... ...
top of page
Vacker hamn i Frankrike

FLYTTA TILL

FRANSKA RIVIERAN

Tusentals svenskar har valt att bosätta sig i en radie av några mil från Nice flygplats. Senior har talat med några som valt Franska Rivieran för klimatet, för maten och för att de helt enkelt gillar Frankrike. Att flyget går direkt och bara tar tre timmar från Stockholm är bekvämt.

Text: Agneta Rickardsson

Villa Ingeborg i Cagnes-sur-Mer är ett epicentrum för svenskar på Rivieran. Ett herrgårdslikt solgult trevåningshus syns från grinden vid vägen. Det är svenska kyrkans hus och här hyr den svenska Rivieraklubben in sig. Sveriges honorärkonsul Åke Almroth har däremot kontor i Nice.

Senior.se har stämt träff med Kerstin Snellen, Svenska Rivieraklubbens administrativa chef. Men innan vi hinner in i huset ser vi en man i prästkrage. Kyrkoherde Joans Liljeqvist berättar.

- Detta är ingen turistkyrka, utan mer en vanlig församling. Fast alla är naturligtvis välkomna. Vi har gudstjänst på söndagar och därefter en franskinspirerad kyrklunch. Under sommaren har vi många bröllop. Jag har faktiskt vigt ett par som var drygt 70 år.

Vi går de tre trapporna upp till Kerstins rum. Hon har bott på Rivieran i 26 år, är utbildad fransklärare och guide. I år fyller Svenska Rivieraklubben 40 år och hemsidan är välfylld. Här anordnas träffar med boule, tennis, golf, vandringar, vinprovningar och mycket mera. Vi ber Kerstin berätta om några träffar.

- Först vill jag ju säga att vi hjälper svenskar in i det franska samhället. Det viktigaste i Frankrike är att man kommer med i den franska sjukkassan och det är lite krångligt. Sedan har vi bra rabatter på olika försäkringar.

- Jo, förra året var vi 250 personer som såg PSG och Zlatan Ibrahimovic möta Nice. Det var mäktigt. Vi har ett nära samarbete med anrika hotell Le Cagnard, som ägs och drivs av svenskar. Vi underlättar helt enkelt livet för svenskar.

Två glada seniorer i Nice
Karin van Volen och man

Karin van Volen arbetar med Rivieraklubbens ekonomi. Hon bor i bergen en halvtimma nordost om Nice och driver ett B&B, La Parare, tillsammans med sin man.

De blev förtjusta i ett hus från 1600-talet, som de hittade på nätet.

- Jag trodde att man köpte hus på fakta, kvadrat, pris etc. När man köper hus är det ju känslan först och därefter verkligheten. Vi är väldigt nöjda. När jag kommer hem är det lugnt. Vi bor i en gammal genuin by.

I början talade jag väldigt dålig och väldigt lite franska. I byn har de hjälpt mig. Sedan har det hjälpt att min man kan alla sociala koderna. 

Cagnes-sur-Mer består av flera delar. Cros-de-Cagnes ligger utmed den vackra strandpromenaden. Vid hamnen kan man fortfarande köpa färsk fisk. Saluhallen och butiker finns i den nyare delen. Konstnären Renoirs hem är museum och olivträden och trädgården är värda ett besök i sig.

Till Haut-de-Cagnes slingrar sig en gratisbuss uppför backarna. Chateau Grimaldi sträcker sig stolt överst på kullen. Bougainvillea lyser utmed stenhusen och kullerstensgatorna. Mira Viklund flyttade till Haut-de-Cagnes ett år innan pensioneringen. Nu bor hon i ett vackert rum med en trädgård där det växer citroner. Dessutom har hon utsikt över Medelhavet och ibland över snöklädda berg.

Vad tycker hon är bra med att bo på Rivieran?
- Här är en känsla av sommar året om. I januari kan jag ligga i baddräkt och sola i trädgården. Under vintern är det nästan svensk sommar hela tiden. Det är fantastiskt.

 - En nackdel är att barn och barnbarn bor så långt borta. Men vi skypar och så kommer de och hälsar på. 

 

Glad senior
bottom of page