... ...
top of page
rostad zuccini

GRÖN SKÖN MAT

Nya former av matlagning där alternativ till kött och fisk står i centrum börjar bli publika och etableras mer och mer. Fler och fIer väljer att minska på kött och fisk. Här kommer inspiration inför kommande höstkvällar eller framåt julbordstider då kan det vara roligt att prova på ”någonting för alla”.

TEXT: Myrthel Hermansson

Senapsgravad tofu och rödbetsnuggets har synts på ett antal av IKEAS julbord runt om i landet. Numer finns det hela julbord utan någonting från djurriket. I och med att vi vågar skapa nytt kan vi vårda våra traditioner utan att förlora stämningen. Först ut är ett recept på köttbullar utan kött;

Veganska gräddstuvade ”k*ttbullar” 3-4 portioner

 

 • 325 g Anamma vegofärs (svenskt och veganskt)

 • 1,5 dl ströbröd

 • 1,5 msk potatismjöl

 • 2 dl Oatly Havregrädde

 • 1/2 – 1 dl vatten

 • 1 gul lök

 • 1,5 msk god grönsaksfond

 • 1 msk kinesisk soja

 • 10-12 korn kryddpeppar mortlade

 • Mjölkfritt smör att steka i (mycket)

 • Salt och svartpeppar

Till en god gräddsås behöver du

 • 3 dl Oatly havregrädde

 • 1,5 msk grönsaksfond

 • 1 msk vegansk svartvinbärsgele (med pektin ist. för gelatin)

 • 1 msk kinesisk soja

 • Salt och svartpeppar

IMG_6213.jpg

Hacka löken fint och stek mjuk i smör. Blanda i färsen och kryddpepparen och låt steka med i några minuter så den får lite färg. Blanda 1 dl havregrädde, soja och fond i en skål och häll ner i färsen. Låt steka i några minuter och späd med lite vatten om den blir torr för fort. När färsen har kokat ner i någon minut och alla smaker blandats tar du stekpannan åt sidan. Blanda ströbröd, potatismjöl och 1 dl havregrädde i en bunke och låt dra i 30 sekunder Därefter blanda ner färsen i ströbrödet och rör om rejält så att allt blandas. Smaka av med salt och peppar och kryddpeppar om det behövs. Om färsen är för torr och hård så fyll på med lite mer grädde. Är den för blöt, tillsätt mer ströbröd. Smeten ska vara lätt att forma till bollar. Handrulla bullarna, ca 2,5 cm i diameter. Stek dem först på ganska hög värme i ca 5-10 minuter i mycket smör och låt dem därefter stå några minuter till på låg värme. Häll därefter ner alla ingredienser till gräddsåsen i stekpannan och låt koka ihop tillsammans med köttbullarna i tre minuter. Smaka av med salt och peppar. Njut!

Lär dig laga vego

Ett helt nytt digitalt koncept är ”Jävligt Gott” som satsar på ett helt nytt format för webbaserade matlagningskurser, anpassade för att hjälpa dig som deltagare/läsare att verkligen uppnå de mål du har för din matlagningskunskap och för att kunna komma igång med att enkelt laga mer och godare vegomat. Webbkurserna kombinerar det bästa av en kokbok med det interaktiva och mer varierande formatet som en digital produkt erbjuder. Till skillnad från en kokbok är dock inte recepten i fokus utan varje kurs inriktar sig på att hjälpa och utveckla dina färdigheter kring vegetarisk matlagning. Se det som en coach som följer dig och ger dig en mycket djupare kunskap än någon 60 sekunders video någonsin kan ge dig.  Varje kurs innehåller mellan 30-90 minuters videomaterial, har diskussionsforum där du kan diskutera det du lär övriga deltagare, och går på djupet med olika matlagningstekniker. Gustav Johanssons innovativa matlagning hittar du på www.javligtgott.se

Äta ute

Bjud nära och kära till Fjällgatan och till Hermans där det serveras ett stort utbud av hembakade desserter får många att häpna över hur gott det kan bli utan ägg, smör och grädde. Fokus här är på miljömedveten planetvänlig kost som är bra både för din och jordens hälsa. Prova gärna det ekologiska folkölet till maten eller något annat från det stora utbudet av ekologiska drycker. I buffén ingår även ekologiskt kaffe och teer. 
Stockholm: Hermans, Fjällgatan 23B. Tfn: 08-643 94 80

Istället för ett klassiskt julbord erbjuder Miss Clara en fyrarätters avsmakningsmeny som serveras på tallrik. Detta för att minska onödigt svinn. Menyn finns i både traditionell och vegetarisk variant och serveras i fyra omgångar.  Stockholm: Sveavägen 48 Tfn: 08- 440 67 10

Ett av Stockholms mysigaste julbord ligger ute på Fjäderholmarnas krog och har sedan förra året valt att satsa stort på veganska alternativ. Deras gröna julbord innehåller flera olika sorters terriner (gjorda på saltbakad selleri, jordärtskocka och tomat eller lump och curry). De serveras med flera olika veganska såser, röror och sallader.  Fjäderholmarnas krog, båt från Kajplats 14-15 på Strandvägen.

Sveriges godaste Falafel (kryddiga kikärtsbollar) finns på Möllevångstorget i Malmö. Samtidigt finns en av landets bästa skaldjursfat hos Malmöbaserade Johan P. Njut av fem sorters sill, gravad lax, ägg med löjrom, hummer, krabba och ostron.  Malmö: Johan P, Hjulhamnsgatan 5, 211 34 Malmö. Tfn: 040-97 18 18.

Kockarna i åtgärd

Med en 100 procentig hållbarhetsprofil med ekologiskt, närproducerat och stort vegetariskt utbud bjuder Fotografiska in. Här hittar du delikatesser som varma växter och konserverat julpäron med jordärtskocksglass och ingefärskola. Dessutom en av Stockholms vackraste utsikter. 
Stockholm: Fotografiska museets restaurang, Stadsgårdshamnen 22, Tfn: 08-509 005 00.

Mother serverar ett JULBORD FÖR ALLA! Svenskt klassiskt julbord, men utan laktos och gluten samt massvis med vegetariska och veganska alternativ. Mother vill att du ska må bra både under och efter besöket hos dem! Därför lagar de god mat utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Stockholm: Mother, Mäster Samuelsgatan 19. Tfn: 08 -505 244 30


Vill du äta norrländskt – men bor i Mellansverige? Norrlands nation i Uppsala erbjuder norrlandstema under hela december. Ren, sik och andra specialiteter från norr samsas med mer klassiska julbordsrätter. Uppsala: Norrlands nation, Västra Ågatan 14. Tfn: 018-65 70 60.

bottom of page