här delar Monika och jag nu på ett stort fat sashimi, rå fisk. Lite längre österut, vid Hilton Hawaiian Village är det en fin sandstrand med dusch och toalett som Monika gillar. Gunner och jag tycker att man skall köra runt vår ö, Oahu. Det finns så många utsiktsplatser och stränder. Hanuma Bay är bäst för den som gillar att snorkla och de riktigt inbitna surfarna går upp till fyren vid Makapu’u för att analysera vågor och strömmar innan de väljer Sandy Beach eller Makapu’u. Bellows Field Beach Park är militär mark, men sandstranden med milda vågor är öppen för alla på helgerna. Diamond Head är en utdöd vulkan som man kan vandra upp i. Och det finns mycket mer att se.

 

Monika kom till Hawaii redan 1956, tre år innan Hawaii blev USA:s 50:e delstat. Hon och maken träffades på Skandinaviska klubben som idag för en tynande tillvaro.

 

Om man kommer till Hawaii första gången i sitt liv, vad skall man tänka på då?

”Golf “svarar Gunner snabbt och Monika nickar instämmande.

Morimoto Waikiki
Flaggor

Ulf Kahlström bor i Kailua, nordöst om Honolulu. På många sätt liknar området ett svenskt villakvarter. Fast inte riktigt. Ulf sitter vid datorn, på sitt kontor. Skrivbordet står som alltid utomhus, vid poolen med utsikt över vatten och växter. Den svenska och den hawaiianska flaggan är hissad och en ljum vind blåser svalkande.

 

Ulf drömmer sig gärna bort till tiden då frun Berit levde. Då var de ofta ute med båten och på ön The Big Island. Paret hade hus där, i Kona, på västra sidan av ön. Där finns svarta lavastränder, perfekta att dyka och snorkla från. Ulf har fångat både ahi (tonfisk) och svärdfisk; dessutom har han sett valar och delfiner. Han har många härliga hawaiianska minnen och stortrivs fortfarande med klimatet och grönskan.

 

Bodil och Dave Anderson bor inte långt från Haleakala Crater på ön Maui. De börjar varje morgon med en promenad. Idag följer Senior med i bilen några kilometer till Thompson Road. Här möter oss böljande kullar och utsikt över Stilla Havet. Bodil pekar ut mediagurun Oprah Winfreys privata spa. Hennes hem ligger dolt bakom en träddunge. Alla vi möter hälsar glatt och snart är vi tillbaka vid bilen och charmiga Grandmas Maui Coffee House. Det är dags för frukost. Acaibowl med blåbär, banan, jordgubb och kokos. Under nio år inspirerade Bodil gäster till ett friskare liv på sitt hälsohem The Plantation Spa. Vegetarisk mat, yoga, meditation och gäster som Margeaux Hemingway var vardagsmat. Bodil arbetar fortfarande med Young Living, biodynamiska eteriska oljor som håller kroppen ung.

 

Från Haleakala är det populärt att se soluppgången, trots att folk då tvingas upp från sina hotellrum vid tresnåret. Men vulkanen är alltid vacker och solnedgångarna kan vara magiska. Till Baldwin Beach åker Bodil gärna för att bada och plocka snäckor. I charmiga Pa’ia handlar hon presenter i Pearl Butik och mat på Mana Foods. Lunch blir det med vänner på Café des Amis. Vid Kihei kan man paddla kajak och lite längre söderut ligger flera sköna stränder på rad - alla med namnet Kama’ole. Makawao är en historisk cowboystad där glasblåsarna lärt sig hantverket i Sverige.

Sin amerikanske man Dave träffade Bodil på ett bröllop i Honolulu. Dave inflikar att den som gillar vackra utsikter och slingriga vägar inte får missa kusten vid Hana.

 

Både Bodil och Monika rekommenderar en veckotur med Norwegian Cruise Line. Det är bekvämt med boende och mat ombord, samtidigt som man får stiga iland på flera av Hawaiis öar.

bottom of page