... ...
top of page
Strand

FLORIDA - ÄLSKAD AV SOLEN

Senior gör strandhugg vid Mexikanska golfen på St. Petes Beach och på Fort Myers Beach. På Atlantkusten inspireras vi av familjen Parnevik och så träffar vi svenska Anna Maria Clement som driver ett hälsoinstitut i West Palm Beach. Vi börjar i temaparkernas paradis – Orlando.

För femtio år sedan, innan Walt Disney skapade sitt Magic Kingdom, var Orlando en småstad med stora apelsinodlingar. Nu fylls parken av besökare i alla åldrar. Vem vill inte bli kramad av Långben, Mimmi och Musse Pigg? Eller i alla fall vinka till dem och kanske ta en bild. Törnrosaslottets fasad lyses upp av en dundrande ljus- och ljudshow ackompanjerat av färgfyllda fyrverkerier innan kvällen är slut. En ny Disneypark, inspirerad av Avatar-filmerna öppnar sommaren 2017.  

De lite äldre vill säkert till Universal Studios. I Harry Potters Hogsmeade kan man handla magi i butiker och se draken spruta eld från taket på Gringotts Bank. Innan vi kliver ombord på tåget för att åka ”Harry Potter och den förbjudna resan” låser vi in kepsar, hattar och vattenflaskor. Inget löst får åka med på turen. Skrik av fasa blandas med förundran och tacksamhet när Harry Potter i trovärdig 3D äntligen dyker upp och räddar oss.

Hard Rock Hotel är perfekt boende om man vill besöka Universal Studios Temaparker i flera dagar. Det finns en promenadväg och en kostnadsfri båt. Lite bortom hotellets pool går båten som också stannar vid Universal City Walk med restauranger, barer och shower. Två gånger dagligen går det en buss till Sea World som ligger längre bort. Vattenshower med pingviner, sjölejon och späckhuggare är imponerande och det finns attraktioner för alla åldrar.

2.	Båten som går mellan Universal och Hard Rock Hotel

Efter intensiva dagar med ett fullspäckat program, maxade upplevelser och blinkande neonljus lockar kanske långa sandstränder. Florida vars yta är ungefär en tredjedel av Sveriges har en kustlinje på drygt 200 mil. Vi kör västerut mot Mexikanska Golfen och St. Pete. Resan kan ta 90 minuter eller så lyckas två lastbilar köra in i varandra och köerna gör resan onödigt lång. Över bron mot de långsträckta sandöarna på Floridas västkust är utsikten sublimt vacker. Trafiken rör sig bra nu och väl framme låter vi den vita finkorniga sanden värma under fötterna och den blåa färgen från himmel och hav är så njutbar. Vi har checkat in på Guy Harvey Outpost som är prisvärt (tre stjärnor) och har gott om aktiviteter som ingår. Dessutom har den ett toppläge på stranden och vi är nyfikna på akvariet i restaurang The Rum Fish Grill.

På kvällen ställs det upp en stor tv-skärm, filtar läggs fram till solstolarna och baren öppnar på stranden. Hemmalaget Tampa Bay Lightning spelar ishockey och känslan är så udda. Solnedgången är vackert röd, temperaturen skön och på tv-skärmen är det ishockey. När Tampa gör mål är det enorma applåder och hurrarop.

Nästa morgon vaknar vi lyckligt utvilade och tar med oss en bok till solstolen. Några kvinnor i bikini diskuterar högljutt gårdagens hockeymatch. Flera passerar lojt joggande vid strandkanten. Två par runt 60 promenerar långsamt iklädda jackor och skor. Alla får göra som de vill! Jag tycker mig se en stor sköldpadda i vågorna, den verkar röra sig underligt. Killen som har koll på solstolarna följer med och tittar. Han ringer och snart är ”rädda sköldpaddor bilen” på stranden. Det är inte säkert den klarar sig. Om den inte överlever får den en värdig begravning och blir inte såld. Sköldpaddans skal är skyddat. Under en guidad morgonvandring lär vi oss massor om naturen här och om hur hotellet arbetar med miljö, fåglar och fiskar.

The Rum Fish Grill är en mycket bra fiskrestaurang. Den har också Floridas största akvarium. En otrolig installation med nästan 130 000 liter saltvatten och ett trettiotal fiskarter. Man kan boka tid för att dyka i tanken. Att boka bord är också bra.

