... ...
top of page

EN SPORT FÖR BÅDE GAMMAL OCH UNG

För den som vill kombinera motion, socialt umgänge och nya utmaningar passar golfen som handen i handsken. Enda nackdelen
är väl att det tar mycket tid i anspråk - vilket är ett smärre problem om man är pensionär. I år införs Golfens dag, ett utmärkt tillfälle för den som vill prova på sporten.

– Spelet är otroligt fascinerande och det ger en utmaning varje gång. För alla oavsett nivå.
Håkan Järbur har spelat golf sedan 1945, eller 73 säsonger som han väljer att uttrycka det. Sedan första början har han älskat det och i dag ser han det mer som en livsstil.


– Jag spelar omkring 50 ronder per år men jag åker till golfklubben även vissa dagar då jag inte spelar. Där har jag ett socialt umgänge och det finns alltid någon att umgås med.

Det är svårt att undgå Håkans entusiasm när han pratar om golf. Det geniala i att alla kan spela mot varandra, oavsett skicklighet, är något han gärna lyfter fram.
– Golf är ett utmärkt sätt att umgås med både barn och barnbarn. Genom det fantastiska system med handicap som gör att man kan spela med varandra trots olika nivå, i kombination med en total frihet där du kan anpassa spelet genom att välja antalet hål eller bana, är golf en sport som få andra kan mäta sig med.

Skulle han ändå lyfta något negativt, är det i så fall att spelet ibland tar tid.
– När det är många på banan kan det ibland bli lite lång väntan. Tidsfaktorn kan emellanåt vara irriterande, konstaterar han.

“Så länge du kan slå, kan du spela”
För Håkan, som är 82 år, är golfen ett bra sätt att hålla sig i form. Även nu för tiden, när en hjärtklaff och ett knä spökar, kan han ge sig ut och spela.
– Med hjälp av en golfmoped kan jag fortsätta
spela. Jag kommer ut i friska luften och rör på mig, men kan vila mellan slagen och förflytta mig utan att behöva gå en mil varje runda. Det finns ingen övre åldersgräns för golf. Så länge du kan slå, kan du spela. Vill man inte slå eller gå så långt kan man spela på en korthålsbana. Vill man få full fysisk träning kan man öva på golfsvingen. Det håller igång kroppen även under vinterperioden.

 

Till den som är sugen att prova på golf, är Håkans bästa råd att ta hjälp av någon i bekantskapskretsen. Följ med en runda ut på banan eller hälsa på i restaurangen och ät en bit mat. Finns inte den möjligheten kan du boka upp en lektion med en tränare på klubben. Då får du hjälp att komma igång.

 

– Till kursen kan du oftast få låna klubbor, men när du ska köpa eget set är mitt tips att välja fem klubbor som går att komplettera. Då slipper du köpa helt nya klubbor när du börjar komma in i spelet. Klädesmässigt räcker det med ett par gymnastikskor, i övrigt kan du gå promenadklädd. Att du skulle behöva en handske på vänster hand är en myt. Kanske om det är en varm sommardag så du svettas eller att det ösregnar, då ger handske på vänster hand bättre grepp. Annars har det ingenting med golf att göra, säger Håkan.

En sport för alla åldrar
Antalet medlemmar i svenska golfklubbar har ökat stadigt sedan hösten 2013, efter en mindre nedgång. Under förra året började eller återupptog över 53 000 personer att spela golf och närmare 487 000 spelare svingade sina klubbor på banor runt om i landet. Att golf är en sport för alla, visar siffror från Svenska Golfförbundet tydligt. Bland de nya medlemmarna förra året fanns personer födda från 1927 till 2014.

 

– Det är få sporter som kan stoltsera med att ha utövare som har nästan nittio år i åldersskillnad. Golf är verkligen en sport för alla där du kan mötas över generationsgränserna. Många spelare vittnar om en social gemenskap som lockar, oavsett om det handlar om vänner inom klubben eller att kunna spela en runda tillsammans med barn eller barnbarn. Att dessutom få vara utomhus i så oslagbart vacker miljö som golfbanorna erbjuder, är fantastiskt, säger Claes Björklund, golftränare och ordförande i PGA i Sverige.


Enligt Claes är det aldrig för sent att börja spela golf.
– Vi har en ständig tillströmning av äldre medlemmar. Golf är ett utmärkt sätt att hålla sig i form och få träning anpassad till vad kroppen klarar av. Eftersom spelet är så komplext kan du enkelt anpassa det till din nivå. Den sociala aspekten är också viktig när man blir äldre, att få bli en del av ett socialt sammanhang och att hitta en plattform för att umgås.

GOLFEN I SIFFROR:
1 725
varv runt jorden gick
svenska golfare under 2016.
Det motsvarar cirka 6,9
miljoner mil.
1 mils promenad går en
spelare under en golfrunda.
0,5 miljoner personer
är medlemmar i någon
golfklubb i Sverige.
28 procent av spelarna är
kvinnor. Det ger 72 procent
män.
52 451 personer var äldre än
70 år 2015.
110 miljoner friskvårdstimmar
spelar golfsverige ihop
varje år.
12 000 steg tas under en
golfrunda på 18 hål.
3,5 miljoner golfrundor
spelades av turister 2015.
1,9 miljarder omsätter
svenska golfturismen
årligen.

FAKTARUTA

bottom of page