... ...
top of page

FLODKRYSSNINGAR


Vad sägs om att glida fram på Rhen genom sagolandskap med fikon, vinrankor och citroner eller en tur längs Europas blå ådra Donau för att utforska vackra och historiska huvudstäder som Wien och Bratislava? Kryssningar är en bekväm och komplett reseform som växer snabbt och utbudet är stort.

Bild på berg, vatten och ett hus

Europas floder lockar
Allt fler väljer att kryssa och flodkryssningar är den senaste trenden. Framför allt med mindre fartyg och gärna med en ciceron som serverar kunskap vilket är resebolaget Grand Tours paradgren. Oavsett om det gäller Blomsterkryssning genom Holland och Belgien, Historisk kryssning till Normandie eller Vinkryssning i Bordeaux och på Mosel & Rhen. Resebolaget Grand Tours är specialister på att ordna prisvärda resor för en resvan, kunskapstörstande och medveten publik med såväl vilja som ekonomi att förverkliga sina resedrömmar.
– Våra resenärer är mellan 50-100 år och vi märker ett tilltagande intresse för att kryssa på Europas floder inklusive helpension, utflykter och sightseeingturer, säger Linda Alexandersson, produktansvarig Grand Tours.

Bild på en kryssningsbåt

Valuta för pengarna
Det hör till ovanligheterna att det mesta är inkluderat i resans grundpris, men på en flodkryssning är det i enstaka fall det enda du behöver betala extra för de drycker du beställer samt de utflykter du vill delta i. Till och med dricksen är inkluderad! Det är svårt att inte hålla med dem som säger att ingenting slår en kryssning om man vill se och uppleva mycket under en begränsad tid. Eftersom flodkryssningsfartygen oftast inte tar fler än omkring 100 passagerare så blir stämningen ombord snabbt familjär och att du kan lätt träffa nya vänner. Du bor bekvämt i en utsideshytt med fönster, vilket innebär att du aldrig riskerar att missa någon vacker vy.

Vetgiriga resenärer
Flodkryssningar riktar sig främst till en kunskapstörstande målgrupp som söker gemenskap och familjär stämning. För den som prioriterar naturupplevelser finns kryssningar i Portugal, Frankrike och på Donau.
– Många vill resa för att lära sig om nya kulturer, göra tillbakablickar i historien och testa nya smakupplevelser. Vi temasätter därför våra flodkryssningar. Under 2017 erbjuder våra flodkryssningar ciceroner som till exempel Rysslandsexperten Malcolm Dixelius som guidar oss vid Bajkalsjön i Sibirien och även utmed Volga, mellan Moskva och S:t Petersburg. Tidigare utrikeskorrespondenten Herman Lindqvist leder därutöver en Seinekryssning genom Normandie och vinexperten Gunilla Hultgren Karell vägleder oss utmed tyska Route de vin längs Mosel & Rhen. Som final har vi chartrat hela fartyget för en Donaukryssning, med en helt egen musikensemble ombord med kända sopranen Paulina Pfeiffer och violinisten Rimma Gotskosik, säger Linda Alexandersson.

Smidigt resesätt
Gun och Gunnar Eriksson från Eskilstuna är pensionerade lärare som älskar att resa och flodkryssningar har blivit en favorit.
– Det är ett bekvämt och intressant sätt att turista. Hytten som hotellrum finns med hela tiden och båten går oftast när du sover. När du vaknar har du kommit till en ny spännande plats som väntar på att upptäckas efter en god frukost, säger Gun Eriksson.
Gunnar Eriksson tillägger:
– Det är lätt att hitta nya vänner då stämningen ombord är både trivsam och familjär. Före middagen samlas man ofta för en fördrink och efter middagen brukar fartygets orkester spela upp till dans eller underhålla med musik och sång. Om man vill kan man även bara slappa, läsa, spela kort eller reflektera över dagens alla intryck. Du får kort sagt en reseupplevelse som innebär lika mycket av avkoppling som av aktivitet!


Thérése Larsson i samarbete med Grand Tours

Bild på en hamn med båtar

FAKTARUTA

Grand Tours AB är en etablerad resebyrå sedan 1986 och var först i Sverige med att introducera flodkryssningar i österled för 20 år sedan.

Förutom kryssningar erbjuds innehållsrika kunskapsresor, hälsoresor, bridgeresor och långtidssemestrar. Grand Tours står för omtanke och kvalitet i alla led.

Läs om eller boka någon av resorna på www.grandtours.se

För information och frågor maila till: info@grandtours.se eller ring på tel: 08-24 15 25 (mån-fre 9-17).

Flodkryssning med passagerare
bottom of page