Fort Myers kommer vi till genom att följa kusten söderut. Det är en ganska lugn turistort där fortfarande båtar går ut och fångar räkor. Fortet byggdes som försvar för Seminoteindianerna. Thomas Alva Edison byggde ett laboratorium och en vinterbostad här i slutet av 1800-talet. Kanske gillade han ljuset och de vita oändligt vackra sandstränderna. Pink Shell Beach Resort & Marina ligger vackert direkt på stranden. Är havsvattnet för kallt finns flera pooler. Tröttnar man på vita stränder kan man göra utflykter. Men här är perfekt att göra ingenting. Att låta dagens händelse vara vyn av delfiner och en pelikan eller två.

Rakt öster ut från Fort Myers ligger West Palm Beach. Här bor svenska Anna Maria Clement. Hon flyttade till Florida för snart 30 år sedan tillsammans med sin man Brian. Paret driver Hippocrates Health Institute. Hit kommer man för att bli frisk och de vid god hälsa kommer för att höja sitt immunförsvar, träna och lära nytt. Även läkare och sjukhuspersonal kommer hit för att hämta inspiration och kunskap. På centret äter man ekologisk enzymrik mat med gröna juicer och stärkande teer. För den nyfikne går det att boka en lunch eller behandling. Ibland är det öppet hus så håll koll på hemsidan.

Solnedgång

Anna Maria visar runt på området och är speciellt stolt över den frodiga ekologiska trädgården. Hon berättar att många lyckats ändra sin livsstil här. Det är lättare i ett varmt klimat och dessutom är luften frisk och vattnet av god kvalité. De brukar åka med gästerna till stränderna vid Palm Beach eller längre norrut för att vandra och bada. Det är faktiskt en mycket nyttig aktivitet.

         - Jag älskar mitt jobb, jag älskar att hjälpa andra. Nu tar jag också mer tid till mig själv. Tre gånger i veckan lyfter Brian och jag vikter på                                    utomhusgymmet. Det är extra viktigt när man blir äldre. Florida är jättevackert! Har du hunnit se stränderna vid Fort Myers och upp mot Tampa? De är            också fina.

Brian påminner henne om att barn och barnbarn väntar hemma. Efter en grön måltid åker vi vidare.

Jesper Parnevik har varit känd för att sticka ut både vad det gäller klädstil och alternativa sätt att hålla sig frisk, men han har ännu inte varit på centret trots att familjen bara bor en dryg halvtimma norrut i Jupiter. Parneviks är en dokusåpa där man följer familjen som bor i ett stort välkomnande hus med härlig strandtomt. Jesper Parnevik kom hit som golfspelare. Florida har 800 golfbanor. Palm Beach Pair Three är en av hans favoriter. Mia Parnevik som lett det egna tv-programmet ”Den största dagen” älskar Miami. Hon berättar att:

- Hela familjen älskar Miami. Ibland åker vi ner och shoppar bara för att känna Miamivibben. Mandarin hotell har världens bästa solnedgång och ett otroligt bra Day Spa. Hav och båtliv är vår grej.

Senior återvänder gärna med flera böcker och till nya upptäckter. Exempelvis till Hemingways Key West, Miami, Tampa och öarna Sanibel och Captiva strax utanför Fort Myers.

Vill man göra resandet extra enkelt kan man åka med någon av Swansons färdigkomponerade program. Charterbolagen Ving och Tui har paketförslag man plockar ihop själv. SAS flyger liksom Norwegian och WOWair. Flyger man med Island Air kan man stanna några nätter på ön(utan extra kostnad) och på så sätt längta ännu mer efter värmen och solen.

Text och foto Agneta Rickardsson för Senior

HITTA MER INFORMATION

 

INFORMATION OCH SEVÄRDHETER

 

Florida

www.florida.nu

 

Orlando

www.visitorlando.com

 

Fort Myers Sanibel

www.fortmyers-sanibel.com

 

St. Pete Clearwater

www.visitstpeteclearwater.com

 

 

HOTELL OCH HÄLSOINSTITUT

 

Hard Rock Hotel vid Universal Orlando

www.hardrockhotelorlando.com

 

Guy Harvey Outpost

www.GoGetOutThere.com

 

Pink Shell Beach Resort & Marina

www.pinkshell.com  

 

Hippocrates Health Institute

www.HippocratesInstitute.org

 

Mandarin Oriental

www.mandarineoriental.com

 

 

RESTAURANG

 

The Rum Fish Grill

www.therumfishgrill.com

 

NÖJESPARKER

Universal Studios Orlando

www.universalorlando.com

 

Walt Disney World Resort

www.disneyworld.disney.go.com

 

Sea World

www.seaworldparks.com/en/seaworld-orlando

 

 

RESA DIT

www.swanson.se

www.ving.se

www.tui.se

www.sas.se

www.norwegian.com

www.wowair.se

www.icelandair.se

2.	Båten som går mellan Universal och Hard Rock Hotel
Strand
Kväll på g
bottom of page