... ...
top of page

HAVSNÄRA!

Där vägen tar slut, tar havet vid: Björholmens Marina ligger längst ut på ön Tjörns nordvästra udde. Omsluten av klippor och hav känns det som ett retreat för både kropp och själ.

Redan när man kört över Tjörnbron infinner sig en känsla av lugn, och väl framme sätter man sig gärna på bryggan en stund, sänker axlarna, andas ut, njuter av havets skiftningar och ser ut över det lilla fiskeläget, över ytterskärgården, över Bohusbergen.

 

Bastun där längst ut på den där bryggan lockar också, men först är det dags att checka in.

 

Björholmens Marina är alltså ett hotell med marin inriktning. De moderna trähusen ligger precis vid havet; området är för övrigt ett gammalt fiskeläge och ligger i ett naturreservat. Här vaknar man utvilad och njuter av den fantastiska naturen till frukosten. Alla rum har härliga glaspartier med utsikt över Stigfjordenarkipelagen eller Bohusbergen med egen balkong eller uteplats. Gamla detaljer möter nya inslag i en trivsam och ombonad miljö.

Här har man lyckats bygga upp anläggningen med stor hänsyn till omgivningen och dess historia som omger platsen.

Sjöstugan bara måste omnämnas: Den ligger på bryggan i anslutning till sjöbodarna, och här blir man en del av fiskeläget Björholmen. Vid sjöboden framför lägger fiskebåten IDUN dagligen till, ackompanjerad av måsars rop. Det är en rymlig storstuga med kök, soffgrupp och köksbord på sammanlagt 80 kvadratmeter med plats för upp till åtta personer fördelat på fyra sovrum; helt perfekt för ett kompisgäng eller familjen. Och så finns Havshusen, med egen stil och charm för en lite med exklusiv och enskild vistelse. Sviterna med sovrum, vardagsrum samt en mindre köksdel är också värda ett särkilt omnämnande.

Självklart ska man utforska de fina omgivningarna. En långpromenad på klipporna med havet som mäktigt, brusande sällskap är en strålande skön idé. Och de kulturintresserade besöker förstås stenskulpturerna på Pilane gravfält eller besöker Akvarellmuséet, bara en kort biltur bort. Det gamla fiskeläget Kyrkesund är också väl värt ett besök.

En båttur känns given; horisonten mot väster ligger några minuter bort, och där kan man besöka sälkolonier. Vid sämre väder är det bäst att färdas inomskärs mellan öarna. Ett annat tips är att ta färjan till Härön som är känt för sina fina vandringsleder i fantastisk natur: Härön präglas av trädlösa hällmarker genomkorsade av dalgångar med många artrika natur- och vegetationstyper. Över betesmarkerna doftar nattviol under tidig sommar och på slåtterängen växer ängslosta och höskallra.

Har ni en golfare i sällskapet, kanske ni blir övergivna av denne någon: På bara femton minuter når man Tjörns Golfklubb med en fint kuperad 18-hålsbana. Stenungsund Golfklubb ligger ytterligare 20 minuter bort, och Kungälv-Kode Golfklubb med sin seaside - och parkkaraktär, som är en av västkustens riktiga pärlor, ligger en timmes färd bort.

Sent på eftermiddagen, efter alla utflykter och äventyr - inklusive en visit hos fiskhandlaren -  är det definitivt dags för den där  vedeldade bastun som liksom svävar över havet.  Ett dopp rakt ut från bastuhettan ned i det klara, salta vattnet är en upplevelse. Men det är minst lika skönt att bara sitta på bryggan utmed bastun. 

 

Så är det dags för middag. Att börja med ett glas prosecco och några ostron när solen går ned, är alldeles, alldeles -  underbart. Man sitter nästan i havet; restaurangen ligger nämligen på den stora bryggan. En västerhavsinspirerad meny är det bästa tipset; fiskelägets fiskare är ute dagligen och färskare fisk går inte att få tag på. I sommar kommer man också att  utöka sin à la carte-meny med mer skaldjur.

 

 

Till sist: Här finns också en gästhamn för er som vill ha en bilfri sommar. Och just det: Åker ni hit om hösten, försök då vara med om ett hummerfiske - det är en garanterat oförglömlig upplevelse. Man följer med erfarna fiskare som guidar runt bland kobbar och skär och berättar allt om man behöver  veta om dessa skaldjur - och lite till - samtidigt som man själv drar upp burarna och hoppas på det bästa. Sedan agnar man om för att sätta tillbaka buren på en riktig bra plats. Har lyckan varit god, belönas man sedan med hummermiddag.

Guide till Björholmen Marina & Sealodge

* Modern hotell- och konferensanläggning längst ut på Tjörn, uppbyggd med hänsyn till såväl omgivningen som dess historia.

 

* Här finns badbrygga och bastu.

 

* Se&Göra; Båttur till fiskelägen eller öarna, sälsafari, stenskulpturerna på Pilane gravfält.

 

* Restaurang: En västerhavsinspirerad meny är det bästa tipset,

 

* Golf: Tjörns Golfklubb. Stenungsund Golfklubb, Kungälv-Kode Golfklubb.

bottom of page