... ...
top of page
Linbana ovanför en sjö i Lappland

GULDKANTADE UPPLEVELSER I NORR

Text: Beatrice Bergqvist

En vårvinterdag 1928 rullande en karavan med 8 hästar och vagnar mot Boliden i norra Västerbotten. En pojke står på sidan och betraktar karavanen, spänd av förväntan, så är han också med om att se en ny tid födas. Så börjar Åke Lundgren boken om Guldriket och den dagen lades grunden för turistdestinationen Gold of Lapland. 

Åren gick, områden i obygden blev blomstrande samhällen och Västerbotten beskrevs som det nya Klondike. Men tiderna förändrades gruvor försvann och människor gick vidare, kvar fanns fantastiska platser fyllda med historier och människoöden. Platser som idag är fantastiska besöksmål som ger dig som besökare minnen för livet. Tänk att åka den linbana som under den kallaste vintern i mannaminne byggdes av 1300 hårt arbetande män för att frakta malm , ja även en och annan friare åkte där också. Få besöka Adak och höra historien om hur Östen Dahlbergs dröm om en biograf blev sann och höra om hur den lämnades och stod orörd i årtionden.

 

Livet som gruvarbetare kunde vara spännande och oväntade händelser kunde inträffa. 1946 uppenbarade sig en tre meter hög gestalt på en bergvägg i Kristinebergsgruvan. Var detta en del i profetian om att Kristus skulle visa sig tre gånger? Och skulle Kristusbilden visa sig igen?  I Underjordskyrkan i Kristineberg kan ni höra hela den fantastiska sägnen och stå endast meter ifrån den plats där Kristus uppenbarade sig den där morgonen när dammet lagt sig. Förutom dessa helt unika industrihistoriska besöksmål finns en hel palett med besöksmål som passar en mängd olika intressen. 

Gammplatsen i Lycksele med samisk historia och skogsmuseum, författaren Torgny Lindgrens litterära landskap kan upplevas i hembyn och besöksmålet Raggsjöliden. Samhället Bastuträsk erbjuder inte bara tågstation utan även kulturbyggnader och kulturguidningar kring samhällets historik. I den lilla byn Svansele finns en unik vildmarksutställning med viltmontage i sin rätta miljö, här kan man även njuta av en vildmarksbuffé tillagad över öppen eld. I byn kan du även handla närodlade grönsaker och lokala specialiteter, som syrade morötter samt besöka en fårfarmare. I Skråmträsk kan ni se tillverkning av skor och ta en fika i den ombyggda kvarnen – Västerbottens första KRAV-märkta café. Från kust till fjäll efter Vindelälven ger möjlighet till att njuta av bland annat lokalproducerad mat och uppleva forsarna från hängbroar och öar i Mårdsele, besök på en Husky-farm i Ekorrsele och vandring och islandshästridning i Ammarnäs.

Bor gör ni på någon av våra fina hotell eller stugbyar eller varför inte i ett fågelnäste.

 

Välkomna till oss.

God mat ute i naturen
bottom of page